Sådan afkalker du opvaskemaskinen

Hvidevarer

Opvaskemaskiner skal afkalkes ligesom vaskemaskiner. Hyppigheden afhænger af, hvor i landet du bor. Her er 3 nemme metoder til at afkalke opvaskemaskinen og årsagen til, at du skal huske at gøre det.

Kalken sniger sig ganske langsomt ind på selv den den bedste opvaskemaskine, hvis man ikke forebygger det i tide.
Kalken sniger sig ganske langsomt ind på selv den den bedste opvaskemaskine, hvis man ikke forebygger det i tide. Foto: iStock

Opvaskemaskiner skal også afkalkes

De fleste ved, at vaskemaskinen jævnligt skal afkalkes. Det er godt at have det i baghovedet, når opvaskemaskinen begynder at underpræstere, og der pludselig er kalk på glassene og hvide flager på tallerkner og bestik.

Opvaskemaskiner skal nemlig også rutinemæssigt afkalkes. Hvor ofte afhænger af den landsdel, du bor i. Metoden kan du selv vælge - her er 3 forskellige muligheder.

Hvor ofte skal opvaskemaskinen afkalkes?

Behovet for afkalkning varierer i Danmark fra landsdel til landsdel. Hvis vandet er hårdt og kalkholdigt, kræver det hyppigere afkalkning. Det er tilfældet, hvis du bor i København eller på Møn og Lolland-Falster. På det øvrige Sjælland, på Fyn og langs store dele af Jyllands østkyst er vandet også temmelig hårdt. Det blødeste vand finder du i Midt- og Vestjylland.

En årlig afkalkning er mininum i hele landet. To gange er godt for være på den sikre side - særligt hvis du bor i områder med hårdt vand. Bor du i visse dele af København eller andre steder med kalkholdigt vand er 3-4 gange afkalkning af opvaskemaskinen om året en fordel. 

Læs også: Rengøring af vaskemaskine - sådan undgår du sur lugt

 
GEUS' kort over hårdheden i vandet i Danmark. Jo mørke farve jo mere kalkholdigt er vandet. Læs mere om kortet hos det geologiske forskningsinstitut, GEUS  

Sådan viser tilkalkning af opvasmaskinen sig

Tilkalkningen er både noget, som viser sig ved, at der efterlades kalkpletter på det opvaskede, men også ved at kalkaflejringer forhindrer maskinen i at fungere optimalt. Det viser sig for eksempel ved, at der opstår kalkaflejringer i vanddyserne og på øvrige steder i opvaskemaskinen. Disse aflejringer sænker vandtrykket og bevirker derfor, at opvaskemaskinen ikke vasker helt rent.

Læs også:

Få en dørklokke med kamera, bevægelsesensor og nightvision

Dørklokker er ikke længere bare - ding-dong... I dag fås de med HD kamera, bevægelsessensor, wifi og billedlagring i skyen. Se her, hvad...

Derfor opstår kalkpletter

Det første, du skal mistænke, hvis der opstår kalkpletter i opvaskemaskinen, er doseringen af saltet

Salt bidrager til at binde kalken i vandet, så at kalken ikke ender på glas og på det øvrige køkkentøj. Jo mere kalk, der er i vandet i din landsdel, jo mere salt skal du bruge. Bruger du fint salt i din opvaskemaskine, burde du måske overveje at gå over til groft salt, der er mere effektivt mod kalk i opvaskemaskinen.  

Det er ikke alle, der bruger salt i deres opvaskemaskiner. En god grund til at gøre det er, at det drastisk reducerer behovet for afkalkning. 

Sådan afkalker du opvaskemaskinen

 
Eddike er en billig og miljøvenlig måde at bekæmpe kalk i opvaskemaskinen, og så er det nemt...  

Hvis det ikke hjælper med en ændring i doseringen af saltet, så er her 3 enkle måder at afkalke opvaskemaskinen. Prøv dig frem eller vælg den metode, der passer dig bedst. 

1. Rens opvaskemaskinen med eddike

Det nemmeste trick er at bruge eddike. Det skal være den simple (og billige) lagereddike. Det er den, der også kaldes hvid eddike - altså uden farve.

Hæld cirka en halv liter lagereddike ned i bunden af vaskemaskine og kør en vaskegang på højeste temperatur. Har du glas eller anden service med kalkflager på, kan de sagtens få en tur med i opvaskemaskinen sammen med lagereddiken. Du vil blive overrasket over, hvor effektivt og hurtigt eddike kan fjerne kalk fra glas og servide. 

Læs også:

Rawlplugs - sådan vælger du den rigtige

Når du skal hænge ting op på væggen, er der stor forskel på om muren bag er af gips, træ, beton eller mursten. Det har betydning for,...

2. Brug citronsyrepulver til afkalkning

Du kan også anvende citronsyrepulver. Af forsikringsmæssige årsager er det bedst at bruge citronsyrepulver i stedet for citronsyre, som tit er det, der anbefales.

Kom et brev citronsyrepulver i sæbedispenseren og kør en almindelig vask. Følg derefter op med et ekstra vaskeprogram uden opvaskemiddel. Dette er navnlig vigtigt, hvis du til daglig bruger et sæbemiddel med klor i. Kombinationen af klor og syre kan nemlig fremkalde giftige dampe. 

3. Brug afkalkningsmidler til opvaskemaskiner 

Der findes mange forskellige afkalkningsprodukter i handlen. Det kan være beholdere som stilles omvendt i vaskebakken. Citronsyre vil ofte være en af ingredienserne. Hvis afkalkningsmidlet kommer som tabs anvendes de på samme måde som citronsyrepulver (og opvasketabs) ved at blive anbragt i rummet til sæbe. Kør derefter en vaskegang uden brug af opvaskemiddel. Kør til slut også her et vaskeprogram uden brug af sæbe. 

25. september 2017
Mere om Hvidevarer

Sådan skal du ifølge eksperterne placere knive og gafler i opvaskem...

Hvidevarer Det er den slags, der kan splitte familier ad: skal knive, gafler og skeer placeres med spidsen eller tænderne nedad i bestikbakken, eller skal de vende opad? Nu har eksperterne fundet svaret. Se det her.

Tips til effektiv brug af emhætte

Hvidevarer Emhætter med ny effektiv teknologi suger madosen væk, inden den stiger op over komfuret.

Sådan bruger og passer du din opvaskemaskine bedst

Hvidevarer Hvordan bruger man sin opvaskemaskine, så den vasker ordentligt og miljørigtigt. Skal man fx bruge tabs eller pulver, og skal man skylle...

Energimærkning - så meget kan du spare

Hvidevarer Hvornår kan man spare flest penge på hårde hvidevarer: Er det ved at købe billige produkter eller ved at investere i energivenlige maskiner med energimærkning A+++? Se regneeksemplerne, der viser helt konkret, hvad der er at spare i kroner og ører.

Når toilettet er forstoppet

Hvidevarer Hvordan fjerner man proppen i toilettet? Hvad må man selv, og hvornår skal der en fagmand til? Få svar på alle dine spørgsmål om stoppet...

Rent tøj med koldt vand

Hvidevarer Der er flere fordele ved at vaske i koldt eller næsten koldt vand. Du sparer både penge og skåner miljøet.

Brug køleskabet og fryseren rigtigt og undgå bakterier og ødelagt...

Hvidevarer Her kan du se, hvor længe alle typer af madvarer kan holde sig friske i køleskabet og fryseren. Her finder du også alt om temperaturen i køleskabet, ompakning af madvarer og optøning af frostvarer.

idényt tester brusehoveder

Hvidevarer idényt har testet fem forskellige brusehoveder, der alle passer til de fleste badeværelser. Ingen dumpede testen, men vinderen udmærker sig...

Induktion: find de rigtige gryder og pander til dit induktionskomfu...

Hvidevarer Køber du et induktionskomfur, skal gryder og pander ofte skiftes ud. Vi giver dig de helt grundlæggende tips til, hvordan du matcher køkkeng...

Undgå bakterier i vasketøjet - sådan vasker du tøjet korrekt

Hvidevarer Det er ikke ligemeget, hvordan du vasker dit tøj. Det skal sorteres og vaskes ved den rigtige temperatur for at undgå bakteriespredning. Du kan sagtens vaske meget af dit tøj i koldt vand med det rette vaskemiddel, men andre gange skal der høj temperatur til.

Køleskabet kan huse farlige bakterier

Hvidevarer Grib klud og sæbevand og rengør dit køleskab mindst hver anden måned. Vær samtidig opmærksom på, hvor i skabet grøntsager, kød og mælkeprodu...

Pas på bordpladen omkring køkkenvasken

Hvidevarer Træet omkring køkkenvasken er et sårbart område og tager nemt skade af vand. Der er flere muligheder for at beskytte træet, så det holder...

Sæt kulør på køleskab, opvaskemaskine og emhætte

Hvidevarer Hårde hvidevarer behøver bestemt ikke at være hvide, grå og kedelige. Flere producenter har gjort deres til, at du kan få farver og liv ind i køkkenets elementer med farvestrålende og anderledes hvidevarer. Så hvis du tør, er der masser af farver og endda striber at komme efter. Se et udvalg her.

En effektiv emhætte fjerner nemt madosen

Hvidevarer En effektiv emhætte får røg og mados til at forsvinde som dug for solen. Det er ikke kun designet, du skal tage stilling til, når du køber...

Kvalitet i mikrobølgeovn

Hvidevarer Mikroovnen kan bruges til meget mere end popcorn og optøning.