Brug køleskabet og fryseren rigtigt og undgå bakterier og ødelagt mad

Hvidevarer

Her kan du se, hvor længe alle typer af madvarer kan holde sig friske i køleskabet og fryseren. Her finder du også alt om temperaturen i køleskabet, ompakning af madvarer og optøning af frostvarer.

Noget kød skal ompakkes, inden det skal i fryseren. Er det tilfældet med frossen kylling?
Noget kød skal ompakkes, inden det skal i fryseren. Er det tilfældet med frossen kylling? Foto: iStock

Maden skal hurtigt i køleskabet

Har du noget til overs fra aftensmaden, så lad det lige dampe af, før du sætter det i køleskabet. Men glem det ikke på køkkenbordet, for det bliver hurtig en bakteriebombe.

Bakterierne stortrives nemlig mellem 20°C og 40°C. I løbet af tre timer kan én bakterie blive til 1.000 og efter seks timer til en million!

Den rigtige temperatur i kølskabet

Den optimale temperatur i køleskabet er 3-4 °C. Tjek den jævnligt ved at sætte et termometer i et glas vand, så har du den præcise temperatur. Husk også på at færdiglavet mad ikke må komme i kontakt med råvarer.

Der er koldest nederst og bagest i køleskabet. Og varmest øverst ud mod døren. Så hvis du ikke har en grøntsagsskuffe nederst, er det en god idé, at lægge det nyindkøbte kød nederst i køleskabet, hvis du ikke skal bruge det samme dag.

Skriv ned, hvad du lægger i fryseren

I dag findes der mange smart dåser, glas og smørbokse, som kan bruges i køleskabet, så man slipper for den kedelige emballage. Men så er det vigtigt, at få skrevet ned i en bog eller på en blok, hvornår udløbsfristen er. Mærk madvarerne med dato og indhold.

Hvis maden har ligget længere i fryseren end de anbefalede frister, så bliver maden ikke sundhedsfarligt, men kvaliteten bliver ringere.

Læs også: Tips til effektiv brug af emhætte

Sådan kan du spare energi og penge

Hvis køleribberne på bagsiden er fyldt med støv, bruger køleskabet op til 30 pct. mere strøm. Så støv jævnligt ribberne af. Undgå at åbne køleskabet i længere tid. Tø frostvarer op i køleskabet. Det hjælper med at holde temperaturen i køleskabet nede.

Tø aldrig frosent mad op i varmt vand

Lynoptøning kan være en nødløsning, men du skal aldrig gøre det i varmt vand, for så formerer bakterierne sig, både på kødets overflade og i det vand, der ligger i emballagen. Skal det gå stærkt, skal optøningen ske under rindende koldt vand, men det er ikke en god løsning for miljøet og din pengepung.

Mikrobølgeovnen kan bruges til optøning

I mikrobølgeovnen tager optøningen ganske få minutter, fordi hele madvaren tør op på én gang og ikke fra overfladen og ind mod midten. Optøningen skal dog foregå i to trin, så du undgår at smagen ødelægges og bakterierne trives. Derfor skal maden havde lige så lang hviletid, som det har været i mikrobølgeovnen.

Læs også: Find de rigtige gryder og pander til induktion

Noget kød skal pakkes om inden nedfrysning

Hold orden, så du ikke skal lede efter madvarerne, og dermed have køleskabsdøren stående længe åben. Har du købt kød i supermarkedet skal du pakke kødet om, inden du fryser det. Originalemballagen kan nemlig virke isolerende, og forhindrer derfor at maden kan fryses ned hurtigt. Hvis det er vakuumpakket, behøver du ikke pakke det om.

Læs også: 5 madvarer der hjælper dig med at falde i søvn

Frys madvarer i fryseposer

Det er vigtigt at bruge den rigtige emballage, når du skal fryse madvarer. Emballagen skal kunne slutte tæt om produkterne – brug fryseposer, og sørg for, at de er lukket godt og luften er trykket ud. Fede oste skal pakkes i alufolie, og derefter en frysepose.

Fede fødevarer holder sig kortere tid i køleskabet

Temperaturen i dybfryseren skal være sat til -18°C. Mange fødevarer kan opbevares 8-12 måneder i fryseren, men fede fødevarer kan holde sig i kortere tid, ca. 3 måneder, da fedtet er udsat for harskning under frysning.

Holdbarhed i fryseren ved mindst 18 °C

  • Bagværk, fedtholdigt: 2-3 mdr.
  • Bagværk, magert: 4-5 mdr.
  • Frugt: 10-12 mdr.
  • Grønsager: 6-12 mdr.
  • Kalvekød: 6-8 mdr.
  • Svinekød, magert: 6 mdr.
  • Svinekød, fedt: 3 mdr.
  • Hakket kød: 4 mdr.
  • Røget kød: 4-6 mdr.
  • Fisk, mager: 3-6 mdr.
  • Fisk, fed: 2-3 mdr.
  • Fiskefars: 1-2 mdr.
  • Gravet og røget fisk: 3-4 uger
  • Fjerkræ, magert: 8-10 mdr.
  • Fjerkræ, fedt: 5 mdr.
  • Mælkeprodukter: 3 mdr.
  • Ost: 3-4 mdr.

Kilde: Forbrugerinformation

Tilbage til toppen

Giv grøntsagerne et hurtig opkog

Grøntsager kan opbevares i fryseren 6-12 måneder, men det er bedst at blanchere grøntsager, inden de fryses. På den måde ødelægges de enzymer i grøntsagerne, som kan give dårligere kvalitet og kortere holdbarhed. Sørg for, at grøntsagerne hurtigt fryses ind.

Læs også: Derfor skal du pakke dine bilnøgler ind i sølvpapir

Sådan sparer du energi

Fyld fryseren op, så bruger den mindre energi. Hvis pengepungen ikke lige storindkøb, kan du lægge nogle flasker med vand eller gamle aviser i fryseren. Det har samme virkning. Afrim fryseren – et tykt islag øger energiforbruget. Sørg også for at lågen lukker tæt. Test om et stykke papir kan sidde fast, når lågen er lukket.

31 januar 2017
9

Spar penge ved at bruge og pleje dine hvidevarer rigtigt

Din el-regning behøver måske ikke være så høj, som den er nu. Der kan være penge at spare ved at være opmærksom på, hvordan du bruger og...

9

Vask miljørigtigt, det pynter på CO2-regnskabet

Da mormor var ung vaskede hun tøjet, når det var beskidt. I vore dage vasker vi tøjet oftere, selvom det måske knap nok er snavset. Det...

Denne artikel er sponsoreret.

En køkkenkværn minimerer dit affald og holder hygiejenen i top

Køkkenkværnen har over 70 år på bagen og er meget udbredt i de amerikanske husholdninger. I Danmark er der stadig mange fordomme i forhold...

3

Sæt kulør på køleskab, opvaskemaskine og emhætte

Hårde hvidevarer behøver bestemt ikke at være hvide, grå og kedelige. Flere producenter har gjort deres til, at du kan få farver og liv ind...

1

Køleskabet kan huse farlige bakterier

Grib klud og sæbevand og rengør dit køleskab mindst hver anden måned. Vær samtidig opmærksom på, hvor i skabet grøntsager, kød og mælkeprodu...

0

Pas på bordpladen omkring køkkenvasken

Træet omkring køkkenvasken er et sårbart område og tager nemt skade af vand. Der er flere muligheder for at beskytte træet, så det holder...

0

Kvalitet i mikrobølgeovn

Mikroovnen kan bruges til meget mere end popcorn og optøning.

0

På køl i varmen

Sommer, sol og varme dage kræver kolde drikkevarer og opbevaring på køl. Bokse til køleskabet, champagnekøler, smart isterningeboks og en...

0

Indret et billigt vaskehus, der er praktisk

Der var ikke ligefrem overskud på budgettet, da familien kom til en tiltrængt renovering af husets kælder, og ikke mindst det meget slidte...

0

Emhættens funktioner skal passe til dit køkken

En emhætte skal fjerne dårlig lugt, mens du laver mad. Den skal sikre, at luften i dit køkken bliver skiftet ud, så indeklimaet forbedres....

0

Spabad uden bakterier

Badning i spa kan give lutter gode oplevelser, hvis du sikrer dig, at vandet altid er i orden. Bakterier stortrives i temperaturer mellem...

0

Tips til effektiv brug af emhætte

Emhætter med ny effektiv teknologi suger madosen væk, inden den stiger op over komfuret.

2

Sådan holder du nemt køleskabet rent og lugtfrit

Køleskabet er nemt at holde rent og frisk, hvis du bruger maks et kvarter om ugen på at holde orden i det. Det kræver, at det er gjort...

2

Energimærkning - så meget kan du spare

Hvornår kan man spare flest penge på hårde hvidevarer: Er det ved at købe billige produkter eller ved at investere i energivenlige maskiner...

0

Dit nye komfur: Find de rigtige gryder og pander til induktion

Køber du et induktionskomfur, skal gryder og pander ofte skiftes ud. Vi giver dig tips til, hvordan du matcher køkkengrej med komfur, så du...