Køkkenkværnen reducerer dit madaffald

Hvidevarer

Tænker du på at anskaffe dig en køkkenkværn til dit madaffald, så læs her, hvilke fordele og ulemper den har. Miljøstyrelsen mener bl.a. at kværnen har nogle store ulemper, men lader det være op til den enkelte kommune om den vil give tilladelse til køkkenkværne i private hjem.


Reducerer køkkenaffaldet med en fjerdedel
Køkkenkværnen er relativt billig at anskaffe, nem at montere, sikker at bruge, og så reducerer den det våde køkkenaffald med cirka en fjerdedel – den del, som ofte lugter, udvikler bakterier og tiltrækker fluer og rotter. Bl.a. derfor, og fordi man har rensningsanlæg, der kan håndtere og genbruge den slags slam, har man tilladt køkkenkværne i Holland, England og USA.

Stockholm har fjernet afgift på installering
Det har man nu også i Stockholm, hvor man også har fjernet afgiften på installeringen af køkkenkværne. Det kan bl.a. være en fordel i forhold til hygiejnen i ens køkken, affaldsskakte o. lign. og ligefrem mindske rotteplagen omkring skraldespande.

Miljøstyrelsen i Danmark er imod kværnene
Miljøstyrelsen herhjemme mener, at køkkenkværnen har nogle store ulemper: Den kræver sortering i affaldet og larmer, når den er i brug, og så er styrelsen bekymret over belastningen af spildevandet og kloaknettet. Det kværnede affald skylles direkte ud i kloaknettet med koldt vand. Miljøstyrelsen er ikke sikker på, at kloaksystemet er dimensioneret til det og mange rensningsanlæg er ikke bygget til at genbruge slammet i biogasforbrænding.

Ingen undersøgelser eller miljøberegninger
Miljøstyrelsen fraråder køkkenkværnen, selv om der reelt ikke er foretaget undersøgelser af området eller opgjort konsekvenserne for miljøet ved en tilladelse herhjemme.
Det er de enkelte kommuner, der skal give tilladelse, men de fleste kommuner har valgt at følge styrelsen og sige nej.

Flere lande har gode erfaringer med køkkenkværne
Holland og England har tilladt kværne i mere end 20 år, og her viser nogle af resultaterne bl.a., at hvis man tillader køkkenkværne, vil kun mellem fem-ti procent af borgerne anskaffe sig en. Derfor er belastningen af rensningsanlæg og kloaksystem lille. Forsøg i Sverige har også vist, at mængden af affald bliver op til 25 procent mindre, hvis der indføres køkkenkværne i alle husstande i et område, og at det resterende affald vil være mere tørt og hygiejnisk.

På næste side kan du læse mere om fordele og ulemper ved køkkenkværnene. #br

Cowi-undersøgelse 
”Det kan bl.a. være en fordel i forhold til hygiejnen i ens køkken, affaldsskakte o. lign. Et af argumenterne for afslag til køkkenkværne har været frygten for rotter i kloakkerne. Men de tilgængelige undersøgelser viser, at køkkenkværne mindsker adgangen til mad for rotterne – bl.a. i kloaksystemet – fordi madklumper bliver findelt og opløst i spildevandet, hedder det i et notat fra Cowi A/S, der har samlet undersøgelser og erfaringer på området for Andersen & Nielsen, som forhandler køkkenkværne herhjemme.

Ingen tal på hvor mange anlæg, der kan klare det
I nogle rensningsanlæg kan det betale sig at tillade køkkenslam, fordi der er kulstof i det organiske affald, der kan bruges i den biologiske proces til nedbrydning og til ekstra energi. Der findes dog ikke undersøgelser af, hvor mange anlæg det drejer sig om i Danmark, eller hvor mange kloaksystemer, der ikke kan tåle en ekstra belastning.

Fordele ved køkkenkværnen
Køkkenkværnen kan monteres i både gamle og nye køkkener. Der kræves en vask med 3,5 tommer afløb og en stikkontakt tæt ved. Køkkenkværnen monteres på afløbet under vasken, og vandlåsen sluttes til køkkenkværnens udgang.

Ulemper ved køkkenkværnen
Køkkenkværnen larmer, mens den kører, i et omfang som f.eks. en blender. De nyere modeller er dog mere lydsvage.
Vil du anskaffe en køkkenkværn, kræver det tilladelse fra din kommunes tekniske forvaltning – og det er kun et fåtal af kommunerne, der giver lov. Men søg og få en begrundelse for et evt. afslag.

Hvad koster kværnen

En billig køkkenkværn kan fås for omkring 3.500 kr., men den larmer mere og kræver en højere grad af affaldssortering end de større og dyrere. De nye, store kan både kværne kødben, majskolber og f.eks. frugtsten, og de er mere støjsvage. De koster omkring 7.500 kr.
5. januar 2010
Mere om Hvidevarer

12 enkle tips til dig, der leder efter et vinkøleskab

Hvidevarer Går du op i vin, så skal du selvfølgelig have et vinkøleskab. Men hvor stort skal det være, hvor mange kølezoner skal det have, og hvad skal det ellers kunne? Vi guider dig her til køb af det vinkøleskab, der passer bedst til dig. 

Sådan afkalker du opvaskemaskinen

Hvidevarer Opvaskemaskiner skal afkalkes ligesom vaskemaskiner. Hyppigheden afhænger af, hvor i landet du bor. Her er 3 nemme metoder til at afkalke...

Tips til effektiv brug af emhætte

Hvidevarer Emhætter med ny effektiv teknologi suger madosen væk, inden den stiger op over komfuret.

Håndvasken skal passe til familiens dagligdag

Hvidevarer Få den håndvask, der passer perfekt til dit badeværelse og dine behov.

Induktion: find de rigtige gryder og pander til dit induktionskomfu...

Hvidevarer Køber du et induktionskomfur, skal gryder og pander ofte skiftes ud. Vi giver dig de helt grundlæggende tips til, hvordan du matcher køkkeng...

6 ultimative tips til opvaskemaskinen

Hvidevarer Opvaskemaskinen kræver kærlig omsorg. Flyverust, glaspest og dårlig lugt kan pludselig snige sig ind, hvis du ikke vedligeholder din opvaske...

Denne artikel er sponsoreret

En køkkenkværn minimerer dit affald og holder hygiejenen i top

Hvidevarer Køkkenkværnen har over 70 år på bagen og er meget udbredt i de amerikanske husholdninger. I Danmark er der stadig mange fordomme i forhold til køkkenkværnens sikkerhed, men egentlig er der slet ingen grund til bekymring. En køkkenkværn kobles på vaskens afløb, og her efter kan du lade alt organisk affald ryge den vej – også uden risiko for selv at få fingrene i maskinen.

Brug varmt vand i din vaske- og opvaskemaskine

Hvidevarer De helt nye vaske- og opvaskemaskiner er bygget til at udnytte vandet fra den varme hane, og med mindre dit brugsvand varmes op med elvandva...

På køl i varmen

Hvidevarer Sommer, sol og varme dage kræver kolde drikkevarer og opbevaring på køl. Bokse til køleskabet, champagnekøler, smart isterningeboks og en...

Køb hårde hvidevarer, der passer til familiens hverdag

Hvidevarer Mange vaskemaskiner, køleskabe, tørretumblere og opvaskemaskiner er super energibesparende og kan indstilles præcis til familiens behov - det sparer penge til vand og strøm. Kig efter maskinernes energimærkning og følg nogle spareråd, når du tørretumbler.

Rent tøj med koldt vand

Hvidevarer Der er flere fordele ved at vaske i koldt eller næsten koldt vand. Du sparer både penge og skåner miljøet.

Komfuret og ovnen er blevet nemmere at holde rene

Hvidevarer Vi glemmer tit, at ovnen skal rengøres, efter vi har taget stegen ud. Og så venter en ubehagelig overraskelse, næste gang den skal i brug....

Komfuret skal passe til dine behov i dagligdagen

Hvidevarer Skal du til at købe nyt komfur, er det en god idé at overveje, om der er andre/nye funktioner, du kan få glæde af i dagligdagen. For i dag er et komfur ikke “bare et komfur” – de findes til mange forskellige behov.

Spabad uden bakterier

Hvidevarer Badning i spa kan give lutter gode oplevelser, hvis du sikrer dig, at vandet altid er i orden. Bakterier stortrives i temperaturer mellem...

Vælg det rigtige toilet

Hvidevarer Det gammeldags træk og slip er erstattet af af et hav af smarte nye toiletter. Læs her, hvad du bør overveje.

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.