Kvalitet i mikrobølgeovn

Hvidevarer

Mikroovnen kan bruges til meget mere end popcorn og optøning.

 
Foto: colorboxPopcorn og opvarmning af lunken kaffe og pizza. Ret meget mere bliver mikroovnen ikke brugt til i mange køkkener, og det er synd. For mikroovnen kan meget mere. Brug den rigtigt, og du vil både spare på elregningen, de kræftfremkaldende stegestoffer og få mange flere vitaminer ud af dine grøntsager.

Det er den god til
Mikroovnen er god til at koge fisk og grøntsager og ikke mindst til at tø frosne madvarer op. Husk at lade maden hvile i lige så lang tid, som optøningen i ovnen har varet. Det sikrer, at maden har en jævn temperatur over det hele, inden du går i gang med selve tilberedningen. Husk at dække maden med et låg. Det sparer på tiden og energien. Den er også god til at tilberede kød, fordi der ikke udvikles kræftfremkaldende stoffer, som ellers afsættes på overfladen af kød og fisk, der bliver stegt. Du kan fx "stege" bacon og lave sammenkogte retter med hakket oksekød i mikroovnen. "Brun" først det hakkede kød i skålen, inden du tilsætter væsker og krydderier og lader retten simre færdigt.

Det kan den ikke
Mikroovnen kan ikke give sprød skorpe eller skind eller bage brød (der kan ikke dannes skorpe). Sæt aldrig ler- og fajanceservice i en mikroovn. Hvis et lerfad er mættet af vand, fx efter opvask, vil vandet blive så varmt, at fadet kan sprænges. Brug aldrig fade eller bestik af metal. Brug heller aldrig større stykker aluminiumsfolie, og læg det aldrig tættere end 2 cm fra væggene. Sæt aldrig dine Margrethe-skåle – eller andre skåle af melamin – i mikroovnen. Det er ikke al slags plastik, der kan tåle at komme i mikroovnen. Nogle typer plastik bliver så bløde, at de ligefrem kan smelte. Det gælder polyethylen-plastik, som fx almindelig husholdningsfilm og nogle fryseposer, der bliver blødt allerede ved 100º. Polypropylen-plastik kan tåle op til 130º uden at blive blødt og er derfor bedst egnet til mikroovnen. Fx mikrofilm og mange opbevaringsbøtter er lavet af polypropylen.

Favorit i mikroovnen
Risengrød er favorit i mange familier. Laver du den i mikroovnen, brænder den ikke på, og du slipper for at skulle stå og røre i gryden hele tiden. Opskriften er fra Karolines Køkken og til to personer:

Den nemmeste risengrød
En halv liter mælk
1 dl grødris (ca. 75 gram)
1⁄4 tsk. groft salt

Kom mælk og ris i en skål – der skal være god plads til, at grøden kan udvide sig. Dæk med mikrofilm eller madpapir og kog i ca. 10 min. på halv effekt. Rør grøden igennem og kog 10 min. Rør igen og kog yderligere fem min. Lad grøden hvile tildækket i ca. fem min. Smag til med salt.
6 juli 2007
0

Sådan skal du ifølge eksperterne placere knive og gafler i opvaskem...

Det er den slags, der kan splitte familier ad: skal knive, gafler og skeer placeres med spidsen eller tænderne nedad i bestikbakken, eller...

0

Tips til effektiv brug af emhætte

Emhætter med ny effektiv teknologi suger madosen væk, inden den stiger op over komfuret.

12

Sådan bruger og passer du din opvaskemaskine bedst

Hvordan bruger man sin opvaskemaskine, så den vasker ordentligt og miljørigtigt. Skal man fx bruge tabs eller pulver, og skal man skylle...

2

Energimærkning - så meget kan du spare

Hvornår kan man spare flest penge på hårde hvidevarer: Er det ved at købe billige produkter eller ved at investere i energivenlige maskiner...

0

Når toilettet er forstoppet

Hvordan fjerner man proppen i toilettet? Hvad må man selv, og hvornår skal der en fagmand til? Få svar på alle dine spørgsmål om stoppet...

0

Rent tøj med koldt vand

Der er flere fordele ved at vaske i koldt eller næsten koldt vand. Du sparer både penge og skåner miljøet.

2

Brug køleskabet og fryseren rigtigt og undgå bakterier og ødelagt...

Her kan du se, hvor længe alle typer af madvarer kan holde sig friske i køleskabet og fryseren. Her finder du også alt om temperaturen i...

2

idényt tester brusehoveder

idényt har testet fem forskellige brusehoveder, der alle passer til de fleste badeværelser. Ingen dumpede testen, men vinderen udmærker sig...

0

Induktion: find de rigtige gryder og pander til dit induktionskomfu...

Køber du et induktionskomfur, skal gryder og pander ofte skiftes ud. Vi giver dig de helt grundlæggende tips til, hvordan du matcher køkkeng...

19

Undgå bakterier i vasketøjet - sådan vasker du tøjet korrekt

Det er ikke ligemeget, hvordan du vasker dit tøj. Det skal sorteres og vaskes ved den rigtige temperatur for at undgå bakteriespredning. Du...

1

Køleskabet kan huse farlige bakterier

Grib klud og sæbevand og rengør dit køleskab mindst hver anden måned. Vær samtidig opmærksom på, hvor i skabet grøntsager, kød og mælkeprodu...

0

Pas på bordpladen omkring køkkenvasken

Træet omkring køkkenvasken er et sårbart område og tager nemt skade af vand. Der er flere muligheder for at beskytte træet, så det holder...

3

Sæt kulør på køleskab, opvaskemaskine og emhætte

Hårde hvidevarer behøver bestemt ikke at være hvide, grå og kedelige. Flere producenter har gjort deres til, at du kan få farver og liv ind...

1

En effektiv emhætte fjerner nemt madosen

En effektiv emhætte får røg og mados til at forsvinde som dug for solen. Det er ikke kun designet, du skal tage stilling til, når du køber...

0

Få komfuret i topform

Kogeplader og ovn er nok det, der bliver brugt mest i et køkken. Derfor er det vigtigt, at de bliver vedligeholdt. Her er nogle gode råd...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.