Køleskabet kan huse farlige bakterier

Hvidevarer

Grib klud og sæbevand og rengør dit køleskab mindst hver anden måned. Vær samtidig opmærksom på, hvor i skabet grøntsager, kød og mælkeprodukter skal være. Så nedsætter du risikoen for fordærvede madvarer, opkast eller maveonde.

Vand og sæbe er køleskabets bedste ven.
Vand og sæbe er køleskabets bedste ven. Foto: iStock

Gør køleskabet rent ofte

I kølekabets kolde indre er der masser af gemmesteder for bakterier. Derfor skal du gøre det rent, så snart du opdager madrester, jord el. lign. i skabet – og en rutine med rengøring hver 2. måned vil hjælpe dig med at undgå fordærvet mad og maveonder.

Her er en huskeliste, når du svinger klud og sæbevand:

1: tøm køleskabet for madvarer. Læg dem evt. i en frysetaske, mens du gør rent.

2: vask skabet med en klud vredet op i sæbevand, og tør efter med lunkent vand. Lugter skabet dårligt eller er der “sorte striber”, kan det være nødvendigt vaske det af i Rodalon eller andet desinficerende middel.

3: vær omhyggelig med at rengøre bagvæggen og især afløbshullet. Brug vatpinde dyppet i sæbevand til alt skidt er væk. Flere gange om året skal du også tømme afløbsbakken bag på skabet. Her kan der sidde meget skidt.

4: vask alle hylder, skuffer og lign. Grundigt i sæbevand.

5: når skabet er helt rent og tørt, kan du sætte madvarerne tilbage i skabet.

Læs også: Få komfuret i topform

Hver madvare på rigtig plads i køleskabet

Det er ikke kun vigtigt med et rent kølekskab. Du skal også vide, hvor i skabet de forskellige madvarer skal ligge. Anskaf dig et køleskabstermometer, så du ved, hvor i dit skab, det er koldest og varmest.

Grøntsager: I grøntsagsskuffe, så du undgår jordbakterier i resten af skabet. En tommelfingerregel er, at grøntsager, der dyrkes her i landet, har bedst af ophold i køleskab. Undtaget herfra er tomater og løg. De holder længere i en trådkurv på køkkenbordet.

Mælk og mælkeprodukter: Placeres på det køligste sted.

Kød, æg og pålæg: Placeres på det køligste sted. Vær opmærksom på holdbarhed. En pakke hakket kød holder kun en dag, mens en stegt flæskesteg kan holde sig flere dage, hvis den er rigtig emballeret.

Tjek temperaturen i dit køleskab

Der bør højst være +5°C i køleskabet. Tjek den jævnligt med dit termometer. Temperaturen varierer forskellige steder i køleskabet, og letfordærvelige fødevarer skal opbevares der, hvor der er højst +5°

11 februar 2014
0

Sådan skal du ifølge eksperterne placere knive og gafler i opvaskem...

Det er den slags, der kan splitte familier ad: skal knive, gafler og skeer placeres med spidsen eller tænderne nedad i bestikbakken, eller...

0

Tips til effektiv brug af emhætte

Emhætter med ny effektiv teknologi suger madosen væk, inden den stiger op over komfuret.

12

Sådan bruger og passer du din opvaskemaskine bedst

Hvordan bruger man sin opvaskemaskine, så den vasker ordentligt og miljørigtigt. Skal man fx bruge tabs eller pulver, og skal man skylle...

2

Energimærkning - så meget kan du spare

Hvornår kan man spare flest penge på hårde hvidevarer: Er det ved at købe billige produkter eller ved at investere i energivenlige maskiner...

0

Når toilettet er forstoppet

Hvordan fjerner man proppen i toilettet? Hvad må man selv, og hvornår skal der en fagmand til? Få svar på alle dine spørgsmål om stoppet...

0

Rent tøj med koldt vand

Der er flere fordele ved at vaske i koldt eller næsten koldt vand. Du sparer både penge og skåner miljøet.

2

Brug køleskabet og fryseren rigtigt og undgå bakterier og ødelagt...

Her kan du se, hvor længe alle typer af madvarer kan holde sig friske i køleskabet og fryseren. Her finder du også alt om temperaturen i...

2

idényt tester brusehoveder

idényt har testet fem forskellige brusehoveder, der alle passer til de fleste badeværelser. Ingen dumpede testen, men vinderen udmærker sig...

0

Induktion: find de rigtige gryder og pander til dit induktionskomfu...

Køber du et induktionskomfur, skal gryder og pander ofte skiftes ud. Vi giver dig de helt grundlæggende tips til, hvordan du matcher køkkeng...

19

Undgå bakterier i vasketøjet - sådan vasker du tøjet korrekt

Det er ikke ligemeget, hvordan du vasker dit tøj. Det skal sorteres og vaskes ved den rigtige temperatur for at undgå bakteriespredning. Du...

0

Pas på bordpladen omkring køkkenvasken

Træet omkring køkkenvasken er et sårbart område og tager nemt skade af vand. Der er flere muligheder for at beskytte træet, så det holder...

3

Sæt kulør på køleskab, opvaskemaskine og emhætte

Hårde hvidevarer behøver bestemt ikke at være hvide, grå og kedelige. Flere producenter har gjort deres til, at du kan få farver og liv ind...

1

En effektiv emhætte fjerner nemt madosen

En effektiv emhætte får røg og mados til at forsvinde som dug for solen. Det er ikke kun designet, du skal tage stilling til, når du køber...

0

Kvalitet i mikrobølgeovn

Mikroovnen kan bruges til meget mere end popcorn og optøning.

0

Få komfuret i topform

Kogeplader og ovn er nok det, der bliver brugt mest i et køkken. Derfor er det vigtigt, at de bliver vedligeholdt. Her er nogle gode råd...