Sådan undgår du fugt i carporten

Specielt om vinteren er det rart, at bilen står tørt. Men selv i åbne og dermed velventilerede carporte kan der opstå dryppende kondens, hvis taget ikke har en eller anden form for isolering. Det sker især i klare frostnætter.

Kondens kan give problemer

Dagen igennem har carporten dannet et “klimalæ”, så gulvet i carporten er varmere end jorden udenfor. Varmen stiger til vejrs, rammer det frostkolde tag – og bingo, det begynder at dryppe fra loftet og ned på bilen! Da kondens opstår, hvor varm luft møder en kold flade, er det klart, at der også kan opstå indvendig kondens i carporten, når en driftsvarm bil parkeres i den.

Læs også: Sådan fjerner du skimmelsvamp

Svamp og rust er typiske ulemper

Kondens kan være kilde til råd og svamp i havemøbler og andre sager bestående af organiske materialer, som typisk opbevares i carporten foruden bilen. Rust kan være en anden kedelig effekt ved fugt. Og fugt i ting, som vi foretrækker helt tørre, er i det hele taget ganske ubehageligt. Vi skal ikke nødvendigvis finde os i det, hvis vi har problemet med kondens i carporten. Reelt er der tale om flere muligheder, hvis vi snakker om en allerede eksisterende carport.

Stålpladetag kan være en løsning

Udskift fx taget med et stålpladetag, der indvendigt er påklæbet en mikrofiberdug, som ret effektivt opsuger fugten omtrent som en svamp og fordamper den langsomt og løbende uden kondensproblemer. Der skal virkelig være tale om ekstremt vejr, før der drypper under sådan et tag.

Tag af plast giver lys sommer og vinter

Vælg evt. et såkaldt termotag. Her er tale om plader i plast. Vi får altså lys om vinteren – og meget lys om sommeren. Termotaget er ikke helt så effektivt i forhold til kondens som stålpladetaget.

Krydsfinértag skal vedligeholdes

En tredje løsning, som prismæssigt ligger på niveau med stålpladerne, er et krydsfinértag indkapslet i tagpap. Her skal du regne med noget vedligeholdelse. Hvis du må, kan du bygge højrejsning på taget. Lægger du ydermere loft i din carport, skulle du være sikret mod kondens og de problemer, det medfører.

Læs også: Fugt i kælderen – sådan undgår og tjekker du for fugt

Mest læste artikler