Køleskabet kan huse farlige bakterier

Hvidevarer

Grib klud og sæbevand og rengør dit køleskab mindst hver anden måned. Vær samtidig opmærksom på, hvor i skabet grøntsager, kød og mælkeprodukter skal være. Så nedsætter du risikoen for fordærvede madvarer, opkast eller maveonde.

Vand og sæbe er køleskabets bedste ven.
Vand og sæbe er køleskabets bedste ven. Foto: iStock

Gør køleskabet rent ofte

I kølekabets kolde indre er der masser af gemmesteder for bakterier. Derfor skal du gøre det rent, så snart du opdager madrester, jord el. lign. i skabet – og en rutine med rengøring hver 2. måned vil hjælpe dig med at undgå fordærvet mad og maveonder.

Her er en huskeliste, når du svinger klud og sæbevand:

1: tøm køleskabet for madvarer. Læg dem evt. i en frysetaske, mens du gør rent.

2: vask skabet med en klud vredet op i sæbevand, og tør efter med lunkent vand. Lugter skabet dårligt eller er der “sorte striber”, kan det være nødvendigt vaske det af i Rodalon eller andet desinficerende middel.

3: vær omhyggelig med at rengøre bagvæggen og især afløbshullet. Brug vatpinde dyppet i sæbevand til alt skidt er væk. Flere gange om året skal du også tømme afløbsbakken bag på skabet. Her kan der sidde meget skidt.

4: vask alle hylder, skuffer og lign. Grundigt i sæbevand.

5: når skabet er helt rent og tørt, kan du sætte madvarerne tilbage i skabet.

Læs også:

Derfor skal du bruge sort peber i vasketøjet

Det lyder måske lidt sært at skulle krydre vasketøjet, men den er god nok - sort peber er vejen frem, hvis du har problemer med tøj, der...

Hver madvare på rigtig plads i køleskabet

Det er ikke kun vigtigt med et rent kølekskab. Du skal også vide, hvor i skabet de forskellige madvarer skal ligge. Anskaf dig et køleskabstermometer, så du ved, hvor i dit skab, det er koldest og varmest.

Grøntsager: I grøntsagsskuffe, så du undgår jordbakterier i resten af skabet. En tommelfingerregel er, at grøntsager, der dyrkes her i landet, har bedst af ophold i køleskab. Undtaget herfra er tomater og løg. De holder længere i en trådkurv på køkkenbordet.

Mælk og mælkeprodukter: Placeres på det køligste sted.

Kød, æg og pålæg: Placeres på det køligste sted. Vær opmærksom på holdbarhed. En pakke hakket kød holder kun en dag, mens en stegt flæskesteg kan holde sig flere dage, hvis den er rigtig emballeret.

Tjek temperaturen i dit køleskab

Der bør højst være +5°C i køleskabet. Tjek den jævnligt med dit termometer. Temperaturen varierer forskellige steder i køleskabet, og letfordærvelige fødevarer skal opbevares der, hvor der er højst +5°

11 februar 2014
Mere om Hvidevarer

Sådan afkalker du opvaskemaskinen

Hvidevarer Opvaskemaskiner skal afkalkes ligesom vaskemaskiner. Hyppigheden afhænger af, hvor i landet du bor. Her er 3 nemme metoder til at afkalke opvaskemaskinen og årsagen til, at du skal huske at gøre det.

Tips til effektiv brug af emhætte

Hvidevarer Emhætter med ny effektiv teknologi suger madosen væk, inden den stiger op over komfuret.

Håndvasken skal passe til familiens dagligdag

Hvidevarer Få den håndvask, der passer perfekt til dit badeværelse og dine behov.

Induktion: find de rigtige gryder og pander til dit induktionskomfu...

Hvidevarer Køber du et induktionskomfur, skal gryder og pander ofte skiftes ud. Vi giver dig de helt grundlæggende tips til, hvordan du matcher køkkengrej med komfur, så du undgår gryder og pander, der larmer eller ikke varmer godt nok.

6 ultimative tips til opvaskemaskinen

Hvidevarer Opvaskemaskinen kræver kærlig omsorg. Flyverust, glaspest og dårlig lugt kan pludselig snige sig ind, hvis du ikke vedligeholder din opvaske...

Denne artikel er sponsoreret

En køkkenkværn minimerer dit affald og holder hygiejenen i top

Hvidevarer Køkkenkværnen har over 70 år på bagen og er meget udbredt i de amerikanske husholdninger. I Danmark er der stadig mange fordomme i forhold...

Brug varmt vand i din vaske- og opvaskemaskine

Hvidevarer De helt nye vaske- og opvaskemaskiner er bygget til at udnytte vandet fra den varme hane, og med mindre dit brugsvand varmes op med elvandvarmer, kan det betale sig at sætte maskinerne til det varme vand. Du kan spare op til 45 pct. på vaskeregningen.

På køl i varmen

Hvidevarer Sommer, sol og varme dage kræver kolde drikkevarer og opbevaring på køl. Bokse til køleskabet, champagnekøler, smart isterningeboks og en...

Køb hårde hvidevarer, der passer til familiens hverdag

Hvidevarer Mange vaskemaskiner, køleskabe, tørretumblere og opvaskemaskiner er super energibesparende og kan indstilles præcis til familiens behov -...

Køkkenkværnen reducerer dit madaffald

Hvidevarer Tænker du på at anskaffe dig en køkkenkværn til dit madaffald, så læs her, hvilke fordele og ulemper den har. Miljøstyrelsen mener bl.a. at kværnen har nogle store ulemper, men lader det være op til den enkelte kommune om den vil give tilladelse til køkkenkværne i private hjem.

Rent tøj med koldt vand

Hvidevarer Der er flere fordele ved at vaske i koldt eller næsten koldt vand. Du sparer både penge og skåner miljøet.

Komfuret og ovnen er blevet nemmere at holde rene

Hvidevarer Vi glemmer tit, at ovnen skal rengøres, efter vi har taget stegen ud. Og så venter en ubehagelig overraskelse, næste gang den skal i brug....

Komfuret skal passe til dine behov i dagligdagen

Hvidevarer Skal du til at købe nyt komfur, er det en god idé at overveje, om der er andre/nye funktioner, du kan få glæde af i dagligdagen. For i dag er et komfur ikke “bare et komfur” – de findes til mange forskellige behov.

Spabad uden bakterier

Hvidevarer Badning i spa kan give lutter gode oplevelser, hvis du sikrer dig, at vandet altid er i orden. Bakterier stortrives i temperaturer mellem...

Vælg det rigtige toilet

Hvidevarer Det gammeldags træk og slip er erstattet af af et hav af smarte nye toiletter. Læs her, hvad du bør overveje.