Induktion: find de rigtige gryder og pander til dit induktionskomfur

Hvidevarer

Køber du et induktionskomfur, skal gryder og pander ofte skiftes ud. Vi giver dig de helt grundlæggende tips til, hvordan du matcher køkkengrej med komfur, så du undgår gryder og pander, der larmer eller ikke varmer godt nok.

Induktionskomfurer er energibesparende og effektive, når der er det rette match mellem komfur og kogegrej.
Induktionskomfurer er energibesparende og effektive, når der er det rette match mellem komfur og kogegrej. Foto: Samsung

Induktionskomfur virker ved magnetisme

Et induktionskomfur er lidt mere teknisk end et almindeligt gas- eller elkomfur. 
Mange oplever det som nærmest mystisk – at den ene gryde virker, den anden ikke, måske virker den kun på den ene kogezone, eller også "larmer" den, når den bliver varm?

Forklaringen er, at strømmen i et induktionskomfur sendes igennem elektriske spoler under kogepladen. Det danner magnetisme, som sætter molekylerne i bevægelse både i gryden og i dens indhold. Det er denne bevægelse, der danner varmen. 


For at dit induktionskomfur skal virke, skal den gryde eller pande, du sætter på det, være magnetisk, ellers varmer komfuret ganske enkelt ikke. Hvis gryden ikke er "magnetisk nok", kan den ikke aktivere komfuret 100 pct., og så varmer det ikke på fuld styrke.

Kogegrejet til induktion – tjek kvaliteten


Tjek de nyeste tests af kogegrej til induktion, før du investerer i nye potter og pander. De er af meget svingende kvalitet, og pris og kvalitet følges generelt IKKE ad! Det bedste vil være at aftale med forhandleren, at du kan aflevere grejet igen, hvis det ikke virker.

Næstbedst er at forhandleren garanterer, at produktet er optimalt til induktion. Endelig kan du selv tjekke grejets forskellige egenskaber på mærkningen. 
Varmefordelingen er ikke så vigtig i forhold til gryder, men skal du have ny pande, er den afgørende.

Varmeeffektivitet og larm

Varmeeffektiviteten kan svinge en del. Hvis gryden ikke er magnetisk nok, bliver den aldrig rigtig varm.
 Et lille trick er at tjekke panden med en magnet. Anbring den under panden . Hvis den hænger godt fast, er sandsynligheden større for, at panden virker, som den skal, på induktionskonmfuret. 

Larm: En del gryder larmer, når de står på komfuret. 
I tests er det særligt gryder med sandwichbund og gryder, hvor bunden er sammensat af flere lag, der larmer.

Læs også: Hvilke madvarer SKAL vaskes og hvilke skal ikke?

Mange materialer


Gryder og pander til induktion kan være lavet af forskellige materialer:

  • Støbejern: er i sig selv magnetisk og dermed velegnet til induktion. 

  • Rustfri stål og aluminium: har en "indbygget" magnetisk bund med en legering, der indeholder jern. 

  • Emalje: 
Nogle gryder/pander har sandwichbund – på andre er bunden sammensat af lag i flere forskellige materialer.
 
Som regel behøver man ikke ligefrem at skrive induktion/induction.  

 

Tjekliste for køb af gryder og pander til induktion

  • Når du køber nyt stege- eller kogegrej til dit induktionskomfur, skal du have størrelsen på komfurets kogezoner med i lommen. Køb kun kogegrej, der passer præcist til én eller flere kogezoner på dit komfur. 

  • Vær opmærksom på, at selv om gryden fx er 22 cm i diameter, kan der være angivet en mindre 'zone' i grydebunden. Det er denne zone, der er magnetisk, og som skal passe til kogezonen på komfuret. Zonen er opgivet på bunden af gryden, og kan være mærket op med farve/prikker.

  • Kig efter induktionssymbolet på emballagen eller i bunden af panden.

7 ting du skal vide om dit induktionskomfur

  1. Det er din magnetiske gryde / pande, der aktiverer kogezonen. Derfor er det også vigtigt, at panden eller gryden passer i størrelse på grafikken af den kogezone, du stiller den på. 

  2. Ved at anvende en gryde, der er mindre end kogezonen, nedsættes effekten, og der vil ikke komme fuld power til spolen. Er den større, vil kun det område af gryden, som dækker induktionsfeltet, blive varmet op, resten af bunden bliver kun opvarmet af "overskudsvarmen".

  3. Faktisk kan en gryde være så lille, at den ikke aktiverer kogezonen; komfuret "tror" at pladen er tom, derfor varmer det ikke – og vil melde fejl.

  4. Det er også vigtigt, at gryden eller panden står ret præcist midt på kogezonen. Der kan være flere spoler under én kogezone, og hvis gryden står ude i den ene side, aktiverer den måske kun én af spolerne eller slet ikke nogen af dem. 

  5. Vær sikker på, at bunden af din gryde er helt jævn og slutter helt tæt til glasset. Ofte er gammelt kogegrej skævt eller deformt i bunden.
  6. Nogle induktionskomfurer er i stand til at tilpasse kogezonen til området dækket af kogegrejet. Her er der flere spoler inden for samme område.

  7. Tænd aldrig under en tom pande/gryde, det kan få bunden til at bule, og så virker den dårligere.

Kilder: Bosch, Siemens, Gaggenau, Hvidevareservice BSH Hvidevarer og Scanpan.

12 januar 2015
0

Tips til effektiv brug af emhætte

Emhætter med ny effektiv teknologi suger madosen væk, inden den stiger op over komfuret.

12

Sådan bruger og passer du din opvaskemaskine bedst

Hvordan bruger man sin opvaskemaskine, så den vasker ordentligt og miljørigtigt. Skal man fx bruge tabs eller pulver, og skal man skylle...

2

Energimærkning - så meget kan du spare

Hvornår kan man spare flest penge på hårde hvidevarer: Er det ved at købe billige produkter eller ved at investere i energivenlige maskiner...

0

Når toilettet er forstoppet

Hvordan fjerner man proppen i toilettet? Hvad må man selv, og hvornår skal der en fagmand til? Få svar på alle dine spørgsmål om stoppet...

0

Rent tøj med koldt vand

Der er flere fordele ved at vaske i koldt eller næsten koldt vand. Du sparer både penge og skåner miljøet.

2

Brug køleskabet og fryseren rigtigt og undgå bakterier og ødelagt...

Her kan du se, hvor længe alle typer af madvarer kan holde sig friske i køleskabet og fryseren. Her finder du også alt om temperaturen i...

2

idényt tester brusehoveder

idényt har testet fem forskellige brusehoveder, der alle passer til de fleste badeværelser. Ingen dumpede testen, men vinderen udmærker sig...

19

Undgå bakterier i vasketøjet - sådan vasker du tøjet korrekt

Det er ikke ligemeget, hvordan du vasker dit tøj. Det skal sorteres og vaskes ved den rigtige temperatur for at undgå bakteriespredning. Du...

1

Køleskabet kan huse farlige bakterier

Grib klud og sæbevand og rengør dit køleskab mindst hver anden måned. Vær samtidig opmærksom på, hvor i skabet grøntsager, kød og mælkeprodu...

0

Pas på bordpladen omkring køkkenvasken

Træet omkring køkkenvasken er et sårbart område og tager nemt skade af vand. Der er flere muligheder for at beskytte træet, så det holder...

3

Sæt kulør på køleskab, opvaskemaskine og emhætte

Hårde hvidevarer behøver bestemt ikke at være hvide, grå og kedelige. Flere producenter har gjort deres til, at du kan få farver og liv ind...

1

En effektiv emhætte fjerner nemt madosen

En effektiv emhætte får røg og mados til at forsvinde som dug for solen. Det er ikke kun designet, du skal tage stilling til, når du køber...

0

Kvalitet i mikrobølgeovn

Mikroovnen kan bruges til meget mere end popcorn og optøning.

0

Få komfuret i topform

Kogeplader og ovn er nok det, der bliver brugt mest i et køkken. Derfor er det vigtigt, at de bliver vedligeholdt. Her er nogle gode råd...

1

Køkkenkværnen reducerer dit madaffald

Tænker du på at anskaffe dig en køkkenkværn til dit madaffald, så læs her, hvilke fordele og ulemper den har. Miljøstyrelsen mener bl.a. at...