Vælg den rigtige isolering til hulmuren

Facade

Trænger din hulmur til (ny) isolering kan du vælge mellem flere gode materialer. Husk at rådføre dig med en fagmand for at sikre, at huset kan tåle en hulmursisolering.

Få en fagmand til at vurdere, om dit hus kan tåle en husmursisolering
Få en fagmand til at vurdere, om dit hus kan tåle en husmursisolering Foto: istockphoto

Start med at kontakte en fagmand

Når du skal isolere hulrummet i ydermuren på dit hus, er det vigtigt, at du får en dygtig fagmand ud. Alle materialer på markedet opfylder kravet om god isolering, men hvis opgaven er sjusket udført, vil isoleringen selvsagt ikke være optimal.

Kan dit hus tåle en husmursisolering?

Få også fagmanden til at vurdere, om dit hus kan tåle en husmursisolering. I nogle tilfælde suger ydervæggen nemlig vand, og det kan give frostskader, når der ikke længere siver varme ud gennem konstruktionen. Når du skal vælge mellem de forskellige isoleringsmaterialer, handler det derfor om din situation, og hvilke egenskaber du vægter højest.

  Foto: Dansk Hulmursisolering
  Den gamle isolering i form af lecakugler ses igennem et hul i muren - den fjernes, inden en ny isolering indblæses.

Papiruld og flamingo er mindre energikrævende

Hvis miljøhensyn ligger dig på sinde, så er fremstillingen af papiruld og flamingo mindre energikrævende end de øvrige. Hvis prisen er afgørende, så er papiruld billigst pr. m2, mens flamingo tilsat lim er dyrest pr. m2.

Fordele og ulemper ved materialerne

Mineraluld: Stenuld og glasuld er begge materialer, hvor der er spundet tynde fibre af enten smeltet sten eller glas, sådan cirka på samme måde som en candyfloss. Begge produkter benytter både nye og genbrugsmaterialer i produktionen. Stenuld og glasuld har dog hver deres særlige egenskaber:

Læs også:

3 fantastiske typer lim - og hvordan du bruger dem

Det kan være en jugle at finde den rette lim blandt udvalget af limtyper på byggemarkedets hylder. Læs med og find ud af hvilke limtyper,...

  • Stenuld smelter først ved temperaturer over 1.000 grader, og kan derfor fungere som en form for brandbarriere.
  • Glasuld er et let materiale og kræver ikke så stort tryk, når det skal pustes ind i muren – hvilket kan have betydning, hvis du har porøse indermure.

Flamingo i hulmuren

Flamingogranulat (EPS) fremstilles af genbrugsplastik, der pustes op, så det indeholder 98 procent luft. I danske produkter tilsættes ikke brandhæmmere, fordi man vil undgå, at der kan udvikles giftig røg ved brand. Derfor brænder flamingo let og må kun bruges i brandsikre konstruktioner – som for eksempel hulmure.

Flamingo til hulmure leveres som små kugler, der ligger løst i hulmuren. Du kan i dag også få et produkt, hvor granulatet tilsættes et limstof samtidig med, at det pustes ind i muren. På den måde danner granulatet en fast plade, som ikke falder sammen over tid.

Spar penge - Isolér de varme og kolde rør

   Foto: Dansk Papiruld
  Papiruld består af gamle aviser, der er omdannet til små fibre.

Isolering lavet af gamle aviser

Papiruld består af papiraffald – typisk gamle aviser – som er blevet findelt, så det danner et granulat. Ved fugt isolerer papiruld stadig og tørrer hurtigt. Det anbefales dog ikke at bruge papiruld, hvis din ydermur er i dårlig stand eller meget udsat for slagregn. Ligesom flamingo uden lim kan også papiruld falde sammen over tid.

Papiruld kan bruges uden dampspærrer

Papiruld er et åndbart materiale som kan bruges uden dampspærrer (dog ikke i vådrum). Det nedbrydes nemt ved bortskaffelse. Fordi papiruld er tilsat borsalte er det modstandsdygtigt over for ild svamp og skadedyr. Selvom grænseværdierne for borsalte er overholdt, er det på listen over stoffer, Miljøstyrelsen gerne ser udfaset.

Læs også:

Spar på ekstra isolering med højisolerende materialer

Højisolerende materialer kan i nogle tilfælde "redde konstruktionen", så huset får ekstra isolering uden at skulle ændres voldsomt. Se...

Perlite kan ikke angribes af svamp

Perlite er en vulkansk sten, som ved kraftig varmebehandling bobler op og bliver 20 gange større end den oprindelige volumen. Det bliver til et hvidt granulat med korn på størrelse med groft salt. Ligesom stenuld er perlite brandhæmmende og har desuden den fordel, at det ikke kan angribes af mikroorganismer, fx som svamp og skimmel. Perlite kan genanvendes eller bruges til jordforbedring.

Sådan skal hulmuren tjekkes

Hvis du er i tvivl om, hvorvidt dit hus skal efterisoleres, kan du få det undersøgt ved hjælp af termografi eller “endoskopi”. Ved termografi vurderes varmetabet ved at se på husets overfladetemperatur og kan på den måde afsløre, hvor der mangler isolering. Ved “endoskopi” stikkes et lille kamera ind i hulmuren og viser, hvor meget den gamle isolering evt. er faldet sammen.

10. oktober 2011
Mere om Facade

Find den rigtige klatreplante til din husfacade

Facade Klatreplanter pynter og giver husfacaden liv, men dette er bestemt ikke de eneste gode kvaliteter ved at integrere de grønne bestigere med din husmur. Klatreplanternes høje vandforbrug holder nemlig soklen tør, og såfremt murværket er ubeskadiget, bidrager planterne til at beskytte og isolere huset mod vind og vejr. 

Sådan pudser du murværket

Facade Skal du pudse facaden på dit hus, så er der mange spændende overflader at vælge mellem. Det kan filtsning, vandskuring, sækkeskuring eller...

Sådan fjerner du alger på din husmur og facade billigt og nemt

Facade Med tiden kan en flot facade, miste lidt af sin skønhed i takt med, at alger og andet vækst stille angriber bygningen. Her har du løsningen...

Husets facade – det ydre udtryk

Facade Dit hus skal vedligeholdes lidt eller meget afhængigt af, hvilken facade du vælger. Det er vigtigt, at du vælger efter loven - ellers kan det blive svært at sælge.

Det nemmeste trick i verden til rengøring af husmure

Facade At vaske ydermure ned kan virke som en uoverskuelig opgave, men her er en metode, der er så simpel, at man tror, det er løgn.

Miniguide til facadevalg

Facade Vælg nyt facade-materiale efter behov. Du skal selvfølgelig vælge noget, som passer til husets stil. Alle materialer har deres fordele og...

Nyt liv til gamle huse

Facade Ældre murstenshuse kan få en helt ny murstensfacade og rykke to energiklasser op med ny metode for facaderenovering. En ekstra fordel er, at du kan blive boende i huset under renoveringen.

Vedligehold husets facade

Facade Facaden er en vigtig del af husets klimaskærm, der beskytter os mod vejrets lunefulde skiften. Det er ofte den mest holdbare del af huset,...

6 gode grunde til at kalke

Facade Kalkning står for mange som et gammeldags og bøvlet alternativ til plastmaling, men gøres det rigtigt, er kalkning både billigere og mere...

Guide: Revner i husmuren skal tages i opløbet

Facade Det danske blæsevejr tæver løs på dine husmure, også de nye. Der kan opstå revner, og du skal holde høje med dem, ellers kan der opstå store skader.

Sådan plejer du husets udvendige metal, puds, teglsten og smedejern

Facade Skaller nedløbsrøret, er havelågen fyldt med rustpletter eller trænger hele husfacaden til et "nyt ansigt"? Det er vigtigt, at du ser opgave...

Udvendige fuger skal passe til husets materialer

Facade Fugen omkring vinduer og yderdøre kan være en elastisk gummi­fuge, en kalkmørtelfuge eller fugebånd. Men der er ikke frit valg, selv om der...

Giv huset en flot træfacade

Facade Træfacader er både smukke at se på og nemme at opføre. Du kan skabe et hus med et meget personligt udseende. Og du kan gøre det selv, hvis du vælger det rigtige træ og passende søm.

Sådan holder du husets facade

Facade Se her, hvad du skal vælge til hvilken facade og hvilke fordele og ulemper der er ved de enkelte malingstyper. Det er et stort arbejde at...

Algerne er ankommet

Facade Det varme og fugtige vintervejr giver algerne gode kår i år.