Lynoptøning under den kolde vandhane kan være en nødløsning, når man har glemt at tage kyllingen ud af fryseren dagen før, men det kan blive en dyr løsning i det lange løb.
Lynoptøning under den kolde vandhane kan være en nødløsning, når man har glemt at tage kyllingen ud af fryseren dagen før, men det kan blive en dyr løsning i det lange løb.

Brug køleskabet og fryseren rigtigt, og undgå bakterier og ødelagt mad

Hvidevarer

Når der en sjælden gang er hedebølge i Danmark, er vi meget opmærksomme på temperaturen i køleskabet og fryseren. Men i dagligdagen glemmer vi, at få sat resterne efter aftenmaden hurtigt ind i køleskabet og tjekke om maden i fryseren er blevet for gammel.


Maden skal hurtigt i køleskabet

Har du noget til overs fra aftensmaden, så lad det lige dampe af, før du sætter det i køleskabet. Men glem det ikke på køkkenbordet, for det bliver hurtig en bakteriebombe.

Fra én bakterie til en million!
Bakterierne stortrives nemlig mellem 20°C og 40°C. I løbet af tre timer kan én bakterie blive til 1.000 og efter seks timer til en million!

Tjek temperaturen jævnligt
Den optimale temperatur i køleskabet er 3-4 °C. Tjek den jævnligt ved at sætte et termometer i et glas vand, så har du den præcise temperatur. Husk også på at færdiglavet mad ikke må komme i kontakt med råvarer.

Temperaturen er forskellig i køleskabet
Der er koldest nederst og bagest i køleskabet. Og varmest øverst ud mod døren. Så hvis du ikke har en grøntsagsskuffe nederst, er det en god idé, at lægge det nyindkøbte kød nederst i køleskabet, hvis du ikke skal bruge det samme dag.

Hvis du skifter emballagen
I dag findes der mange smart dåser, glas og smørbokse, som kan bruges i køleskabet, så man slipper for den kedelige emballage. Men så er det vigtigt, at få skrevet ned i en bog eller på en blok, hvornår udløbsfristen er.

Sådan kan du spare energi og penge
Hvis køleribberne på bagsiden er fyldt med støv, bruger køleskabet op til 30 pct. mere strøm. Så støv jævnligt ribberne af. Undgå at åbne køleskabet i længere tid. Tø frostvarer op i køleskabet. Det hjælper med at holde temperaturen i køleskabet nede.

Tø aldrig frosent mad op i varmt vand
Lynoptøning kan være en nødløsning, men du skal aldrig gøre det i varmt vand, for så formerer bakterierne sig, både på kødets overflade og i det vand, der ligger i emballagen. Skal det gå stærkt, skal optøningen ske under rindende koldt vand, men det er ikke en god løsning for miljøet og din pengepung.

Mikroen kan bruges til optøning
I mikrobølgeovnen tager optøningen ganske få minutter, fordi hele madvaren tør op på én gang og ikke fra overfladen og ind mod midten. Optøningen skal dog foregå i to trin, så du undgår at smagen ødelægges og bakterierne trives. Derfor skal maden havde lige så lang hviletid, som det har været i mikrobølgeovnen.

Læs også: 8 ting til dit hjem, der vil gøre dig mere lykkelig ifølge videnskaben

Hvor længe kan maden holdes sig i fryseren. Læs mere på næste side.#br

Pak kødet om
Hold orden, så du ikke skal lede efter madvarerne, og dermed have køleskabsdøren stående længe åben. Har du købt kød i supermarkedet skal du pakke kødet om, inden du fryser det. Originalemballagen kan nemlig virke isolerende, og forhindrer derfor at maden kan fryses ned hurtigt. Hvis det er vakuumpakket, behøver du ikke pakke det om.

Sådan pakker du ind
Det er vigtigt at bruge den rigtige emballage, når du skal fryse madvarer. Emballagen skal kunne slutte tæt om produkterne – brug fryseposer, og sørg for, at de er lukket godt og luften er trykket ud. Fede oste skal pakkes i alufolie, og derefter en frysepose.

Fede fødevarer er udsat for harskning
Temperaturen i dybfryseren skal være sat til -18°C. Mange fødevarer kan opbevares 8-12 måneder i fryseren, men fede fødevarer kan holde sig i kortere tid, ca. 3 måneder, da fedtet er udsat for harskning under frysning.

Skriv ned, hvad du lægger i fryseren
Husk at mærke madvarerne med dato og indhold. Skriv det eventuelt ned i en bog, så har du altid overblikket over fryserens indhold. Hvis maden har ligget længere i fryseren end de anbefalede frister, så bliver maden ikke sundhedsfarligt, men kvaliteten bliver ringere.

Holdbarhed i fryseren ved mindst 18 °C

* Bagværk, fedtholdigt: 2-3 mdr.

* Bagværk, magert: 4-5 mdr.

Læs også: Emhætten skal renses for snavs – sådan gør du

* Frugt: 10-12 mdr.

* Grønsager: 6-12 mdr.

* Kalvekød: 6-8 mdr.

* Svinekød, magert: 6 mdr.

* Svinekød, fedt: 3 mdr.

* Hakket kød: 4 mdr.

* Røget kød: 4-6 mdr.

* Fisk, mager: 3-6 mdr.

Læs også: Sådan rengør du silikoneforme – og sådan gør du ikke!

* Fisk, fed: 2-3 mdr.

* Fiskefars: 1-2 mdr.

* Gravet og røget fisk: 3-4 uger

* Fjerkræ, magert: 8-10 mdr.

* Fjerkræ, fedt: 5 mdr.

* Mælkeprodukter: 3 mdr.

* Ost: 3-4 mdr.

Kilde: Forbrugerinformation

Giv grøntsagerne et hurtig opkog
Grøntsager kan opbevares i fryseren 6-12 måneder, men det er bedst at blanchere grøntsager, inden de fryses. På den måde ødelægges de enzymer i grøntsagerne, som kan give dårligere kvalitet og kortere holdbarhed. Sørg for, at grøntsagerne hurtigt fryses ind.

Sådan sparer du energi
Fyld fryseren op, så bruger den mindre energi. Hvis pengepungen ikke lige storindkøb, kan du lægge nogle flasker med vand eller gamle aviser i fryseren. Det har samme virkning. Afrim fryseren – et tykt islag øger energiforbruget. Sørg også for at lågen lukker tæt. Test om et stykke papir kan sidde fast, når lågen er lukket.

31 januar 2011
0

Din nye vaskemaskine ved hvor snavset dit tøj er

Vaskemaskiner i nyt lækkert design passer også på vores miljø.

19

Undgå bakterier i vasketøjet - sådan vasker du tøjet korrekt

Det er ikke ligemeget, hvordan du vasker dit tøj. Det skal sorteres og vaskes ved den rigtige temperatur for at undgå bakteriespredning. Du...

0

Tips til effektiv brug af emhætte

Emhætter med ny effektiv teknologi suger madosen væk, inden den stiger op over komfuret.

0

Få din vaskemaskine til at holde længere

Selvom vaskemaskinen ser ren ud, kan der sagtens sidde snavs, kalk og sæberester, som kan være skadelige for maskinen. Hvis du overholder...

0

Håndvasken skal passe til familiens dagligdag

Få den håndvask, der passer perfekt til dit badeværelse og dine behov.

3

Vaskemaskinen skal renses, så undgår du sur lugt

Selvom både vaskemaskinen kører ofte med sæbevand, er det ikke nok til at holde den i fin form. Efter nogle år kan maskinen få en sur og...

1

En effektiv emhætte fjerner nemt madosen

En effektiv emhætte får røg og mados til at forsvinde som dug for solen. Det er ikke kun designet, du skal tage stilling til, når du køber...

9

Spar penge ved at bruge og pleje dine hvidevarer rigtigt

Din el-regning behøver måske ikke være så høj, som den er nu. Der kan være penge at spare ved at være opmærksom på, hvordan du bruger og...

2

Seks badeværelsesmøbler, der gør rengøringen nemmere

Rengøringen på badeværelset bliver noget nemmere, hvis du tænker over, hvilke møbler, amarturer og toiletter, du vælger, når der skal købes...

0

Nye toiletter anno 2011

De nye toiletter er ekstra smudsafvisende, ekstra store, firkantede, diskrete og selvfølgelig mindre miljøbelastende. Vi har fundet en...

2

idényt tester brusehoveder

idényt har testet fem forskellige brusehoveder, der alle passer til de fleste badeværelser. Ingen dumpede testen, men vinderen udmærker sig...

1

Køkkenkværnen reducerer dit madaffald

Tænker du på at anskaffe dig en køkkenkværn til dit madaffald, så læs her, hvilke fordele og ulemper den har. Miljøstyrelsen mener bl.a. at...

2

Vælg det rigtige toilet

Det gammeldags træk og slip er erstattet af af et hav af smarte nye toiletter. Læs her, hvad du bør overveje.

0

Indret et billigt vaskehus, der er praktisk

Der var ikke ligefrem overskud på budgettet, da familien kom til en tiltrængt renovering af husets kælder, og ikke mindst det meget slidte...

0

Kvalitet i mikrobølgeovn

Mikroovnen kan bruges til meget mere end popcorn og optøning.