Disse 4 ting bør du tjekke, efter en strømafbrydelse i dit hjem

Hustips

Storm- og uvejr kan i nogle tilfælde bringe strømafbrydelse med sig. Når strømmen vender tilbage, er der en række ting, der er vigtige at tjekke, inden du lægger dig til at sove eller smutter ud ad døren.

Lyn og torden kan i nogle tilfælde bringe strømafbrydelse med sig.
Lyn og torden kan i nogle tilfælde bringe strømafbrydelse med sig. Foto: iStock

1. Kontroller dine varmeinstallationer

Start med at kigge til fyret og cirkulationspumpen. Er de oppe at køre igen? Hvis du er i tvivl, er den nemmeste måde at tjekke på, at mærke om det varme vand i hanen og i husets radiatorer er varmt.

Hvis ikke, kan du eventuelt skrue cirkulationspumpens luftskrue ud og kigge ind for at se, om pumpen drejer rundt. 

2. Tjek hjemmets eltavle

Hvis hele huset er mørkelagt, efter uvejret har passeret, er det HFI/HPFI-afbryderen, der automatisk har slået fra. Dette sker, hvis der pludselig "forsvinder" strøm ud af det elektriske kredsløb.

Sådan gør du, hvis HFI/HPFI-afbryderen har slået fra:

  • Prøv at tænde for afbryderen igen.
  • Hvis afbryderen ikke vil blive inde, når du forsøger at tænde, slukker du for alle sikringsgrupper på eltavlen.
  • Tænd dernæst for HFI/HPFI-afbryderen efterfulgt af én gruppeafbryder ad gangen. Du finder den fejlramte gruppe, hvis HFI/HPFI-afbryderen igen slår fra.
  • Sluk dernæst for gruppeafbryderen og tænd HFI/HPFI-afbryderen. Herfra kan du gå videre med fejlfindingen.

3. Gå huset igennem for fejltændte apparater

Når strømmen er oppe at køre igen, er det en god ide at gå en runde i huset, hvor du tjekker, at der ikke nogen apparater tændt, som burde være slukket. Her er det især relevant at tjekke apparater som kaffemaskinen, komfuret, ovnen osv.

4. Tjek madvarer i fryser og køleskab

Når du har gået en runde i huset, er det altid vigtigt at kigge til dit køleskab og din fryser. Tjek dine madvarer i både køleskab og fryser. Har de taget skade? Smid dem ud, hvis du er i tvivl.

Hvis strømmen stadig er gået, når du tjekker dit køleskab og fryser, kan du eventuelt lade fryserens indhold tø op i køleskabet. På denne måde forbliver køleskabet koldt, indtil strømmen vender tilbage.

Læs også:

Sådan laver du et æble til madpakken

Du vil aldrig døje med brune æbler, når du har lært dette smarte æble-trick.

Hvad dækker forsikringen?

Hvis du finder ud af, at der er sket en skade, kan du afhængig af skadens art melde den til din forsikring.

Du kan gøre brug af din husforsikring til blandt andet at dække skader på elinstallation, kontakter og hårde hvidevarer. Din indboforsikring dækker frostvarer, og har du en elskadedækning, dækkes skader på tilsluttede apparater også.

03. oktober 2017
Mere om Hustips

7 ting husejere bør gøre en gang om året

Hustips Når vi først har fået købt huset, er der mange af os, der sætter automatpiloten til. Vil du gerne holde dit hus i tip-top stand, så er her 7 ting, du bør gøre i huset cirka en gang om året, men som mange glemmer at gøre regelmæssigt.

4 ting i huset, hvor du helt unødvendigt skader miljøet

Hustips Nogle gange er det let at skåne miljøet. Her er 4 områder i husholdningen, hvor de fleste af os dagligt bidrager unødigt til forureningen...

Alternativ brug af plastikposer

Hustips De fleste har rigtig mange plastikposer i overskud derhjemme, og der findes heldigvis en lang række måder, hvorpå man kan bruge poserne, så...

5 gode tips til flytningen og gør det selv-mennesket

Hustips Er du netop flyttet og skal fikse forskellige småting i dit nye hjem. Eller trænger boligen bare til en opfrisker og en kærlig hånd rundt omkring. Så er her nyttige tips til 5 af dine gør det selv-projekter.

Sådan istandsætter du dit loppefund

Hustips Har du været på loppemarked og købt dig en gammel stol eller spisebord, som trænger til en kærlig hånd? Se her, hvordan du sætter dit loppef...

Lav flotte bøjler til pigeværelset

Hustips Små prinsesser elsker at have yndlingskjolen hængende fremme. Til det brug er en farvestrålende bøjle et godt valg, og dem kan du selv lave.

Flet en maritim måtte

Hustips En måtte kan flettes i alle slags tovværk. Den er både dekorativ og funktionel - enten som bordskåner eller foran døren

Ting du OGSÅ kan bruge din limpistol til

Hustips Hvis du er en af de heldige ejere af en limpistol så får du her 8 alternative ting, du kan bruge den til.

Undgå unødig støj i hjemmet

Hustips Er du også træt af larmen fra diverse støjkilder i huset? Læs her, hvorfor de opstår og hvordan du slipper af med dem.

Sæt hængslet i skabet ordentlig fast

Hustips Hvis hængslet i køkkenskabet først er gået løs, er det omsonst at prøve bare at skrue det fast igen. Selv ikke med større eller længere skruer holder det i det lange løb. Derfor må du ty til et lille trick i form af en reparation med en såkaldt lus.

Handyman: 5 ting du ikke vidste, du selv kunne fixe

Hustips Der er mange defekte ting på badeværelset eller i køkkenet, som almindelige dødelige selv kan reparere eller udskifte. Se 5 tilbagevendende...

10 geniale ting, du også kan bruge elastikker til

Hustips Vil du gerne være helten, der kommer ind fra højre og åbner det genstridige syltetøjsglas? Elastikker kan bruges til alt muligt - se de 10...

Byg et fleksibelt værksted med mobile arbejdsborde

Hustips Hvorfor nøjes med ét langt arbejdsbord i værkstedet, når mulighederne bliver mange flere med to separate borde på hjul? Vi viser, hvordan du bygger et komplet værksted, du kan flytte rundt på afhængig af arbejdsopgaverne.

7 ting, der aldrig skal opbevares på loftet

Hustips Det er fristende at stille ting op på loftet. Men der er nogle ting, hvor det bare vil være begyndelsen til enden på dine ejendele.

6 alternative måder at bruge justerbare brusestænger på

Hustips Justerbare stænger er smarte og kan bruges til meget andet end blot gardiner og bruseforhæng.