Sådan skal du ifølge eksperterne placere knive og gafler i opvaskemaskinen

Hvidevarer

Det er den slags, der kan splitte familier ad: skal knive, gafler og skeer placeres med spidsen eller tænderne nedad i bestikbakken, eller skal de vende opad? Nu har eksperterne fundet svaret. Se det her.

Knive og gafler - nedad eller opad i serviceholderen?
Knive og gafler - nedad eller opad i serviceholderen? Foto: iStock

Korrekt pakning af opvaskemaskinen

Der er flere skoler i, hvordan man pakker bestikket korrekt i en opvaskemaskine, og de står stejlt over for hinanden.

Bor du sammen med én, der arrangerer bestikket modsat af dig, så har du sikkert allerede ved flere lejligheder taget dig i at omarrangere bestikbakken. Måske har I også haft ophedede diskussioner om, hvordan servicen bedst anbringes i bestikbakken.

Det behøver du ikke længe. Næste gang der opstår et kontrovers, har du her de uofficielle regler for korrekt pakning af opvaskemaskinen.

Derfor er der konflikt om bestikbakken

Det springende punkt i kampen om bestikket handler først og fremmest, om knivene skal vende med den spidse opad eller nedad. Der er oplagte ulemper ved at vende knive med bladet opad: det kan nemlig meget let ende med, at en eller anden kommer til at skære sig på knivene eller stikke sig på spidserne af dem.  

En anden kilde til debat er, hvordan man sørger for, at knive bedst bliver vasket grundigt rene. Her er der hygiejniske problemer ved at at vende hovedet på skeen, tænderne på gaflerne eller bladet på knivene ned i bestikbakken. Hernede vil vandtrykket nemlig være mindre, og restaffald vil have vanskeligere ved at løbe væk. 

Hvad siger producenterne selv?

Den amerikanske tv-kanal NBC har forsket lidt i sagen. Programmet NBC News har først pløjet sig igennem alle de brugsanvisninger til opvaskemaskiner, de kunne finde, og på alle mulige andre måder researchet emnet. Svaret viser sig at være - næsten - entydigt. 

"Næsten alle manualer til opvaskemaskiner, producenter, websites og talspersoner for hårde hvidevarer-firmaer er enige om én ting: Placér knive med bladet nedad i bestikbakken, så ulykker undgås." Dette er den konklusion, som NBC news kommer med i denne artikel på baggrund af deres research. 

Læs også:

Disse ting må du ALDRIG bruge opvaskemiddel til

Man kan bruge opvaskemiddel til rigtig mange ting. Mange husmortricks indebærer brugen af det, men der er altså en række ting, hvor du...

Læs også: Derfor må dine drikkeglas ikke stå med bunden i vejret 

Konklusion fra amerikansk forbrugerorganisation

Meningerne er derimod mere delte, når det drejer sig om gafler. Flere kilder anbefaler opad og andre nedad, og nogle vil lade det være op til forbrugerne. 

For at nå frem til en salomonisk løsning henvendte NBC News sig til den meget velanskrevne amerikanske forbrugerorganisation, Consumer Report. Her indhentede programmets tilrettelæggere en utvetydig udtalelse fra senior testleder Emilio Gonzalez.

Som amerikaner er han naturligvis panisk ræd for at få fingrene juridisk i klemme. Derfor lægger han ud med at anbefale, at man altid skal konsultere opvaskemaskinens manual først og følge rådene deri.

Men Emilio Gonzalez holder sig dog ikke tilbage med at komme med en anbefaling baseret på sin fagkundskab. Her er hans og dermed Consumer Reports indstilling:

  • Placér skeerne opad
  • Placér gaflerne opad
  • Placér knivene nedad, så ingen skærer sig. 

Bonusanbefaling om bestik i bestikbakke

Emilio Gonsalvez har ydeligere en bonusanbefaling om brug af bestik i bestikbakker:

Læs også:

6 ultimative tips til opvaskemaskinen

Opvaskemaskinen kræver kærlig omsorg. Flyverust, glaspest og dårlig lugt kan pludselig snige sig ind, hvis du ikke vedligeholder din...

  • Brug hullerne i racken, hvis bestikbakken er udstyret med et låg.

Dette vil kunne forhindre, at de enkle stykker bestik kommer til at klæbe sammen. Det er særligt kritisk og hyppigt forekommende ved skeer.

Konklusion 

Den vigtigste konklusion ved denne undersøgelse

  • Placer altid knive med bladet nedad i bestikbakken
1. august 2017
Mere om Hvidevarer

Bør jeg vælge fint eller groft salt til min opvaskemaskine?

Hvidevarer Er du i tvivl om, hvorvidt du bør fylde din opvaskemaskine med fint eller groft salt? Læs med her og få svaret på, hvilken type salt din opvaskemaskine har bedst af. 

Sådan afkalker du opvaskemaskinen

Hvidevarer Opvaskemaskiner skal afkalkes ligesom vaskemaskiner. Hyppigheden afhænger af, hvor i landet du bor. Her er 3 nemme metoder til at afkalke...

Tips til effektiv brug af emhætte

Hvidevarer Emhætter med ny effektiv teknologi suger madosen væk, inden den stiger op over komfuret.

Håndvasken skal passe til familiens dagligdag

Hvidevarer Få den håndvask, der passer perfekt til dit badeværelse og dine behov.

Induktion: find de rigtige gryder og pander til dit induktionskomfu...

Hvidevarer Køber du et induktionskomfur, skal gryder og pander ofte skiftes ud. Vi giver dig de helt grundlæggende tips til, hvordan du matcher køkkeng...

6 ultimative tips til opvaskemaskinen

Hvidevarer Opvaskemaskinen kræver kærlig omsorg. Flyverust, glaspest og dårlig lugt kan pludselig snige sig ind, hvis du ikke vedligeholder din opvaske...

Denne artikel er sponsoreret

En køkkenkværn minimerer dit affald og holder hygiejenen i top

Hvidevarer Køkkenkværnen har over 70 år på bagen og er meget udbredt i de amerikanske husholdninger. I Danmark er der stadig mange fordomme i forhold til køkkenkværnens sikkerhed, men egentlig er der slet ingen grund til bekymring. En køkkenkværn kobles på vaskens afløb, og her efter kan du lade alt organisk affald ryge den vej – også uden risiko for selv at få fingrene i maskinen.

På køl i varmen

Hvidevarer Sommer, sol og varme dage kræver kolde drikkevarer og opbevaring på køl. Bokse til køleskabet, champagnekøler, smart isterningeboks og en...

Køb hårde hvidevarer, der passer til familiens hverdag

Hvidevarer Mange vaskemaskiner, køleskabe, tørretumblere og opvaskemaskiner er super energibesparende og kan indstilles præcis til familiens behov -...

Køkkenkværnen reducerer dit madaffald

Hvidevarer Tænker du på at anskaffe dig en køkkenkværn til dit madaffald, så læs her, hvilke fordele og ulemper den har. Miljøstyrelsen mener bl.a. at kværnen har nogle store ulemper, men lader det være op til den enkelte kommune om den vil give tilladelse til køkkenkværne i private hjem.

Rent tøj med koldt vand

Hvidevarer Der er flere fordele ved at vaske i koldt eller næsten koldt vand. Du sparer både penge og skåner miljøet.

Komfuret og ovnen er blevet nemmere at holde rene

Hvidevarer Vi glemmer tit, at ovnen skal rengøres, efter vi har taget stegen ud. Og så venter en ubehagelig overraskelse, næste gang den skal i brug....

Komfuret skal passe til dine behov i dagligdagen

Hvidevarer Skal du til at købe nyt komfur, er det en god idé at overveje, om der er andre/nye funktioner, du kan få glæde af i dagligdagen. For i dag er et komfur ikke “bare et komfur” – de findes til mange forskellige behov.

Spabad uden bakterier

Hvidevarer Badning i spa kan give lutter gode oplevelser, hvis du sikrer dig, at vandet altid er i orden. Bakterier stortrives i temperaturer mellem...

Vælg det rigtige toilet

Hvidevarer Det gammeldags træk og slip er erstattet af af et hav af smarte nye toiletter. Læs her, hvad du bør overveje.