Flet en maritim måtte

Hustips
En måtte kan flettes i alle slags tovværk. Den er både dekorativ og funktionel - enten som bordskåner eller foran døren


Af Lise Mortensen Høy, idé-nyt nr. 9, 2005
Foto: Hans Juhl
Tegninger: Pernille H. Pedersen

At flette en måtte er en gammel sømandsdyd på linje med at lave andre spændende ting i tovværk, bygge modelskibe eller smukke flaskeskibe.

Måtten – eller rosetten, hvis det skal være helt korrekt – der er vist her på siden, kan flettes af tovværk i alle tykkelser. Den kan således blive til en fin lille tovværksbrik til de varme ting på spisebordet, eller du kan flette måtten, der skal ligge ved havedøren, ved foden af trappen eller foran håndvasken på badeværelset.

Måtten er lavet af ét langt stykke tovværk, og det kan godt være svært at få den helt pæn og glat første gang, for ligesom da du lærte lærte at hækle eller strikke, kræver det lidt øvelse og håndelag, før resultatet bliver perfekt.

Præcision belønnes
Specielt på første runde er det vigtigt, at du fører tovet rigtigt over eller under alle de steder, hvor det krydser. Når første runde ligger rigtigt, og du har tjekket alle kryds, består resten af arbejdet i at doble op – altså at trække tovet igennem.

Tegning: Pernille H Pedersen
Sæt numre på sømmene, det
giver dig bedre overblik...


1 Forberedelsen
Den viste måtte til gulvet er udført af 10 mm flettet polypropylen, regn med ca. 27 m tov til de seks runder i måtten (så er der rigeligt – du behøver ikke lægge ekstra til!)

Brug en masonitplade på ca. 45 gange 60 cm, hvis du vil lave den store måtte til gulvet. Slå kraftige dykkere i pladen, så der er 48 cm mellem sømmene på måttens længste sider og 35 cm på de korte.

Fordel sømmene, så de sidder i en bue (se tegningen) og med nogenlunde ens afstand.

De to søm i enderne sættes med ca. 4 cm’s mellemrum. Skriv numre på brættet, så de svarer til numrene på mønsteret. Det gør det lettere for dig at “finde rundt” på brættet.

2 Nu kan du flette
Det er nemmest at starte midt på tovværket. Når du så har brugt hele den ene side af tovværket, fletter du blot den anden vej – og undgår at skulle trække alle 27 meter igennem.

Når du trækker tovværket igennem, så buk det, og træk det dobbelt igennem. Så er enden af tovet hele tiden fri, og så kan snoningerne sno sig ud.

3 Første omgang
Første omgang er den sværeste. Start et vilkårligt sted, og følg minutiøst mønsteret. Når du har været rundt om et par af sømmene, er det vigtigt hele tiden at holde øje med, hvad det er for et kryds, du kommer til.

Se nøje på tegningen, og sammenlign så med brættet, så en rytme opstår: Skal jeg over den, skal jeg under den næste.

Tegning: Pernille H Pedersen
Når du trækker tovværket
igennem, så buk det, og træk
det dobbelt igennem....


4 Anden omgang
Det er en god idé at tjekke en ekstra gang, at alle krydsene er rigtige! Hvis du har gjort det rigtigt, “låser” måtten sig selv. Tovet skal ligge meget løst. Træk gerne noget snor “tilbage”, så der er en god centimeters afstand fra tovet til sømmene i bugterne ved hvert af sømmene.

Nu går det ud på at lægge næste omgang nøjagtigt ved siden af den første. Nogle gange skal tovværket på indersiden af den første omgang – nogle gange skal det på ydersiden – det giver sig selv, når du fletter.

Vær stadig opmærksom på ikke at stramme tovet for meget.

Tegning: Pernille H. Pedersen
Her er måtten løftet af
sømmene, og sidste hånd
lægges på værket.....


5 Tredje og fjerde omgang

Hold tungen lige i munden. Nu skal de snore, der ligger indvendigt ved sømmene lægges inden for sømmene. Pas på, at de ikke strammer op, de skal ligge helt ud til de andre snore.

Ret det hele til, så der ikke er nogen bugter af tovet, der er strammet op og lægger sig oven på de andre, eller noget, der er for løst. Hvis der er et sted, der er for stramt/løst – er det simpelthen den tunge vej med at føre lidt ekstra tov igennem/stramme til.

Fjerde runde lægges nøjagtigt som den tredje.


Du skal hele tiden rette
tovværket til, så måtten
ikke bliver for stram...

Læs også: Få en have med blomstrende buske på den lette måde


6 Femte og sjette omgang
Nu tager du en dyb indånding og tager måtten af brættet. Læg den fladt ud på bordet, og klap på den med flade hænder, til den ligger glat og fint.

Herefter lægges femte og sjette omgang, mens måtten ligger fladt på bordet. Klap måtten på plads, hver gang du har trukket tovet igennem, så er det nemt at se, om det ligger ordentligt.

7 Afslutningen
Træk tovværket igennem, til der er seks runder ved siden af hinanden alle steder.

Nu bestemmer du, hvad der skal være bagside på måtten. Her skærer du de to ender af over for hinanden, så du kan sy dem fast i “nabotovet” på bagsiden af måtten. Herefter har du en fin måtte.

Tegning: Pernnille H Pedersen
Du skal hele tiden rette
tovværket til, så måtten
ikke bliver for stram...


Hvis du synes, at måtten er blevet for løs, kan du sy på tværs igennem de seks rækker af tovværket med en stærk hvid tråd. Sy frem og tilbage, indtil du synes, måtten er tilpas stabil.

Vær opmærksom på ikke at stramme dine syninger for meget. I så fald kommer måtten helt ud af facon.

Det skal du bruge
• Tovværk, fx polypropylen, kan købes hos skibshandleren eller bådcenteret
• Masonitplade
• Kraftige dykkere eller stifter
• Hammer
• Stoppenål
• Stærk tråd

Udvælg nøje dit tovværk
Hvis du vil flette måtten i tovværk i en anden tykkelse end den viste, så lav pladen lidt større til tykkere tov-værk eller lidt mindre til tyndt tovværk. Fx kræver et tovværk med en tykkelse på 6 mm og et mønster på 25 x 35 cm ca. 20 meter tovværk. Du kan sagtens lave en lille måtte af tykt tovværk – eller en stor måtte af tyndt tovværk – det regulerer sig ved, hvor mange runder du kan lave, før måtten er “fyldt op”.

Hvis du får startet med et tov, der er for kort, kan du altid forlænge arbejdet ved at sy en stump mere til på bagsiden.
3 november 2005
0

Knagerækken vokser med barnet

I børneværelset er det praktisk med en knage, hvor man ikke binder sig for altid. En knage er altid anvendelig, men smag og interesse ændrer...

0

5 gode tips til flytningen og gør det selv-mennesket

Er du netop flyttet og skal fikse forskellige småting i dit nye hjem. Eller trænger boligen bare til en opfrisker og en kærlig hånd rundt...

0

Har du også altid brændt dine stearinlys helt forkert?

Sæt tid af og brænd dine bloklys rigtigt med denne simple metode.

0

Forny loppefundet: Stol i nye klær'

En gammel stol kan du hurtigt forvandle til et møbel, du gerne vil vise frem i dit hjem: Mal den og giv den nyt betræk.

0

Trin for trin-guide: Rumdeler og hylde i én

Lav et kreativt stablet hyldesystem af gamle frugtkasser ved at male og stable dem præcist, som det passer bedst til dit hjem. Rumdeleren...

0

Lav selv en tavle til børnene

Den gamle tavle, hvor ungerne med kridt kan skrive korte beskeder eller tegne dagens oplevelser, går aldrig af mode. Og med få midler kan...

0

Blæksprutte af vaskeklude

Byg en livagtig blæksprutte af engangsvaskeklude. Lav benene ved at rulle kludene hårdt sammen og sæt elastikker om med passende mellemrum....

1

En reol alle kan bygge

Den kvadratiske reol er enkel. Her er ingen besværlige udskæringer, der kræver specialværktøj. Du skal bare bruge det værktøj, som de fleste...

0

Fra konservesdåse til flot vase eller krus

Så let som ingenting forvandler du overskydende konservesdåser til søde vaser eller krus til stort og småt. Her har vi brugt gamle magasiner...

2

Kobberbryllup - sådan laver du en halv æresport

Lynguide til kobberbryllupet: sådan laver du den halve æresport, skjoldet og granguirlanden. Og se listen med navnene på alle de forskellige...

0

Lav selv sjove nøgleringe

Mangler ungerne en god gaveidé til farmand eller bedste, så hjælp dem med denne sjove idé.

0

Byg et fleksibelt værksted med mobile arbejdsborde

Hvorfor nøjes med ét langt arbejdsbord i værkstedet, når mulighederne bliver mange flere med to separate borde på hjul? Vi viser, hvordan...

0

En personlig gave, som du selv kan lave

Skab en unik gave. Du skal mikse udklip, billeder og mindeværdige ting om modtageren. De sættes sammen til en flot collage på et lærred.

2

Slib marmoret blankt igen

Marmor er modtageligt over for skrammer, skidt og snavs. Men med enkle midler kan du gøre overfladen flot igen - vi viser hvordan du gør.

0

Sådan istandsætter du dit loppefund

Har du været på loppemarked og købt dig en gammel stol eller spisebord, som trænger til en kærlig hånd? Se her, hvordan du sætter dit loppef...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.