Danskerne er blevet elendige til gør-det-selv

Vi kan ikke længere svinge en hammer som i gamle dage, og selv små reparationer i huset virker uoverkommelige, viser en undersøgelse fra videnscentret for boligejere, Bolius.


Hvad betyder ‘i vater’? 

I 70’erne og 80’erne var vi en nation af gør-det-selv-folk. Der blev hamret og banket på alle etager i huse rundt omkring i danske villakvarterer.
Nu ved vi knap, hvad der er op og ned på en skruemaskine, og da slet ikke, hvordan man sætter en almindelig hylde op. Udtryk som ‘i vater’ er ikke gængse mere.
Videnscentret for boligejere, Bolius, har netop offentliggjort en analyse, der viser, at antallet af danskere, som selv udfører småprojekter, er kraftigt dalende.

Ikke en del af opdragelsen 

– Rigtig mange er blevet akademikere, og mange af de unge har også i dag forældre, der er akademikere. Så man har ikke længere nogen, der kan hjælpe en, fortæller kommunikationschef i Bolius, Steen Breiner til Magasinet Penge på DR1. Og tilføjer:

– Det er noget, som ville være naturligt for et par genereationer siden – at selvfølgelig ordnede man ting selv. Det gør man ikke mere.

En undersøgelse fra Rockwool Fonden har vist, at i 1987 blev der udført små reparationer i 79 procent af alle husstande – ti år senere var tallet faldet til 69, og kurven går kun nedad nu.

Det handler med andre ord om, at mange danskere ikke har lært helt elementære færdigheder af deres forældre. Hvordan man fikser et stoppet toilet, fx.

Der er dog tegn på, at yngre generationer gerne vil lære, og der findes en del hjemmesider, hvor man som privat kan henvende sig og få hjælp af handymen – og -kvinder. Fx ahandyhand.dk, som har tusindvis af private brugere.

Mest læste artikler