Brug køleskabet og fryseren rigtigt og undgå bakterier og ødelagt mad

Hvidevarer

Her kan du se, hvor længe alle typer af madvarer kan holde sig friske i køleskabet og fryseren. Her finder du også alt om temperaturen i køleskabet, ompakning af madvarer og optøning af frostvarer.

Noget kød skal ompakkes, inden det skal i fryseren. Er det tilfældet med frossen kylling?
Noget kød skal ompakkes, inden det skal i fryseren. Er det tilfældet med frossen kylling? Foto: iStock

Maden skal hurtigt i køleskabet

Har du noget til overs fra aftensmaden, så lad det lige dampe af, før du sætter det i køleskabet. Men glem det ikke på køkkenbordet, for det bliver hurtig en bakteriebombe.

Bakterierne stortrives nemlig mellem 20°C og 40°C. I løbet af tre timer kan én bakterie blive til 1.000 og efter seks timer til en million!

Den rigtige temperatur i kølskabet

Den optimale temperatur i køleskabet er 3-4 °C. Tjek den jævnligt ved at sætte et termometer i et glas vand, så har du den præcise temperatur. Husk også på at færdiglavet mad ikke må komme i kontakt med råvarer.

Der er koldest nederst og bagest i køleskabet. Og varmest øverst ud mod døren. Så hvis du ikke har en grøntsagsskuffe nederst, er det en god idé, at lægge det nyindkøbte kød nederst i køleskabet, hvis du ikke skal bruge det samme dag.

Skriv ned, hvad du lægger i fryseren

I dag findes der mange smart dåser, glas og smørbokse, som kan bruges i køleskabet, så man slipper for den kedelige emballage. Men så er det vigtigt, at få skrevet ned i en bog eller på en blok, hvornår udløbsfristen er. Mærk madvarerne med dato og indhold.

Hvis maden har ligget længere i fryseren end de anbefalede frister, så bliver maden ikke sundhedsfarligt, men kvaliteten bliver ringere.

Læs også:

Møbelrensning - sådan behandler du pletter på dine møbler

Støv, fedt og pletter på sofaen eller stolene kan skæmme møblernes udseende. Er du hurtig, når pletten opstår, kan du være heldig at...

Sådan kan du spare energi og penge

Hvis køleribberne på bagsiden er fyldt med støv, bruger køleskabet op til 30 pct. mere strøm. Så støv jævnligt ribberne af. Undgå at åbne køleskabet i længere tid. Tø frostvarer op i køleskabet. Det hjælper med at holde temperaturen i køleskabet nede.

Tø aldrig frosent mad op i varmt vand

Lynoptøning kan være en nødløsning, men du skal aldrig gøre det i varmt vand, for så formerer bakterierne sig, både på kødets overflade og i det vand, der ligger i emballagen. Skal det gå stærkt, skal optøningen ske under rindende koldt vand, men det er ikke en god løsning for miljøet og din pengepung.

Mikrobølgeovnen kan bruges til optøning

I mikrobølgeovnen tager optøningen ganske få minutter, fordi hele madvaren tør op på én gang og ikke fra overfladen og ind mod midten. Optøningen skal dog foregå i to trin, så du undgår at smagen ødelægges og bakterierne trives. Derfor skal maden havde lige så lang hviletid, som det har været i mikrobølgeovnen.

Læs også: Find de rigtige gryder og pander til induktion

Noget kød skal pakkes om inden nedfrysning

Hold orden, så du ikke skal lede efter madvarerne, og dermed have køleskabsdøren stående længe åben. Har du købt kød i supermarkedet skal du pakke kødet om, inden du fryser det. Originalemballagen kan nemlig virke isolerende, og forhindrer derfor at maden kan fryses ned hurtigt. Hvis det er vakuumpakket, behøver du ikke pakke det om.

Læs også:

8 ting, opvaskemaskinen OGSÅ kan bruges til

Du kan tilberede laks i en opvaskemaskine … Ja, det er faktisk ikke en joke, men en lovprisning til maskinen, der kan anvendes på uendelig...

Frys madvarer i fryseposer

Det er vigtigt at bruge den rigtige emballage, når du skal fryse madvarer. Emballagen skal kunne slutte tæt om produkterne – brug fryseposer, og sørg for, at de er lukket godt og luften er trykket ud. Fede oste skal pakkes i alufolie, og derefter en frysepose.

Fede fødevarer holder sig kortere tid i køleskabet

Temperaturen i dybfryseren skal være sat til -18°C. Mange fødevarer kan opbevares 8-12 måneder i fryseren, men fede fødevarer kan holde sig i kortere tid, ca. 3 måneder, da fedtet er udsat for harskning under frysning.

Holdbarhed i fryseren ved mindst 18 °C

  • Bagværk, fedtholdigt: 2-3 mdr.
  • Bagværk, magert: 4-5 mdr.
  • Frugt: 10-12 mdr.
  • Grønsager: 6-12 mdr.
  • Kalvekød: 6-8 mdr.
  • Svinekød, magert: 6 mdr.
  • Svinekød, fedt: 3 mdr.
  • Hakket kød: 4 mdr.
  • Røget kød: 4-6 mdr.
  • Fisk, mager: 3-6 mdr.
  • Fisk, fed: 2-3 mdr.
  • Fiskefars: 1-2 mdr.
  • Gravet og røget fisk: 3-4 uger
  • Fjerkræ, magert: 8-10 mdr.
  • Fjerkræ, fedt: 5 mdr.
  • Mælkeprodukter: 3 mdr.
  • Ost: 3-4 mdr.

Kilde: Forbrugerinformation

Tilbage til toppen

Giv grøntsagerne et hurtig opkog

Grøntsager kan opbevares i fryseren 6-12 måneder, men det er bedst at blanchere grøntsager, inden de fryses. På den måde ødelægges de enzymer i grøntsagerne, som kan give dårligere kvalitet og kortere holdbarhed. Sørg for, at grøntsagerne hurtigt fryses ind.

Læs også:

6 ultimative tips til opvaskemaskinen

Opvaskemaskinen kræver kærlig omsorg. Flyverust, glaspest og dårlig lugt kan pludselig snige sig ind, hvis du ikke vedligeholder din...

Sådan sparer du energi

Fyld fryseren op, så bruger den mindre energi. Hvis pengepungen ikke lige storindkøb, kan du lægge nogle flasker med vand eller gamle aviser i fryseren. Det har samme virkning. Afrim fryseren – et tykt islag øger energiforbruget. Sørg også for at lågen lukker tæt. Test om et stykke papir kan sidde fast, når lågen er lukket.

31 januar 2017
Mere om Hvidevarer

Sådan afkalker du opvaskemaskinen

Hvidevarer Opvaskemaskiner skal afkalkes ligesom vaskemaskiner. Hyppigheden afhænger af, hvor i landet du bor. Her er 3 nemme metoder til at afkalke opvaskemaskinen og årsagen til, at du skal huske at gøre det.

Tips til effektiv brug af emhætte

Hvidevarer Emhætter med ny effektiv teknologi suger madosen væk, inden den stiger op over komfuret.

Håndvasken skal passe til familiens dagligdag

Hvidevarer Få den håndvask, der passer perfekt til dit badeværelse og dine behov.

Induktion: find de rigtige gryder og pander til dit induktionskomfu...

Hvidevarer Køber du et induktionskomfur, skal gryder og pander ofte skiftes ud. Vi giver dig de helt grundlæggende tips til, hvordan du matcher køkkengrej med komfur, så du undgår gryder og pander, der larmer eller ikke varmer godt nok.

6 ultimative tips til opvaskemaskinen

Hvidevarer Opvaskemaskinen kræver kærlig omsorg. Flyverust, glaspest og dårlig lugt kan pludselig snige sig ind, hvis du ikke vedligeholder din opvaske...

Denne artikel er sponsoreret

En køkkenkværn minimerer dit affald og holder hygiejenen i top

Hvidevarer Køkkenkværnen har over 70 år på bagen og er meget udbredt i de amerikanske husholdninger. I Danmark er der stadig mange fordomme i forhold...

Brug varmt vand i din vaske- og opvaskemaskine

Hvidevarer De helt nye vaske- og opvaskemaskiner er bygget til at udnytte vandet fra den varme hane, og med mindre dit brugsvand varmes op med elvandvarmer, kan det betale sig at sætte maskinerne til det varme vand. Du kan spare op til 45 pct. på vaskeregningen.

På køl i varmen

Hvidevarer Sommer, sol og varme dage kræver kolde drikkevarer og opbevaring på køl. Bokse til køleskabet, champagnekøler, smart isterningeboks og en...

Køb hårde hvidevarer, der passer til familiens hverdag

Hvidevarer Mange vaskemaskiner, køleskabe, tørretumblere og opvaskemaskiner er super energibesparende og kan indstilles præcis til familiens behov -...

Køkkenkværnen reducerer dit madaffald

Hvidevarer Tænker du på at anskaffe dig en køkkenkværn til dit madaffald, så læs her, hvilke fordele og ulemper den har. Miljøstyrelsen mener bl.a. at kværnen har nogle store ulemper, men lader det være op til den enkelte kommune om den vil give tilladelse til køkkenkværne i private hjem.

Rent tøj med koldt vand

Hvidevarer Der er flere fordele ved at vaske i koldt eller næsten koldt vand. Du sparer både penge og skåner miljøet.

Komfuret og ovnen er blevet nemmere at holde rene

Hvidevarer Vi glemmer tit, at ovnen skal rengøres, efter vi har taget stegen ud. Og så venter en ubehagelig overraskelse, næste gang den skal i brug....

Komfuret skal passe til dine behov i dagligdagen

Hvidevarer Skal du til at købe nyt komfur, er det en god idé at overveje, om der er andre/nye funktioner, du kan få glæde af i dagligdagen. For i dag er et komfur ikke “bare et komfur” – de findes til mange forskellige behov.

Spabad uden bakterier

Hvidevarer Badning i spa kan give lutter gode oplevelser, hvis du sikrer dig, at vandet altid er i orden. Bakterier stortrives i temperaturer mellem...

Vælg det rigtige toilet

Hvidevarer Det gammeldags træk og slip er erstattet af af et hav af smarte nye toiletter. Læs her, hvad du bør overveje.