7 ting husejere bør gøre en gang om året

Når vi først har fået købt huset, er der mange af os, der sætter automatpiloten til. Vil du gerne holde dit hus i tip-top stand, så er her 7 ting, du bør gøre i huset cirka en gang om året, men som mange glemmer at gøre regelmæssigt.


1. Damprens dine møbler – og andet godt

Mange forsømmer at damprense møbler og tæpper, fordi de ikke har en damprenser stående i rengøringsskabet. Damprensere kan dog lejes, eller man kan bestille en fagmand til at komme forbi og foretage damprensningen. Damprenseren kan i øvrigt bruges til meget andet end møbler. Den kan også bruges til for eksempel gulve, vinduer, badeværelser og til overfladerne i køkkenet. 

Læs mere her om de mange muligheder for anvendelse af en damprenser

2. Puds vinduerne grundigt

Hører du også til dem, der tager vinduerne, når de har behov for det? Intet ondt ord om det. En gang om året ville det dog være en god idé at vaske tavlen ren, så at sige – både indvendigt og udvendigt. På den måde vil man også kunne danne sig et godt overblik over vinduernes stand. Naturligvis kan man hyre en vinduespudser, men de fleste vinduer kan pivottere, så man selv kan tage den udvendige del af ruderne indefra. 

Vil du lære at pudse vinduer uden at efterlade striber, kan du lære teknikken her på idenyt.dk

3. Ryd alt op på en gang

Den japanske oprydningsguru Marie Kondo har skabt sensation med sine oprydningsmetoder, blandt andet igennem sin bord: “magisk oprydning”. Et af de vigtigste tips fra hendes side er, at man skal rydde alt op på én gang i stedet for at tage ét rum ad gangen over en længere tidsperiode. På den måde vil rodet bare snige sig tilbage, inden man er helt færdig med oprydningen. 

Læs mere om Marie Kondos oprydningsmetoder her

   
 Nedfaldne blade er tagrendens fjende nr. 1.  

4. Rens tagrenderne

Ude af øje – ude af sind. Det er desværre skæbnen for tagrenderne på mange huse. Selvfølgelig er selve tagrende-konstruktionen mere end almindelig synlig. Indholdet i tagrenden er derimod vanskeligt at få overblik over, medmindre man tager en stige og kravler op besigtiger tagrenderne. Der kan være flere trillebører fulde af blade og andet formuldet haveaffald deroppe. Gør det derfor til en vane at tage en tur rundt om huset på en stige og ryd op i tagrenderne. En gang om året er et godt tidsinterval, men flere gange om året er allerbedst. 

Læs mere om de fire mest hyppigt anvendte tagrender her

5. Frisk lædermøblerne op

Der er ingen grund til at have kedelige lædermøbler med noprede overflader stående rundt omkring. Læder bliver smukkere med alderen, så længe den vedligeholdes med jævne mellemrum. Sørg for altid at bruge rengøringsprodukter og læderplejemidler, der er beregnet til læder.

Læs alt om rengøring og overfladebehandlling af lædermøbler her

6. Giv dine træmøbler en gang lak

Det klæder træmøbler med en gang lak. Måske er det ikke noget, du skal gøre hvert år med hvert enkelt stykke møbel, men når møblerne begynder at miste glansen, så er det værd at overveje, om tiden ikke er inde til at give møblerne en lakbehandling. Husk at gøre et grundigt forarbejde med slibning og rengøring, inden du går i gang.

Læs mere om den korrekte teknik til påføring af lak, så der ikke opstår striber og bobler på træet. Se også hvilken type lak og rulle eller pensel du skal vælge til forskellige lakeringsopgaver.

7. Tjek huspriserne i dit kvartér

Måske har du tænkt dig at blive i dit hus, indtil du bliver slæbt ud med fødderne først. Derfor er det dog alligevel en god idé at holde sig orienteret om huspriserne i dit kvarter. Det kunne være, at du pludselig øjner nogle muligheder, du ikke havde overvejet før. Tag til et åbent hus arrangement i en bolig, der er til salg i dit kvarter. Sørg dog for, at arrangementet ikke varetages af en af de ejendomsmæglerkæder, der har specialiseret sig i sælg-selv-løsninger. På den måde undgår du akavede situationer med din genbo. 

Mest læste artikler