Undgå unødig støj i hjemmet

Er du også træt af larmen fra diverse støjkilder i huset? Læs her, hvorfor de opstår og hvordan du slipper af med dem. 


Larm fra ventilationsanlægget

Hvis du døjer med trælse lyde fra ventilationsanlægget, skyldes det, ifølge Bolius, sikkert, at dit anlæg er indstillet forkert. Dette kan du let være kommet til, hvis du eksempelvis har støvsuget eller aftørret ventilationsventilerne til udsugning og indblæsning.

For at undgå støjen, bør du kontakte en fagmand, der kan hjælpe dig med at indstille det korrekt. 

Støj fra fjernvarmen  

Hvis pumpehastigheden er for høj i din fjernvarme, kan anlægget afgive en suselyd.

For at komme støjen til livs, skal du indstille cirkulationspumpen til en lavere hastighed eller på et lavere trin. Husk at stoppe cirkulationspumpen imens, og tjek gerne for luft i radiatorerne ved samme lejlighed.

Bankelyde fra radiatoren

Er du plaget af bankelyse fra din radiator, skyldes det højst sandsynligt, at dine radiatorrør er placeret for tæt på konstruktionen. Når de udvider sig under opvarmning, vil den derfor rammes. Kommer der i stedet en rislende lyd fra radiatoren, er det et tegn på, at den trænger til udluftning.

Du kan slippe af med lydene ved at justere på ventilen bag termostaten. 

Brummen fra luft til vand-varmepumpen 

Der er stor forskel på, hvor meget forskellige varmepumper larmer. Men det er svært fuldstændig at undgå, at de vil summe og brumme lidt.

Er du generet af støjen, er der dog stadig hjælp at finde. En af mulighederne er at købe et støjdæmpningskit fra leverandøren til varmepumpen. Alternativt kan du mindske støjniveauet med 5-10 decibel ved at opstille en støjskærm, eller du kan du vælge at flytte varmepumpen til et sted, hvor den forstyrrer mindre. Her kan du få hjælp fra Energistyrelsens støjberegner til at finde det bedste sted. Som den sidste mulighed kan du vælge at skifte til en ny varmepumpe, der larmer mindre.  

Summen fra spots og lysdæmpere

Det er normalt, at der kan forekomme en summende lyd fra LED-pærer, spots og lysdæmpere.

For at komme af med lyden, kan du spørge din elektriker, om der kan gøres noget. Og overveje en ekstra gang, om lysdæmperen er nødvendig.

Lyde fra køleskab, fryser, vaskemaskine og opvaskemaskine

Når du har tændt for dine hårde hvidevarer, afgiver de støj.

Ønsker du at mindske støjen, kan du skifte modellen ud til en mere støjsvag model. Køle-fryseskabe vurderes som værende støjsvage, når de ligger på et lydniveau under 40 decibel, mens vaskemaskiner og opvaskemaskiner vurderes som støjsvage, når de ligger på et lydniveau under 44 decibel. 

Kilde: Bolius/Jyllands-Posten

Mest læste artikler