Køleskabet kan huse farlige bakterier

Hvidevarer

Grib klud og sæbevand og rengør dit køleskab mindst hver anden måned. Vær samtidig opmærksom på, hvor i skabet grøntsager, kød og mælkeprodukter skal være. Så nedsætter du risikoen for fordærvede madvarer, opkast eller maveonde.

Vand og sæbe er køleskabets bedste ven.
Vand og sæbe er køleskabets bedste ven. Foto: iStock

Gør køleskabet rent ofte

I kølekabets kolde indre er der masser af gemmesteder for bakterier. Derfor skal du gøre det rent, så snart du opdager madrester, jord el. lign. i skabet – og en rutine med rengøring hver 2. måned vil hjælpe dig med at undgå fordærvet mad og maveonder.

Her er en huskeliste, når du svinger klud og sæbevand:

1: tøm køleskabet for madvarer. Læg dem evt. i en frysetaske, mens du gør rent.

2: vask skabet med en klud vredet op i sæbevand, og tør efter med lunkent vand. Lugter skabet dårligt eller er der “sorte striber”, kan det være nødvendigt vaske det af i Rodalon eller andet desinficerende middel.

3: vær omhyggelig med at rengøre bagvæggen og især afløbshullet. Brug vatpinde dyppet i sæbevand til alt skidt er væk. Flere gange om året skal du også tømme afløbsbakken bag på skabet. Her kan der sidde meget skidt.

4: vask alle hylder, skuffer og lign. Grundigt i sæbevand.

5: når skabet er helt rent og tørt, kan du sætte madvarerne tilbage i skabet.

Læs også: Brug varmt vand i din vaske- og opvaskemaskine

Hver madvare på rigtig plads i køleskabet

Det er ikke kun vigtigt med et rent kølekskab. Du skal også vide, hvor i skabet de forskellige madvarer skal ligge. Anskaf dig et køleskabstermometer, så du ved, hvor i dit skab, det er koldest og varmest.

Grøntsager: I grøntsagsskuffe, så du undgår jordbakterier i resten af skabet. En tommelfingerregel er, at grøntsager, der dyrkes her i landet, har bedst af ophold i køleskab. Undtaget herfra er tomater og løg. De holder længere i en trådkurv på køkkenbordet.

Mælk og mælkeprodukter: Placeres på det køligste sted.

Kød, æg og pålæg: Placeres på det køligste sted. Vær opmærksom på holdbarhed. En pakke hakket kød holder kun en dag, mens en stegt flæskesteg kan holde sig flere dage, hvis den er rigtig emballeret.

Tjek temperaturen i dit køleskab

Der bør højst være +5°C i køleskabet. Tjek den jævnligt med dit termometer. Temperaturen varierer forskellige steder i køleskabet, og letfordærvelige fødevarer skal opbevares der, hvor der er højst +5°

11 februar 2014
9

Spar penge ved at bruge og pleje dine hvidevarer rigtigt

Din el-regning behøver måske ikke være så høj, som den er nu. Der kan være penge at spare ved at være opmærksom på, hvordan du bruger og...

9

Vask miljørigtigt, det pynter på CO2-regnskabet

Da mormor var ung vaskede hun tøjet, når det var beskidt. I vore dage vasker vi tøjet oftere, selvom det måske knap nok er snavset. Det...

Denne artikel er sponsoreret.

En køkkenkværn minimerer dit affald og holder hygiejenen i top

Køkkenkværnen har over 70 år på bagen og er meget udbredt i de amerikanske husholdninger. I Danmark er der stadig mange fordomme i forhold...

3

Sæt kulør på køleskab, opvaskemaskine og emhætte

Hårde hvidevarer behøver bestemt ikke at være hvide, grå og kedelige. Flere producenter har gjort deres til, at du kan få farver og liv ind...

0

Pas på bordpladen omkring køkkenvasken

Træet omkring køkkenvasken er et sårbart område og tager nemt skade af vand. Der er flere muligheder for at beskytte træet, så det holder...

0

Kvalitet i mikrobølgeovn

Mikroovnen kan bruges til meget mere end popcorn og optøning.

0

På køl i varmen

Sommer, sol og varme dage kræver kolde drikkevarer og opbevaring på køl. Bokse til køleskabet, champagnekøler, smart isterningeboks og en...

0

Indret et billigt vaskehus, der er praktisk

Der var ikke ligefrem overskud på budgettet, da familien kom til en tiltrængt renovering af husets kælder, og ikke mindst det meget slidte...

0

Emhættens funktioner skal passe til dit køkken

En emhætte skal fjerne dårlig lugt, mens du laver mad. Den skal sikre, at luften i dit køkken bliver skiftet ud, så indeklimaet forbedres....

0

Spabad uden bakterier

Badning i spa kan give lutter gode oplevelser, hvis du sikrer dig, at vandet altid er i orden. Bakterier stortrives i temperaturer mellem...

0

Tips til effektiv brug af emhætte

Emhætter med ny effektiv teknologi suger madosen væk, inden den stiger op over komfuret.

2

Sådan holder du nemt køleskabet rent og lugtfrit

Køleskabet er nemt at holde rent og frisk, hvis du bruger maks et kvarter om ugen på at holde orden i det. Det kræver, at det er gjort...

2

Energimærkning - så meget kan du spare

Hvornår kan man spare flest penge på hårde hvidevarer: Er det ved at købe billige produkter eller ved at investere i energivenlige maskiner...

0

Dit nye komfur: Find de rigtige gryder og pander til induktion

Køber du et induktionskomfur, skal gryder og pander ofte skiftes ud. Vi giver dig tips til, hvordan du matcher køkkengrej med komfur, så du...

2

idényt tester brusehoveder

idényt har testet fem forskellige brusehoveder, der alle passer til de fleste badeværelser. Ingen dumpede testen, men vinderen udmærker sig...