Få et bedre indeklima med et grønnere parcelhus

Fra begyndelsen af 60’erne til slutningen af 70’erne blev der bygget ca. 500.000 parcelhuse i Danmark. De blev ofte bygget hurtigt og uden tanke for energibesparelse. Derfor er der kæmpemæssige energiforbedringer at hente hjem i husene fra den periode.



Pengene til renoveringen kan tjenes ind igen

En pæn del af landets CO2-udledning kan fjernes, hvis den halve million parcelhuse f
ra begyndelsen af 60’erne til slutningen af 70’erne bliver renoveret med energibesparelser for øje. Den enkelte boligejer vil få en mindre varmeregning, og besparelsen vil i mange tilfælde kunne dække regningen for renoveringen.

Hent bogen Energiparcel gratis

Fire huse er blevet testet
Ejendomsselskabet Realdania Byg købte i 2008 fire typiske parcelhuse, som de efterfølgende lejede ud til fire familier. Først blev familiernes energiforbrug, indeklima og en række andre ting målt i en periode, derefter blev de fire huse energirenoveret på forskellige niveauer, og så fortsatte målingerne igen.

Forbedringer betaler sig
Projektet er endnu ikke helt færdigt, men allerede nu er konklusionen, at energiforbedringer tjener sig selv hjem op til et vist økonomisk niveau.Men selv om udgifterne til forbedringerne ikke tjener sig hjem, når dette niveau overskrides, så er der en lang række yderligere fordele ved at skyde flere penge ind i projektet.

Et isoleret loft er også en lille, men god forbedring
Det er de første – forholdsvis billige – investeringer, der lønner sig bedst, så selv om du måske ikke lige har budget til at kaste dig ud i energirenoveringer til flere hundrede tusind, så er der ingen grund til at tøve med med at bruge fx 20-30.000 på at isolere loftet efter alle kunstens regler.

Fire huse – fire budgetter
De fire parcelhuse i projektet havde forskellige budgetter. Det billigste var på 200.000 kr., så var der to på 400.000 kr. og endelig prototypehuset, hvor budgettet var på hele 2 millioner for at vise, hvor langt det er muligt at komme.

Målinger viser besparelser på varmenregningen
De foreløbige målinger viser, at det billigste og i hvert fald ét af projekterne til 400.000 kr. giver besparelser på varmeregningen, der overstiger eller matcher forrentningen til et realkreditlån på samme beløb. Det vil altså sige, at her er der løsninger, hvor parcelhusejere tjener penge eller i hvert fald kan slippe omkostningsfrit fra at modernisere og forbedre deres hus.

Få fire gode råd til et bedre parcelhus på næste side.

1. Find de værste skader

  Foto: Hele Høyer Mikkelsen
  En tillægsgevinst ved renoveringen er mere plads og lys.

Kig nøje på de skader og fejl, som kræver øjeblikkelig eller snarlig udbedring. Kan du, ved at tænke aktivt og energimæssigt, opnå flere fordele for de samme penge?

2. Lad være med at “klat-isolere”
Maksimér effekten af håndværkerbesøget. Det er alt for dyrt fx at “klat-isolere” eller købe de næst­bedste energiruder – derfor; fuld skrue når du alligevel er i gang. Det er billigst i længden. Det er håndværkerens løn, der koster. Derfor skal man sørge for, at han kun skal til én gang. Det sikrer også husets fremtidige værdi – den næste ejer skal ikke kassere en dyr, men halv­hjertet løsning, men kan bygge videre på dit arbejde. Det har stor værdi, og vil få endnu større værdi fremover, både for huskøberen, men også for det realkreditinstitut, som skal bevilge lån til køberen!

3. Tjek om vinduerne er tætte
Se på den måde I bruger huset. Er der steder, I ikke kan sidde, eller steder du og dine børn ikke kan sove på grund af dårlige vinduer, så kan nye energiruder skaffe jer op mod 30 procent mere effektivt areal til en pris, som ligger langt under prisen for at bygge til.

4. Spar op til de fornuftige renoveringer
Vent med køkken og bad, hvis det kun handler om kosmetiske løft – start i stedet med at “sætte penge på bogen” med de kloge renoveringer – så kan de penge, du sparer, være med til at finansiere køkken og bad senere!

Kilde: Realdania Byg

Her sparer du mest

  • Er dit budget begrænset, så er ekstra isolering af loftsrummet absolut det, du skal kaste dig over først. Her er investeringen ganske begrænset og som regel tjent hjem over ganske få år i form af en mindre varmeregning.
  • En hulmursisolering giver også god mening i energiregnskabet, kan samtidig forbedre indeklimaet betydeligt og betyde, at der kan møbleres helt ud til tidligere kolde vægge.
  • I den lidt dyrere ende er udskiftning af vinduer til lavenergivinduer. Besparelsen på varmeregningen er dog mærkbar, og sidegevinsterne er store, med bl.a. mindre træk og bedre udnyttelse af husets areal som et par af dem.
  • Husk, at et tættere hus stiller krav til jævnlig udluftning.

Mest læste artikler