Sådan lufter du rigtigt ud - gør op med myterne

Indeklima

Der er mange myter omkring udluftning, og det er et emne, I garanteret går og småskændes om. Men hold op med det - her har du indeklimaets tjekliste, læs f.eks. om '5-minutters-reglen'.

Foto: Colourbox

 

Vinter: Luft ud 5 minutter 2-3 gange om dagen

Luft ud med gennemtræk hver dag – også om vinteren. 5 minutter ad gangen er nok, hvis bare du husker at åbne vinduerne 2-3 gange om dagen.
Det er nødvendigt at få luftet hele boligen igennem flere gange, en halv time om morgenen eller aftenen kan ikke gøre det.
 
Luft ud, både når og efter du laver mad og går i bad.
Det begrænser mængden af fugt, skimmelsvamp, støvmider og skadelige stoffer i luften. Det er vigtigt, at luften kan komme fra opholdsrum til fugtige rum som køkken og bad, også når dørene er lukkede. Skab fx en spalte under dørene ved at fjerne et dørtrin.

Hold aftræk og ventiler åbne, og hold dem rene, så luften har fri passage. Tjek evt. dine kanaler på loftet.

Naturlig ventilation forsvinder ved renovering

Hvis du renoverer dit ældre hus, så det bliver mere tæt, forsvinder en stor del af den naturlige ventilation. Derfor er det meget vigtigt, at du ofte lufter ud, eller at du installerer et ventilationsanlæg. Mange huse får skimmelsvamp, efter de er blevet tætnet, fordi indeklimaet blev glemt i processen.

Fugt kan give skimmelsvamp, som ødelægger dit hus. Du kan sjældent selv mærke, om din bolig er for fugtig – lugt er som regel det eneste, du lægger mærke til.

Mål derfor fugtigheden med et hygrometer. De kan købes i byggemarkeder og koster fra 50 kr. og op. Luftfugtigheden bør ligge på 30-60 %. Om vinteren i den lave ende og om sommeren i den høje.

Læs også:

Sundt indeklima med ventilation

Hvis du ligesom de fleste ikke får luftet ud og lavet gennemtræk i dit hus tre til fire gange i døgnet, kan mekanisk ventilation være en...

Undgå uopvarmede rum

Kolde rum trækker varm luft ind, og når den varme luft kommer ind i uopvarmede rum, stiger den relative luftfugtighed, og der kan dannes kondens. Temperaturen i et rum bør ikke være under 17°, og der bør ikke være mere end 4-5° forskel på varme og kolde rum.

Må radiatoren være tændt, når man lufter ud?

Et ofte diskuteret spørgsmål i hjemmene er, hvorvidt radiatoren skal slukkes, når man lufter ud. Og om det kræver mere energi at tænde og slukke.
Der er faktisk ikke entydige svar på spørgsmålet. Videnskab.dk har rådført sig hos Statens Byggeforskningsinstitut under Aalborg Universitet.

Seniorforsker på afdelingen for energi og miljø, Kim Wittchen siger, at det afhænger af radiatorens placering, og hvilken type termostat, den har.
Det giver sig selv, at en radiator tæt på vinduet er mere følsom overfor kulde, og dem bør man nok slukke for, men igen ... en gammel radiator når knap nok at reagere på 5 minutter.

Sørg for god udluftning i vaskerummet

Foto: GorenjeVaskemaskine og tørretumbler vil altid afgive fugt, og det er vigtigt, at der er god udluftning fra de rum, hvor de står. Vasketøjet skal udenfor og hænge – eller i tørretumbleren, så fugten ikke ender i huset. Undgå også at tørre tøj på en radiator – det giver ekstra fugt i rummet. En typisk vask på 6 kg tøj fordamper 2,25 liter vand, mens den hænger på tørresnoren. Det skaber fugt i din bolig, hvis tøjet tørrer inde i huset.

Kondenstørretumbler kan være en fugtsynder

En kondenstørretumbler bliver ofte brugt til at "give lidt varme i en kold og fugtig kælder". Men vær opmærksom på, at nogle kondenstørretumblere afgiver overraskende meget fugt. Du skal se på det, der på energimærket hedder ’kondenserings-evnen’, der er udtryk for, hvor meget fugt, der er tilbage i den luft, som tørretumbleren sender ud i rummet. Hvis kondenserings-evnen er dårlig, bliver der sendt for meget fugt ud i rummet. Det kan give fugtproblemer eller øget ventilations- og opvarmningsbehov i fyringssæsonen.

Skal en kondenstørretumbler stå i en kælder eller et andet rum, der er følsomt for fugt og ikke har naturlig udluftning, anbefales det derfor, at den har kondenseringsklasse A.

Læs også:

Dugger ruderne – hvad betyder det?

Dug på ruden er oftest et tegn på for lidt udluftning, men dug er ikke bare dug. Alt efter hvor på vinduet, duggen sidder, så viser den,...

Kondenserings-evnen skal være mærket fra A til G

- A er udtryk for, at mindst 90 % af fugtigheden bliver trukket ud af afgangsluften fra tørretumbleren.

- B er udtryk for, at mellem 80 og 90 % af fugtigheden bliver trukket ud af afgangsluften fra tørretumbleren.

- D er udtryk for, at mellem 60 og 70 % af fugtigheden bliver trukket ud af afgangsluften fra tørretumbleren.

Tørretumblere med dårligere kondenseringsevne end D må ikke længere markedsføres.

Husk at rense to filtre

Foto: GorenjeDu skal altid rense fnugfilteret. Men også kondensatoren skal renses med en blød børste og vand med jævne mellemrum. Når filter og/eller kondensator er tilstoppet, bliver der sendt ekstra meget fugt ud i rummet, og tørretumblerens energiforbrug stiger.

 

 

Læs også:

Slip af med fugten

En affugter klarer fugt i badeværelse eller kælder, men den skal vælges med omhu for at være rigtig effektiv.

Brug en luftsolfanger ved fugt i kælderen

Foto: SolarventiEn luftsolfanger bruger solens energi til at blæse varm, frisk luft ind i din kælder. Et af de første tegn på fugt i kælderen er den dårlige lugt. Fugten vil hurtigt ødelægge det, du opbevarer her – og også føre til mug og sundhedsskadelig svamp.

Fugtige vægge er resultatet af indtrængende fugt og det samtidige varmetab gennem vægge og gulv. Selv med gode bygningsmaterialer kan temperaturforskellen mellem den omkringliggende jord og kælderen føre til en høj indendørs fugtighed.

Sådan fungerer luftsolfangeren

For at kunne gøre rummene brugbare igen, skal de varmes op, affugtes mekanisk og udluftes regelmæssigt. Og her kommer solen ind. Der findes flere mærker af luftsolfangere, der affugter kælderen. Uden på huset – helst imod syd – opsættes luftsolfangeren. Luften varmes op og blæses ind i kælderen. I den modsatte side af kælderen monteres en udsugning, der også kører på solenergi.

Luftsolfanger efter oversvømmelse

Kombinationen af indblæsning af varm luft og udsugning af fugtig luft sørger for en meget effektiv affugtning af kælderen. Har du haft vandskade eller oversvømmelse af din kælder, vil der ofte være en del fugt og dårlig lugt, også efter at kælderen er affugtet. Det kan luftsolfangeren effektivt fjerne.

En luftsolfanger:

- Består af tre dele – et panel med absorber, en solcelle og en ventilator.
- Placeres udvendigt på huset – helst mod syd. Fås i forskellige størrelser.
- Heri findes solceller, der producerer el til en ventilator.
- I panelet opvarmes desuden den luft, ventilatoren blæser ind i kælderen.
- Ventilatoren til udsugning – i den modsatte ende af kælderen – drives også af el fra solcellen i panelet.
- Findes i en model, hvor ventilatoren til indblæsning kan slukkes – uden at sol-celle og ventilator tager skade.

04 november 2015
Mere om Indeklima

Så meget CO2 må der være i luften i dit hjem

Indeklima Der er en grænseværdi for, hvor meget CO2 der må være i din bolig. Lever dit hjem op til de kriterier? Se her, hvordan du måler kuldioxiden i din bolig, og hvad du kan gøre for at forbedre CO2-indeklimaet.

Sådan gør du rent i boligens forskellige rum

Indeklima Foråret er oplagt til en grundig rengøring. Det er en god idé at gøre hovedrent to gange om året for at mindske risikoen for allergi. De...

Det kan du gøre for at undgå kemikalier i børneværelset

Indeklima Du kan skåne dine børn for forurening indendørs ved at følge vores 7 råd til bedre indeklima i børneværelset. Rengøring og udluftning er...

Hold huset varmt

Indeklima Tips til at komme igennem den kolde tid. Alt om udluftning, termostater og radiatorer. Luft ud og hold temperaturen konstant, det giver det bedste indeklima i huset.

6 gode råd mod fugt

Indeklima Vi ser på løsningerne, vedligehold og cirka-pris. Din løsning kan være en kombination af flere metoder.

Isolering af huset udefra

Indeklima Skal du isolere dit hus, er der gode grunde til at gøre det udefra. Når arbejdet foregår på ydersiden af huset, griber det ikke ind i væggen...

Dæmp støjen mellem de forskellige rum i huset

Indeklima Lyd fra rum til rum kan reduceres ved tætning af alle utætheder og med en ekstra væg, et ekstra loft eller gulv. For at lyddæmpe skal du finde ud af, hvilken slags lyde, der bevæger sig i huset.

Sådan tørrer du tøj indendørs

Indeklima Vasketøj skal helst tørre udenfor. Også om vinteren. Men hvis du synes, det er svært at overholde, og du heller ikke har en tørretumbler,...

12 simple råd til at få bedre indeklima

Indeklima Med disse 12 simple råd, kan du gøre meget for at forbedre indeklimaet i dit hjem, og dermed mindske risikoen for at få allergi.

5 måder at få dit hjem til at dufte fantastisk

Indeklima Der er forskellige dufte, der egner sig til forskellige lejligheder. Men én ting er fælles for dem alle – det er altid helt fantastisk at befinde sig i et hjem beriget med en fantastisk aroma. 

Allergi? Her er hjemmets oversete farer

Indeklima Konstant nyseri, hævede øjne og kløende hals. Tre yderst genkendelige ting for allergikeren. Hvilke skjulte allergifarer gemmer sig i dit...

Dit soveværelse gør dig syg – se de 9 fælder

Indeklima Soveværelset er hjemmets hvilested, hvor du slapper af og sover trygt om natten. Men soveværelset er ikke altid det sundeste sted for dig.

Frisk luft i huset

Indeklima Kniber det med udluftningen, så se hvor let du får et bedre indeklima og sundere både hus og familie.

Kan denne ananasplante stoppe snorken?

Indeklima Ananasplanten har inden for det sidste år skabt stor interesse i Danmark, da planten siges at kunne stoppe snorken. Vi har undersøgt, om...

Slip af med fugten

Indeklima En affugter klarer fugt i badeværelse eller kælder, men den skal vælges med omhu for at være rigtig effektiv.