Det skal du tænke på, når du bygger carport

Brug lidt tid på forberedelse, inden du kaster dig ud i køb af carport. Tænk over placeringen, lys og hvordan du leder vandet rigtigt væk. Lær de regler at kende, det er vigtigt at overholde, når du bygger carport.


Informér naboerne om dine carportplaner

Der er mange overvejelser, du skal gøre, før du vælger din carport: type, placering, størrelse, materiale og så videre. Men først og fremmest er det en god idé lige at tage naboerne i ed. Så går det hele lettere.

Invitér naboerne ind på en kop kaffe, og fortæl om dine planer for din nye carport. Har de indvendinger, så kan det også være, at de har forslag til, hvordan du evt. kan placere carporten, uden de føler sig generet. Et godt naboskab er trods alt langt mere værd end bare at have retten på sin side.

Lys, skygge og udsigt

Det er rart, når carporten er placeret tæt på indgangsdøren. Så skal du for eksempel ikke slæbe indkøbene så langt. Men tænk godt igennem, om placeringen af carporten eventuelt betyder, at der kommer mindre lys ind i huset. Kan du ikke placere carporten et sted, hvor den ikke skygger for vinduer, så kan det være en idé at overveje en meget let og åben konstrueret carport, som lader lys komme til.

Led vandet fra carportens tag væk

Når det regner, kan der falde overordentlig meget vand på et carporttag, og det må du ikke bare lade løbe over til naboen. Det skal enten ledes til husets eksisterende afløb eller evt. ledes ned i en faskine på din egen grund. Du kan selv etablere en faskine, men du skal lige søge om lov hos kommunen først.

Vil du derimod lede vandet fra carportens tag ud i husets afløb, skal du have en autoriseret kloakmester til at foretage tilslutningen.

Lys og stikkontakt i carporten

Det er praktisk med lys i carporten, for den kan blive temmelig mørk på en vinteraften, og en stikkontakt er også ret handy, hvis du fx vil støvsuge bilen indvendigt. El-arbejdet må du ikke selv lave, det skal foretages af en autoriseret elektriker. Og inden du sætter gang i byggeriet, bør du lige kontakte dit forsikringsselskab, så du er sikker på, at din husforsikring også omfatter din nye carport.

En let og lys konstruktion giver mulighed for at kombinere carport og andet uderum tæt ved huset. Foto: Scandinavian Steelhouse

Placering af carporten

Den generelle regel for placering af bygninger er, at de skal placeres mindst 2,5 m fra skel. Bygger du tættere på skel end de 2,5 m, så er der en række begrænsninger for byggeriet.

  • Der må i alt højst være bygninger på 50 m2, der ligger nærmere, og den samlede længde af bygningerne mod skel må højst være 12 m.
  • Ligger bygningen op mod to skel – fx i et hjørne af din grund, er det kun den længste side, der tælles med.
  • Bygger du bygningen (carporten) nærmere end de 2,5 m, må bygningen højst være 2,5 m høj, og der må ikke være vindue i den side, der vender mod skel.
  • Husk, at regn- og smeltevand fra carportens tag skal holdes på din egen grund.
  • Hvis du er i tvivl, så spørg endelig kommunens tekniske forvaltning, så du ikke kommer til at begå dyre fejl.

Sådan er reglerne

Det er det gældende bygningsreglement (p.t. BR10), der udstikker de generelle regler for
opførelse af for eksempel arporte. Men du skal være opmærksom på, at der kan være lokalplaner, der dikterer andre regler. Så er det dem, der gælder.

  • Vil du bygge en carport, behøver du ikke at anmelde byggeriet til kommunen, hvis det samlede areal af carport og evt. eksisterende udhus, drivhus eller lignende ikke overstiger 35 m2. (For rækkehuse er grænsen 20 m2).
  • Hvis byggeriet kommer til at dække et areal over de 35 m2 (20 m2 for rækkehuse), men under 50 m2, skal byggeriet anmeldes til kommunen, som så har 2 uger til  at komme med evt. indvendinger.
  • Bliver byggeriet af carporten større end 50 m2, så vil det kræve en byggetilladelse at bygge den nye carport.

Mest læste artikler