Brug køleskabet og fryseren rigtigt og undgå bakterier og ødelagt mad

Hvidevarer

Her kan du se, hvor længe alle typer af madvarer kan holde sig friske i køleskabet og fryseren. Her finder du også alt om temperaturen i køleskabet, ompakning af madvarer og optøning af frostvarer.

Noget kød skal ompakkes, inden det skal i fryseren. Er det tilfældet med frossen kylling?
Noget kød skal ompakkes, inden det skal i fryseren. Er det tilfældet med frossen kylling? Foto: iStock

Maden skal hurtigt i køleskabet

Har du noget til overs fra aftensmaden, så lad det lige dampe af, før du sætter det i køleskabet. Men glem det ikke på køkkenbordet, for det bliver hurtig en bakteriebombe.

Bakterierne stortrives nemlig mellem 20°C og 40°C. I løbet af tre timer kan én bakterie blive til 1.000 og efter seks timer til en million!

Den rigtige temperatur i kølskabet

Den optimale temperatur i køleskabet er 3-4 °C. Tjek den jævnligt ved at sætte et termometer i et glas vand, så har du den præcise temperatur. Husk også på at færdiglavet mad ikke må komme i kontakt med råvarer.

Der er koldest nederst og bagest i køleskabet. Og varmest øverst ud mod døren. Så hvis du ikke har en grøntsagsskuffe nederst, er det en god idé, at lægge det nyindkøbte kød nederst i køleskabet, hvis du ikke skal bruge det samme dag.

Skriv ned, hvad du lægger i fryseren

I dag findes der mange smart dåser, glas og smørbokse, som kan bruges i køleskabet, så man slipper for den kedelige emballage. Men så er det vigtigt, at få skrevet ned i en bog eller på en blok, hvornår udløbsfristen er. Mærk madvarerne med dato og indhold.

Hvis maden har ligget længere i fryseren end de anbefalede frister, så bliver maden ikke sundhedsfarligt, men kvaliteten bliver ringere.

Læs også: Emhætten skal renses for snavs – sådan gør du

Sådan kan du spare energi og penge

Hvis køleribberne på bagsiden er fyldt med støv, bruger køleskabet op til 30 pct. mere strøm. Så støv jævnligt ribberne af. Undgå at åbne køleskabet i længere tid. Tø frostvarer op i køleskabet. Det hjælper med at holde temperaturen i køleskabet nede.

Tø aldrig frosent mad op i varmt vand

Lynoptøning kan være en nødløsning, men du skal aldrig gøre det i varmt vand, for så formerer bakterierne sig, både på kødets overflade og i det vand, der ligger i emballagen. Skal det gå stærkt, skal optøningen ske under rindende koldt vand, men det er ikke en god løsning for miljøet og din pengepung.

Mikrobølgeovnen kan bruges til optøning

I mikrobølgeovnen tager optøningen ganske få minutter, fordi hele madvaren tør op på én gang og ikke fra overfladen og ind mod midten. Optøningen skal dog foregå i to trin, så du undgår at smagen ødelægges og bakterierne trives. Derfor skal maden havde lige så lang hviletid, som det har været i mikrobølgeovnen.

Læs også: Find de rigtige gryder og pander til induktion

Noget kød skal pakkes om inden nedfrysning

Hold orden, så du ikke skal lede efter madvarerne, og dermed have køleskabsdøren stående længe åben. Har du købt kød i supermarkedet skal du pakke kødet om, inden du fryser det. Originalemballagen kan nemlig virke isolerende, og forhindrer derfor at maden kan fryses ned hurtigt. Hvis det er vakuumpakket, behøver du ikke pakke det om.

Læs også: Få din vaskemaskine til at holde længere

Frys madvarer i fryseposer

Det er vigtigt at bruge den rigtige emballage, når du skal fryse madvarer. Emballagen skal kunne slutte tæt om produkterne – brug fryseposer, og sørg for, at de er lukket godt og luften er trykket ud. Fede oste skal pakkes i alufolie, og derefter en frysepose.

Fede fødevarer holder sig kortere tid i køleskabet

Temperaturen i dybfryseren skal være sat til -18°C. Mange fødevarer kan opbevares 8-12 måneder i fryseren, men fede fødevarer kan holde sig i kortere tid, ca. 3 måneder, da fedtet er udsat for harskning under frysning.

Holdbarhed i fryseren ved mindst 18 °C

  • Bagværk, fedtholdigt: 2-3 mdr.
  • Bagværk, magert: 4-5 mdr.
  • Frugt: 10-12 mdr.
  • Grønsager: 6-12 mdr.
  • Kalvekød: 6-8 mdr.
  • Svinekød, magert: 6 mdr.
  • Svinekød, fedt: 3 mdr.
  • Hakket kød: 4 mdr.
  • Røget kød: 4-6 mdr.
  • Fisk, mager: 3-6 mdr.
  • Fisk, fed: 2-3 mdr.
  • Fiskefars: 1-2 mdr.
  • Gravet og røget fisk: 3-4 uger
  • Fjerkræ, magert: 8-10 mdr.
  • Fjerkræ, fedt: 5 mdr.
  • Mælkeprodukter: 3 mdr.
  • Ost: 3-4 mdr.

Kilde: Forbrugerinformation

Tilbage til toppen

Giv grøntsagerne et hurtig opkog

Grøntsager kan opbevares i fryseren 6-12 måneder, men det er bedst at blanchere grøntsager, inden de fryses. På den måde ødelægges de enzymer i grøntsagerne, som kan give dårligere kvalitet og kortere holdbarhed. Sørg for, at grøntsagerne hurtigt fryses ind.

Læs også: Rent tøj med koldt vand

Sådan sparer du energi

Fyld fryseren op, så bruger den mindre energi. Hvis pengepungen ikke lige storindkøb, kan du lægge nogle flasker med vand eller gamle aviser i fryseren. Det har samme virkning. Afrim fryseren – et tykt islag øger energiforbruget. Sørg også for at lågen lukker tæt. Test om et stykke papir kan sidde fast, når lågen er lukket.

31 januar 2017
0

Tips til effektiv brug af emhætte

Emhætter med ny effektiv teknologi suger madosen væk, inden den stiger op over komfuret.

12

Sådan bruger og passer du din opvaskemaskine bedst

Hvordan bruger man sin opvaskemaskine, så den vasker ordentligt og miljørigtigt. Skal man fx bruge tabs eller pulver, og skal man skylle...

2

Energimærkning - så meget kan du spare

Hvornår kan man spare flest penge på hårde hvidevarer: Er det ved at købe billige produkter eller ved at investere i energivenlige maskiner...

0

Når toilettet er forstoppet

Hvordan fjerner man proppen i toilettet? Hvad må man selv, og hvornår skal der en fagmand til? Få svar på alle dine spørgsmål om stoppet...

0

Rent tøj med koldt vand

Der er flere fordele ved at vaske i koldt eller næsten koldt vand. Du sparer både penge og skåner miljøet.

2

idényt tester brusehoveder

idényt har testet fem forskellige brusehoveder, der alle passer til de fleste badeværelser. Ingen dumpede testen, men vinderen udmærker sig...

0

Induktion: find de rigtige gryder og pander til dit induktionskomfu...

Køber du et induktionskomfur, skal gryder og pander ofte skiftes ud. Vi giver dig de helt grundlæggende tips til, hvordan du matcher køkkeng...

19

Undgå bakterier i vasketøjet - sådan vasker du tøjet korrekt

Det er ikke ligemeget, hvordan du vasker dit tøj. Det skal sorteres og vaskes ved den rigtige temperatur for at undgå bakteriespredning. Du...

1

Køleskabet kan huse farlige bakterier

Grib klud og sæbevand og rengør dit køleskab mindst hver anden måned. Vær samtidig opmærksom på, hvor i skabet grøntsager, kød og mælkeprodu...

0

Pas på bordpladen omkring køkkenvasken

Træet omkring køkkenvasken er et sårbart område og tager nemt skade af vand. Der er flere muligheder for at beskytte træet, så det holder...

3

Sæt kulør på køleskab, opvaskemaskine og emhætte

Hårde hvidevarer behøver bestemt ikke at være hvide, grå og kedelige. Flere producenter har gjort deres til, at du kan få farver og liv ind...

1

En effektiv emhætte fjerner nemt madosen

En effektiv emhætte får røg og mados til at forsvinde som dug for solen. Det er ikke kun designet, du skal tage stilling til, når du køber...

0

Kvalitet i mikrobølgeovn

Mikroovnen kan bruges til meget mere end popcorn og optøning.

0

Få komfuret i topform

Kogeplader og ovn er nok det, der bliver brugt mest i et køkken. Derfor er det vigtigt, at de bliver vedligeholdt. Her er nogle gode råd...

1

Køkkenkværnen reducerer dit madaffald

Tænker du på at anskaffe dig en køkkenkværn til dit madaffald, så læs her, hvilke fordele og ulemper den har. Miljøstyrelsen mener bl.a. at...