Sådan vælger du den rigtige belægning til din carport

Det er vigtigt, at din indkørsel og carport får en belægning, der er robust. Samtidig skal det være en belægning, der passer til huset. Det kan være en fordel at vælge diskrete materialer og mønstre, så carporten ikke stjæler opmærksomheden fra huset.

Tænk på vedligeholdelse
Du bør derfor overveje, hvordan du vedligeholder arealet. Jævne belægninger som støbt beton eller store betonfliser vil være nemme at holde i dagligdagen. Til gengæld kan brosten og skærver være dekorative og charmerende.

 

Knuste sten
Grus og skærver giver en levende overflade. Det er en god idé at lægge kantsten for at holde belægningen inden for carporten.

Plus/minus ved knuste sten
Fordele:
Nem og billig løsning.
Ulemper:
Svært at holde fri for sne og ukrudt.
Svært at komme frem på for kørestolsbrugere og kvinder med stilethæle.

Støbt beton
Du kan støbe et underlag i beton, hvis du vil have en overflade, der er let at holde. Men beton er ikke bare beton. Tag en snak med din leverandør, så du sikrer dig, at den beton, du benytter, er egnet til den hårde behandling et gulv i en carport vil få. Ønsker du en utraditionel løsning, kan du blande farve i betonen, så du får en mere fantasifuld løsning end den grå.

Du kan støbe et underlag i beton, hvis du vil have en overflade, der er let at holde.

Plus/minus ved støbt beton
Fordele:
Nemt at holde rent og snefrit.
Ingen problemer med ukrudt.
En billig løsning.
Ulemper:
Stort arbejde at fjerne igen, hvis du vil flytte carporten eller ændre udseende.

Betonfliser
Betonfliser fås i mange farver og udformninger. Tjek med forhandleren, at de er robuste nok til en indkørsel. Typisk skal dine betonfliser være mindst 6 cm tykke for at kunne holde til den daglige kørsel med bil.

Plus/minus ved betonfliser
Fordele:
Nemme at lægge
Nemme at vedligeholde
Billige i anskaffelsespris.
Ulemper:
Har en begrænset levetid
Er ikke farveægte, farven kan ændre sig over tid.
Sårbare over for snavs og olie, der suges ned i porerne.

Flotte klinker
Belægningsklinker er hårdtbrændte teglsten. Fordi de er brændt hårdt, suger de ikke så meget vand, og er derfor frostsikre og robuste over for kørsel og parkering. Belægningsklinker kan være en fin kontrast til huset og kan lægges enten meget diskret eller i fine mønstre i garagen.

Belægningsklinker er hårdtbrændte teglsten.

Plus/minus ved klinker
Fordele:
Dekorative og robuste.
Farveægte.
Ulemper:
Kan blive glatte om vinteren.
Kræver vedligeholdelse mht. fuger.

Natursten
Natursten som granit giver et robust og dekorativt resultat med mulighed for mange variationer. Fordi stenene er så holdbare, kan du være heldig at finde brugte sten til billige penge. Skifer og andre lignende brudsten er for skrøbelige til brug i indkørsler.

Plus/minus ved natursten
Fordele:
Dekorative, bliver kun smukkere med årene.
Lang levetid.
Farveægte.
Ulemper: Kan være dyre i anskaffelse.
Svære at lægge korrekt.
Kræver vedligeholdelse af fuger.
Ujævn overflade, der kan være svær at holde fri for sne og ukrudt.

Sådan fjerner du oliepletter
Olie på betonbelægninger kan være et problem, fordi olien siver ned i betonen. Det kan især være et problem med motorolie, fordi det skidt, der er i olien, transporteres med ned i betonen. Er pletterne friske, kan du være heldig at fjerne dem ved at strø et absorberende materiale (fx kattegrus) over pletten, og lade det suge olien op.
Er olien først trængt grundigt ned i betonen, kan du ikke gøre så meget andet end at skifte flisen ud. Gem derfor nogle af de fliser, du har i overskud, når du anlægger belægningen.

 

Mest læste artikler