En effektiv emhætte fjerner nemt madosen

Hvidevarer

En effektiv emhætte får røg og mados til at forsvinde som dug for solen. Det er ikke kun designet, du skal tage stilling til, når du køber ny emhætte. En anden ting du bl.a. skal være opmærksom på er sugeevnen, og om den passer til køkkenets størrelse. Få gode tips til emhætten, og se et udvalg.

Emhætter er endnu ikke lydløse, men efterhånden fås  de i støjsvage udgaver,  så det er muligt at tale sammen, mens man laver mad.
Emhætter er endnu ikke lydløse, men efterhånden fås de i støjsvage udgaver, så det er muligt at tale sammen, mens man laver mad. Foto: Ikea

 

Beregn hvilken sugeevne, du behøver

Når det gælder emhætter, er det vigtigste, at sugeevnen passer til dit køkkens størrelse, og her findes der flere beregningsmodeller. En af de gængse går ud på at gange køkkenets rumfang med 6, hvorved du får den mindste sugeevne, emhætten bør have. Og ved at gange med 12 finder du frem til den maksimale sugeevne, der er nødvendig.

Kogeø kræver ekstra stærk sugeevne

Ved en kogeø, hvor der er luft til alle fire sider omkring emhætten, har mados og røg lettere ved at slippe væk. Her er det derfor vigtigt, at du anskaffer dig en emhætte med en rigtig god sugeevne, så den bedre er i stand til at fange al osen.

Hvis dit komfur med kogepladerne befinder sig op ad en væg, så hjælper væggen med til at kanalisere dampen og mad­osen op til emhætten.

Emhætter med aftræk

Der findes grundlæggende to typer emhætter at vælge imellem. Den ene er emhætter med udsugning, hvor mados og røg suges direkte ud i det fri via et aftræk i muren eller taget. Dette er den mest almindelige type – og som regel den mest effektive, hvor den største del af den forurenede luft forsvinder ud af hjemmet. Det er også ofte den dyreste løsning, da der skal installeres et aftræk.

Læs også: Emhætten skal renses for snavs – sådan gør du

Emhætter med recirkulation

Den anden type emhætte fungerer via recirkulation og har ikke aftræk, men filtrerer luften gennem et kulfilter, hvorefter den rensede luft sendes ud i køkkenet igen. Dette kulfilter skal udskiftes en til to gange om året. Ofte findes de nye emhætte-modeller til både aftræk og recirkulation.

Tjek, at fedtfilteret er nemt at rense

Emhætter har desuden et fedtfilter, som fanger fedtpartiklerne fra madlavningen, så de ikke sætter sig fast på emhættens indre vægge. Dette filter skal rengøres cirka en gang om måneden, og det er derfor en god idé at tjekke før køb, at det er nemt at tage fedtfiltret ud og sætte det tilbage i emhætten igen.

Tænk på støjniveauet

Et problem ved mange emhætter er larmen, der undertiden kan gøre det svært at snakke med hinanden i køkkenet. Da emhættens motor bærer en god del af skylden, kan du komme problemet delvist til livs ved at anskaffe en emhætte med en ekstern motor, der kan placeres på fx loftet i dit hus.

Støjsvage emhætter og lys

I dag findes der også en række emhætter, som er relativt støjsvage - hvilket vil sige, at støjniveauet ligger under 50 decibel. Det er rart med et ordentlig arbejdslys under madlavningen, og du bør derfor også tjekke, at lyset i den emhætte, du er brændt varm på, ikke er for svagt.

Læs også: Vaskemaskinen skal renses, så undgår du sur lugt

Tips til emhætten

- Fedtfiltret i din emhætte er som regel af metal, og i så fald kan det vaskes i opvaskemaskinen, hvilket er den mest effektive måde at rense det på. Opvaskemaskinen skal være tom, så snavs fra tallerkener og bestik ikke sætter sig fast i filtret.

- Hvis fedtfiltret er af aluminium, kan det blive misfarvet i opvaskemaskinen. Hvis du vil undgå dette, skal du lægge det i blød i varmt vand med sulfosæbe. Skrub det grundigt efter et par timer, og skyl det, før du igen sætter det på plads i emhætten.

- Emhætter med udsugning suger luften ud og skaber dermed en vakuumeffekt i køkkenet. For at emhætten kan fungere optimalt, skal der luftfornyelse til. Derfor bør du åbne et vindue i et tilstødende rum eller et stykke væk fra emhætten, når den er i brug. Er vinduet tæt ved emhætten, vil brisen lede mados og røg væk fra udsugningen.

- Ved udsugningsemhætter skal du starte emhætten på lavt niveau et par minutter, før du går i gang med at lave mad. Så er luften begyndt at bevæge sig i den rigtige retning, hvorved madosen med det samme ledes op i emhætten.

- Efter madlavningen bør du lade emhætten køre på lavt niveau i 5 til 30 minutter – afhængigt af, hvilken slags mad du har lavet. Så sikrer du dig, at al mados er væk.

- Når emhætten kører på højeste hastighed, bruger den mere end dobbelt så meget energi, som når den kører på laveste niveau. Men det er også kun nødvendigt at bruge det højeste niveau, når du koger og steger for fulde drøn. Til almindelig madlavning kan du sagtens klare dig med et af de lavere trin.

Vinklet emhætte

Foto: IkeaEmhætten Nutid HI560 af rustfrit stål er vinklet, så du har et frit udsyn over koge­pladerne. Den er forsynet med 3 sugehastigheder og to halogenpærer, der giver et godt lys ned over komfuret. Emhætten kan installeres på to måder: Med aftræk til fri luft eller med kulfilter til recirkulation af luften. Prisen er 3.999 kr. hos Ikea.


 

Læs også: idényt tester brusehoveder

Frit hængende

Foto: ElectroluxDenne emhætte EFL10380BX har en høj sugeeffekt og en nyudviklet motor, som giver et lavere lydniveau. Emhætten, der har indbygget LED-belysning, fås i en frit hængende model og som vægmodel til henholdsvis 14.695 kr. og 13.095 kr. hos Electrolux.

 

 

Strømlinet vægmodel

Foto: GramPå denne smart udseende emhætte kan du vælge mellem fire forskellige sugehastigheder og skrue op og ned for lyset efter behov. Emhætten er ligeledes forsynet med en indikator, der gør opmærksom på, hvornår det er tid til at rengøre eller udskifte filtret. Prisen er 9.999 kr. hos Gram.


 

Alternativt udseende

Foto: TrepolEr du til en alternativt udseende emhætte, så er den nye smarte Conus måske sagen. Den fås i sort og hvid udgave og benytter sig af en ekstern motor. Støjniveauet er på kun 42 decibel, hvilket er lavt. Lyset er halogenspots med lysdæmper. Prisen er 30.190 kr. inkl. ekstern motor hos Trepol.


 

Gem emhætten i bordet

Foto: GaggaenauNår komfuret ikke er i brug, kan emhætten skjules i bordpladen. Det er ideen bag det nye emfang AL 400. Emfanget, der har tre trin, kan fås både til udsugning og recirkulation. Øverst er der et integreret LED-lys, som du kan skrue ned for, hvis du kun har brug for en dæmpet belysning over kogepladerne. Emfanget, der er fremstillet af rustfrit stål, fås i enten 120 eller 90 cm’s bredde til 39.700 kr. eller 33.500 kr. hos Gaggenau.

6 marts 2013
9

Spar penge ved at bruge og pleje dine hvidevarer rigtigt

Din el-regning behøver måske ikke være så høj, som den er nu. Der kan være penge at spare ved at være opmærksom på, hvordan du bruger og...

9

Vask miljørigtigt, det pynter på CO2-regnskabet

Da mormor var ung vaskede hun tøjet, når det var beskidt. I vore dage vasker vi tøjet oftere, selvom det måske knap nok er snavset. Det...

Denne artikel er sponsoreret.

En køkkenkværn minimerer dit affald og holder hygiejenen i top

Køkkenkværnen har over 70 år på bagen og er meget udbredt i de amerikanske husholdninger. I Danmark er der stadig mange fordomme i forhold...

1

Køleskabet kan huse farlige bakterier

Grib klud og sæbevand og rengør dit køleskab mindst hver anden måned. Vær samtidig opmærksom på, hvor i skabet grøntsager, kød og mælkeprodu...

0

Kvalitet i mikrobølgeovn

Mikroovnen kan bruges til meget mere end popcorn og optøning.

0

På køl i varmen

Sommer, sol og varme dage kræver kolde drikkevarer og opbevaring på køl. Bokse til køleskabet, champagnekøler, smart isterningeboks og en...

0

Indret et billigt vaskehus, der er praktisk

Der var ikke ligefrem overskud på budgettet, da familien kom til en tiltrængt renovering af husets kælder, og ikke mindst det meget slidte...

0

Emhættens funktioner skal passe til dit køkken

En emhætte skal fjerne dårlig lugt, mens du laver mad. Den skal sikre, at luften i dit køkken bliver skiftet ud, så indeklimaet forbedres....

0

Spabad uden bakterier

Badning i spa kan give lutter gode oplevelser, hvis du sikrer dig, at vandet altid er i orden. Bakterier stortrives i temperaturer mellem...

0

Tips til effektiv brug af emhætte

Emhætter med ny effektiv teknologi suger madosen væk, inden den stiger op over komfuret.

2

Sådan holder du nemt køleskabet rent og lugtfrit

Køleskabet er nemt at holde rent og frisk, hvis du bruger maks et kvarter om ugen på at holde orden i det. Det kræver, at det er gjort...

2

Energimærkning - så meget kan du spare

Hvornår kan man spare flest penge på hårde hvidevarer: Er det ved at købe billige produkter eller ved at investere i energivenlige maskiner...

0

Dit nye komfur: Find de rigtige gryder og pander til induktion

Køber du et induktionskomfur, skal gryder og pander ofte skiftes ud. Vi giver dig tips til, hvordan du matcher køkkengrej med komfur, så du...

2

idényt tester brusehoveder

idényt har testet fem forskellige brusehoveder, der alle passer til de fleste badeværelser. Ingen dumpede testen, men vinderen udmærker sig...

2

Brug køleskabet og fryseren rigtigt og undgå bakterier og ødelagt...

Her kan du se, hvor længe alle typer af madvarer kan holde sig friske i køleskabet og fryseren. Her finder du også alt om temperaturen i...