Parkér i en carport

Garage og carport
Læ til bilen, til brændet og plads til opbevaring. Få inspiration og gode råd, før du køber ny carport.
Af Helle Møller Riis, idényt nr. 4, 2005

Er du træt af frost på ruderne om vinteren, en varm bil i sommerperioden og visne blade på køleren om efteråret, så er det måske på tide at få din bil under eget tag. En carport er noget af den bedste rustbeskyttelse, du kan give bilen.

Spørg kommunen
De allerbilligste modeller koster fra ca. 3.000 kr., mens de dyreste koster i omegnen af 50.000 kr. Materialevalget er naturligvis afgørende for prisen, ligesom det har betydning, hvor meget du selv har tænkt dig at udføre.

Hvad enten du vælger en færdig model eller selv tegner din carport, er det vigtigt, at den overholder bygningsreglementet. Ellers kan du risikere, at den bliver revet ned på kommunens ordre.

Derfor skal du kontakte teknisk forvaltning i din kommune, inden du går i gang. Som grundregel må alle bygge en carport på op til 50 m2, hvis den ikke er placeret direkte i skellet og er maks. 2,5 m høj, men der kan gælde særlige regler i dit lokalområde.

Du skal sende en tegning over den carport, du har tænkt dig at opføre, og en grundplantegning, der viser, hvor carporten skal pla ceres. Herefter har kommunen 14 dage til at undersøge, om der er forhold, som gør, at carporten ikke kan opføres. Planlægger du en større eller højere carport, skal du søge en særlig byggetilladelse.Mange muligheder
Hvad enten du er selvbygger eller får en færdig carport leveret i indkørslen, så er det vigtigt, at du inden har tænkt igennem, hvad du vil bruge din nye carport til.

Skal den kun være en overdækket p-plads til bilen, eller skal der også være plads til pejsebrænde, cykler og værktøj? En carport kan blive det pulterrum eller værksted, du har manglet.

Samtidig kan den nye tilbygning indgå i haven. Mange vælger at opføre en carport, så den bliver en afskærmning og danner en slags bund i haven. En bagside af en carport kan med den rigtige beklædning danne et glimrende espalier, ligesom der er eksempler på carporte, der er sammenbygget med små drivhuse.

Det vigtigste er selvfølgelig, at den nye carport opfylder dine ønsker, og at den passer til husets stil og din pengepung.

Spørg fagmanden Vælger du et af de “færdige” carportbyggesæt, giver konstruktion og opførelse sig selv, men vælger du en carport efter eget design, er det en god idé at spørge en fagmand til råds. En arkitekt, en bygningskonstruktør eller en tømrer kan rådgive dig, så du får den rigtige taghældning, det rigtige materialevalg og korrekte dimensioner på din overdækkede p-plads.

Det siger reglerne

Det samlede areal må maksimalt være på 50 m2.

En carport skal som udgangspunkt placeres 2,5 m fra naboskellet. Det er dog forholdsvis enkelt at få dispensation for reglen.

Den samlede længde må maks. være 12 m. Der kan dog gælde særlige bestemmelser, fx hvis din carport er placeret yderst på en hjørnegrund. Den samlede længde opgøres som tagfladens længde minus 1 m.

Højden må maksimalt være 2,5 m. Målt lodret fra det naturlige terræn.

Materialerne skal opfylde brandforskrifterne. Bygges der nærmere end 2,5 m til skel, må der ikke være vinduer på den side, der vender ud mod skellet. Regnvand og smeltevand må heller ikke ledes ind på nabogrunden.

Anmeld byggeriet til kommunen. Vedlæg tegning i korrekt målestok med mål på og placering af carporten på grunden. Er carporten på maks. 50 m2, og hører du ikke noget inden for 14 dage, kan du betragte det som godkendt.

For byggerier over 50 m2 skal der søges om særlig byggetilladelse. Ansøgningen sendes også til kommunen, men her er behandlingstiden længere.


9


4. maj 2005
Mere om Garage og carport

Sådan får du ryddet op i din garage - 10 ting, der fylder for meget

Garage og carport Uanset om du kan kategoriseres som ekstrem samler eller bare har tendens til at gemme på lidt for mange ting, så har du sikkert brug for at få ryddet ud i gemmerne. Det kan godt virke lidt uoverskueligt, men her er 10 ting, som du sikkert har liggende - og sagtens kan smide ud.

Se, hvad du får for pengene, når du investerer i en carport

Garage og carport Hvilken carport skal du have? Skal carporten være arkitekttegnet med samme tagsten som huset? Skal den være i stål? Skal det være byg-selv?...

Sådan får du plads til værksted i garagen

Garage og carport Er du også en af dem, som lader bilen og gammelt bras fylde det meste af garagen? Her er en genial løsning til at få plads til værksted...

Få en fjernstyret garageport

Garage og carport Den digitale garage er kommet for at blive. Med portautomatik i garageporten kommer du altid tørskoet hjem. Der skal bare nogle små investeringer og et par klik på fjernbetjeningen til, så åbner alle døre sig for dig: Indkørselslågen, garageporten og hoveddøren. Velkommen hjem, Milord!

En ny port til garagen

Garage og carport Er din garageport en tand for patineret og trænger til en ansigtsløftning? Følg guiden her – trin for trin. Det er ikke nødvendigt at starte...

Det skal du tænke på, når du bygger carport

Garage og carport Brug lidt tid på forberedelse, inden du kaster dig ud i køb af carport. Tænk over placeringen, lys og hvordan du leder vandet rigtigt væk....

Støb dit eget cykelstativ - få opskriften her

Garage og carport Du kan selv støbe et stabilt cykelstativ. Vores handymand, Anders Utsten, er glad for at cykle, så selvfølgelig har han udtænkt, hvordan man selv kan lave et, så cyklen står fast og sikkert. Se her, hvad du skal bruge, og hvordan du gør.

Sæt bil, redskaber og vasketøj i carporten

Garage og carport Den nye carport skal passe til huset, den må ikke tage lyset fra vinduerne – og så er det en overvejelse værd, om den skal rumme et redskabs...

Sådan undgår du fugt i carporten

Garage og carport Specielt om vinteren er det rart, at bilen står tørt. Men selv i åbne og dermed velventilerede carporte kan der opstå dryppende kondens,...

Sådan vælger du den rigtige belægning til din carport

Garage og carport Det er vigtigt, at din indkørsel og carport får en belægning, der er robust. Samtidig skal det være en belægning, der passer til huset. Det kan være en fordel at vælge diskrete materialer og mønstre, så carporten ikke stjæler opmærksomheden fra huset.

Sådan vælger du en carport, der passer til din bolig

Garage og carport En flot carport der passer til husets arkitektur, var en af de ting, der stod på Lars Boldt Nielsens ønskeliste, da han sammen med sin...

Giv porten et sikkerhedstjek

Garage og carport Hører der en garage til din bolig, har du formodentlig enten en vippeport eller en ledhejseport. For begge typer gælder det, at der kan ske...

Giv huset en pæn carport

Garage og carport En god carport er solid, passer til huset, skæmmer ikke omgivelserne og er med til at forlænge bilens levetid. Læs her, hvordan du kommer i hus med den rigtige model.

Carport med mere

Garage og carport Skal du bygge carport – eller har du allerede én – er der mange muligheder for at bygge mere end blot en tør holdeplads til bilen. Du kan...

Vælg et redskabshus

Garage og carport Skal familiens nye redskabshus være stort eller lille? Er det nødvendigt med vinduer? Og skal døren være enkelt eller dobbelt?

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.