Varmegenvindingsanlægget består overordnet set af to ting: selve ventilationsanlægget og rør fra anlægget og ud til de forskellige rum i huset.
Varmegenvindingsanlægget består overordnet set af to ting: selve ventilationsanlægget og rør fra anlægget og ud til de forskellige rum i huset.

Genbrug husets varme og få et bedre indeklima

Indeklima

Skal du bygge om eller efterisolere, kan det være en god idé at få et varmegenvindingsanlæg samtidig. Med et varmegenvindingsanlæg kan du på én gang reducere varmeforbruget og risikoen for vækst af husstøvmider og skimmelsvamp.


På billedet kan du se hvordan anlægget virker:
1. Varmeveksleren i selve ventilationsanlægget overfører varmen fra den brugte luft til den nye luft.
2-3. Anlægget fungerer sammen med forskellige typer opvarmning. Huset her har gulvvarme.
4. Anlægget kan også opvarme brugsvandet.
5. Brugt luft suges ud gennem ventilationskanaler fra bryggers, badeværelse og køkken.
6. Ny og opvarmet luft føres via ventilationskanaler ud i stuen og på værelserne.
7. Frisk udeluft blæses ind og renses for pollen i et filter.
8. Den brugte luft suges ud af huset.

Du må ikke installere et centralt ventilationsanlæg
Faktisk må du ikke installere et centralt ventilationsanlæg i dit hus uden, at det har varmegenvinding – kravet er beskrevet i Bygningsreglementet.

Nye huse kan ikke leve op til lovkravet

De fleste nye huse kan ikke leve op til lovens krav om at bruge så lidt energi som muligt uden at have et varmegenvindingsanlæg. Og skal du i gang med at bygge om eller efterisolere, er det en god anledning til at installere et varmegenvindingsanlæg.

Undgå skimmelsvamp og allergi

Jo bedre isoleret dit hus er, desto større behov er der for at lufte ud for at undgå skimmelsvamp og allergi. Behov, som det er nemmere at leve op til, hvis du installerer et varmegenvindingsanlæg.

Du undgår at få pollen ind i huset
I anlægget sidder en varmeveksler, som overfører varmen fra den gamle, brugte indeluft, der suges ud, til den friske luft, som blæses ind i huset. De fleste anlæg har desuden filtre, så du undgår at få pollen trukket ind i indeluften.

Læs på næste side bl.a. om montering, priser og støj. #br

Du kan kombinere anlægget med en varmepumpe
Du kan vælge at kombinere anlægget med en varmepumpe, så det også bidrager til at opvarme brugsvandet. Hvilken løsning, som er mest optimal i dit hus, kan en autoriseret forhandler rådgive dig om, for det afhænger af flere ting – bl.a. hvor godt huset er isoleret, om I har gulvvarme, og om huset er bygget i en eller to etager.

Anlægget består af to ting
Varmegenvindingsanlægget består overordnet set af to ting: selve ventilationsanlægget og rør fra anlægget og ud til de forskellige rum i huset. Anlægget med varmeveksleren har typisk en størrelse som et højskab og placeres ofte i bryggerset. Rørerne trækkes frem til de forskellige rum i huset, så frisk luft kan blæses ind og brugt luft suges ud og tilbage til anlægget, hvor varmen genbruges i varmeveksleren.

Det er nemt at trække rørene i et etplanshus
I et etplans hus er det relativt nemt at trække ventilationsrørene på loftet. Mere besværligt kan det være i et toplanshus, hvis første­salen er udnyttet, og der kun er begrænset plads til rørføring i tagrummets skunk.

Du skal bruge en elektriker
Du kan selv udføre en del af montagearbejdet, men tilslutningen af de elektriske komponenter skal altid udføres af en autoriseret el-installatør. Indreguleringen af anlægget er det også bedst at lade en fagmand om. Husk altid at isolere ventilationsrørene. Det øger effekten af varmegenvindingen, reducerer støj fra ventilatoren og forhindrer, at der kommer kondens i rørene.
Jo større rør – jo mindre støj
Der kan være lidt støj fra ventilationsrørene, men jo større rørene er, desto mindre generende er støjen. Desuden er det muligt at indbygge støjdæmpere, hvis det viser sig at være nødvendigt. Vær også opmærksom på, at et varmegenvindingsanlæg i korte perioder om vinteren kan gøre indeluften mere tør, end du er vant til.

Prisen varierer
Prisen på et anlæg varierer meget, og afhænger både af husets størrelse og ønsket om anlægstype med eller uden varmepumpe. Men regn med, at prisen begynder i området af 50.000 kr.
13 april 2011
0

Så meget CO2 må der være i luften i dit hjem

Der er en grænseværdi for, hvor meget CO2 der må være i din bolig. Lever dit hjem op til de kriterier? Se her, hvordan du måler kuldioxiden...

2

Sådan gør du rent i boligens forskellige rum

Foråret er oplagt til en grundig rengøring. Det er en god idé at gøre hovedrent to gange om året for at mindske risikoen for allergi. De...

0

10 ting i dit hus, der gør dig træt

Her er synderne, som er skylden til, at du ikke kan komme op om morgenen.

0

Det kan du gøre for at undgå kemikalier i børneværelset

Du kan skåne dine børn for forurening indendørs ved at følge vores 7 råd til bedre indeklima i børneværelset. Rengøring og udluftning er...

2

Hold huset varmt

Tips til at komme igennem den kolde tid. Alt om udluftning, termostater og radiatorer. Luft ud og hold temperaturen konstant, det giver det...

0

6 gode råd mod fugt

Vi ser på løsningerne, vedligehold og cirka-pris. Din løsning kan være en kombination af flere metoder.

1

Isolering af huset udefra

Skal du isolere dit hus, er der gode grunde til at gøre det udefra. Når arbejdet foregår på ydersiden af huset, griber det ikke ind i væggen...

0

Dæmp støjen mellem de forskellige rum i huset

Lyd fra rum til rum kan reduceres ved tætning af alle utætheder og med en ekstra væg, et ekstra loft eller gulv. For at lyddæmpe skal du...

4

Sådan tørrer du tøj indendørs

Vasketøj skal helst tørre udenfor. Også om vinteren. Men hvis du synes, det er svært at overholde, og du heller ikke har en tørretumbler,...

3

12 simple råd til at få bedre indeklima

Med disse 12 simple råd, kan du gøre meget for at forbedre indeklimaet i dit hjem, og dermed mindske risikoen for at få allergi.

0

5 måder at få dit hjem til at dufte fantastisk

Der er forskellige dufte, der egner sig til forskellige lejligheder. Men én ting er fælles for dem alle – det er altid helt fantastisk at...

0

Allergi? Her er hjemmets oversete farer

Konstant nyseri, hævede øjne og kløende hals. Tre yderst genkendelige ting for allergikeren. Hvilke skjulte allergifarer gemmer sig i dit...

7

Sådan lufter du rigtigt ud - gør op med myterne

Der er mange myter omkring udluftning, og det er et emne, I garanteret går og småskændes om. Men hold op med det - her har du indeklimaets...

0

Dit soveværelse gør dig syg – se de 9 fælder

Soveværelset er hjemmets hvilested, hvor du slapper af og sover trygt om natten. Men soveværelset er ikke altid det sundeste sted for dig.

0

Frisk luft i huset

Kniber det med udluftningen, så se hvor let du får et bedre indeklima og sundere både hus og familie.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.