Sådan afkalker du opvaskemaskinen

Hvidevarer

Opvaskemaskiner skal afkalkes ligesom vaskemaskiner. Hyppigheden afhænger af, hvor i landet du bor. Her er 3 nemme metoder til at afkalke opvaskemaskinen og årsagen til, at du skal huske at gøre det.

Kalken sniger sig ganske langsomt ind på selv den den bedste opvaskemaskine, hvis man ikke forebygger det i tide.
Kalken sniger sig ganske langsomt ind på selv den den bedste opvaskemaskine, hvis man ikke forebygger det i tide. Foto: iStock

Opvaskemaskiner skal også afkalkes

De fleste ved, at vaskemaskinen jævnligt skal afkalkes. Det er godt at have det i baghovedet, når opvaskemaskinen begynder at underpræstere, og der pludselig er kalk på glassene og hvide flager på tallerkner og bestik.

Opvaskemaskiner skal nemlig også rutinemæssigt afkalkes. Hvor ofte afhænger af den landsdel, du bor i. Metoden kan du selv vælge - her er 3 forskellige muligheder.

Hvor ofte skal opvaskemaskinen afkalkes?

Behovet for afkalkning varierer i Danmark fra landsdel til landsdel. Hvis vandet er hårdt og kalkholdigt, kræver det hyppigere afkalkning. Det er tilfældet, hvis du bor i København eller på Møn og Lolland-Falster. På det øvrige Sjælland, på Fyn og langs store dele af Jyllands østkyst er vandet også temmelig hårdt. Det blødeste vand finder du i Midt- og Vestjylland.

En årlig afkalkning er mininum i hele landet. To gange er godt for være på den sikre side - særligt hvis du bor i områder med hårdt vand. Bor du i visse dele af København eller andre steder med kalkholdigt vand er 3-4 gange afkalkning af opvaskemaskinen om året en fordel. 

Læs også: Rengøring af vaskemaskine - sådan undgår du sur lugt

 
GEUS' kort over hårdheden i vandet i Danmark. Jo mørke farve jo mere kalkholdigt er vandet. Læs mere om kortet hos det geologiske forskningsinstitut, GEUS  

Sådan viser tilkalkning af opvasmaskinen sig

Tilkalkningen er både noget, som viser sig ved, at der efterlades kalkpletter på det opvaskede, men også ved at kalkaflejringer forhindrer maskinen i at fungere optimalt. Det viser sig for eksempel ved, at der opstår kalkaflejringer i vanddyserne og på øvrige steder i opvaskemaskinen. Disse aflejringer sænker vandtrykket og bevirker derfor, at opvaskemaskinen ikke vasker helt rent.

Læs også:

Induktion: find de rigtige gryder og pander til dit induktionskomfur

Køber du et induktionskomfur, skal gryder og pander ofte skiftes ud. Vi giver dig de helt grundlæggende tips til, hvordan du matcher...

Derfor opstår kalkpletter

Det første, du skal mistænke, hvis der opstår kalkpletter i opvaskemaskinen, er doseringen af saltet

Salt bidrager til at binde kalken i vandet, så at kalken ikke ender på glas og på det øvrige køkkentøj. Jo mere kalk, der er i vandet i din landsdel, jo mere salt skal du bruge. Bruger du fint salt i din opvaskemaskine, burde du måske overveje at gå over til groft salt, der er mere effektivt mod kalk i opvaskemaskinen.  

Det er ikke alle, der bruger salt i deres opvaskemaskiner. En god grund til at gøre det er, at det drastisk reducerer behovet for afkalkning. 

Sådan afkalker du opvaskemaskinen

 
Eddike er en billig og miljøvenlig måde at bekæmpe kalk i opvaskemaskinen, og så er det nemt...  

Hvis det ikke hjælper med en ændring i doseringen af saltet, så er her 3 enkle måder at afkalke opvaskemaskinen. Prøv dig frem eller vælg den metode, der passer dig bedst. 

1. Rens opvaskemaskinen med eddike

Det nemmeste trick er at bruge eddike. Det skal være den simple (og billige) lagereddike. Det er den, der også kaldes hvid eddike - altså uden farve.

Hæld cirka en halv liter lagereddike ned i bunden af vaskemaskine og kør en vaskegang på højeste temperatur. Har du glas eller anden service med kalkflager på, kan de sagtens få en tur med i opvaskemaskinen sammen med lagereddiken. Du vil blive overrasket over, hvor effektivt og hurtigt eddike kan fjerne kalk fra glas og servide. 

Læs også:

Ukrudt i haven kan bekæmpes med fiberdug

Fiberdug er utrolig effektiv til at bekæmpe ukrudt i haven. En ukrudtsdug kan både bruges på bar jord, til beskyttelse af nytteplanter og...

2. Brug citronsyrepulver til afkalkning

Du kan også anvende citronsyrepulver. Af forsikringsmæssige årsager er det bedst at bruge citronsyrepulver i stedet for citronsyre, som tit er det, der anbefales.

Kom et brev citronsyrepulver i sæbedispenseren og kør en almindelig vask. Følg derefter op med et ekstra vaskeprogram uden opvaskemiddel. Dette er navnlig vigtigt, hvis du til daglig bruger et sæbemiddel med klor i. Kombinationen af klor og syre kan nemlig fremkalde giftige dampe. 

3. Brug afkalkningsmidler til opvaskemaskiner 

Der findes mange forskellige afkalkningsprodukter i handlen. Det kan være beholdere som stilles omvendt i vaskebakken. Citronsyre vil ofte være en af ingredienserne. Hvis afkalkningsmidlet kommer som tabs anvendes de på samme måde som citronsyrepulver (og opvasketabs) ved at blive anbragt i rummet til sæbe. Kør derefter en vaskegang uden brug af opvaskemiddel. Kør til slut også her et vaskeprogram uden brug af sæbe. 

25. september 2017
Mere om Hvidevarer

Bør jeg vælge fint eller groft salt til min opvaskemaskine?

Hvidevarer Er du i tvivl om, hvorvidt du bør fylde din opvaskemaskine med fint eller groft salt? Læs med her og få svaret på, hvilken type salt din opvaskemaskine har bedst af. 

Tips til effektiv brug af emhætte

Hvidevarer Emhætter med ny effektiv teknologi suger madosen væk, inden den stiger op over komfuret.

Håndvasken skal passe til familiens dagligdag

Hvidevarer Få den håndvask, der passer perfekt til dit badeværelse og dine behov.

Induktion: find de rigtige gryder og pander til dit induktionskomfu...

Hvidevarer Køber du et induktionskomfur, skal gryder og pander ofte skiftes ud. Vi giver dig de helt grundlæggende tips til, hvordan du matcher køkkengrej med komfur, så du undgår gryder og pander, der larmer eller ikke varmer godt nok.

6 ultimative tips til opvaskemaskinen

Hvidevarer Opvaskemaskinen kræver kærlig omsorg. Flyverust, glaspest og dårlig lugt kan pludselig snige sig ind, hvis du ikke vedligeholder din opvaske...

Denne artikel er sponsoreret

En køkkenkværn minimerer dit affald og holder hygiejenen i top

Hvidevarer Køkkenkværnen har over 70 år på bagen og er meget udbredt i de amerikanske husholdninger. I Danmark er der stadig mange fordomme i forhold...

Brug varmt vand i din vaske- og opvaskemaskine

Hvidevarer De helt nye vaske- og opvaskemaskiner er bygget til at udnytte vandet fra den varme hane, og med mindre dit brugsvand varmes op med elvandvarmer, kan det betale sig at sætte maskinerne til det varme vand. Du kan spare op til 45 pct. på vaskeregningen.

På køl i varmen

Hvidevarer Sommer, sol og varme dage kræver kolde drikkevarer og opbevaring på køl. Bokse til køleskabet, champagnekøler, smart isterningeboks og en...

Køb hårde hvidevarer, der passer til familiens hverdag

Hvidevarer Mange vaskemaskiner, køleskabe, tørretumblere og opvaskemaskiner er super energibesparende og kan indstilles præcis til familiens behov -...

Køkkenkværnen reducerer dit madaffald

Hvidevarer Tænker du på at anskaffe dig en køkkenkværn til dit madaffald, så læs her, hvilke fordele og ulemper den har. Miljøstyrelsen mener bl.a. at kværnen har nogle store ulemper, men lader det være op til den enkelte kommune om den vil give tilladelse til køkkenkværne i private hjem.

Rent tøj med koldt vand

Hvidevarer Der er flere fordele ved at vaske i koldt eller næsten koldt vand. Du sparer både penge og skåner miljøet.

Komfuret og ovnen er blevet nemmere at holde rene

Hvidevarer Vi glemmer tit, at ovnen skal rengøres, efter vi har taget stegen ud. Og så venter en ubehagelig overraskelse, næste gang den skal i brug....

Komfuret skal passe til dine behov i dagligdagen

Hvidevarer Skal du til at købe nyt komfur, er det en god idé at overveje, om der er andre/nye funktioner, du kan få glæde af i dagligdagen. For i dag er et komfur ikke “bare et komfur” – de findes til mange forskellige behov.

Spabad uden bakterier

Hvidevarer Badning i spa kan give lutter gode oplevelser, hvis du sikrer dig, at vandet altid er i orden. Bakterier stortrives i temperaturer mellem...

Vælg det rigtige toilet

Hvidevarer Det gammeldags træk og slip er erstattet af af et hav af smarte nye toiletter. Læs her, hvad du bør overveje.