Nyt liv til gamle huse

Facade

Ældre murstenshuse kan få en helt ny murstensfacade og rykke to energiklasser op med ny metode for facaderenovering. En ekstra fordel er, at du kan blive boende i huset under renoveringen.

Er dit hus mangelfuldt isoleret?

Bor du i et murstenshus, der er bygget, før Bygningsreglementet i 1979 skærpede kravene til isolering, er det med stor sandsynlighed mangelfuldt isoleret og dyrt at opvarme. Samtidig er både mursten og mørtelfuger formentlig slidte.

Ryk dit hus to energiklasser op

Med et helt nyudviklet koncept for energirenovering, kan dit hus opgraderes, så det rykker op til to energiklasser op og dermed lever overholder de energirigtige standarder – samtidig med, at facaden fremstår nyrenoveret og nutidig med splinternye mursten.
Den ny metode består i at rive den yderste skalmur ned og opføre en ny ydermur af tyndere mursten. Helt konkret er de nye mursten kun 78 mm tykke i stedet for de normale mursten på 108 mm. Det giver plads til ekstra isolering imellem den eksisterende indermur og den nye ydermur, og hulrummet fyldes ud med moderne højeffektive isoleringsmaterialer.

Læs også: Det kan du få håndværkerfradrag for i 2015


På den måde får huset ekstra isolering i ydermurene, uden at det gør den originale mur tykkere. Det betyder, at tag, tagskæg, sokkel osv. ikke skal ændres. Sammenlignet med en hulmursisolering, opnår du også at få fjernet kuldebroerne ved vinduer og døre.


I nogle tilfælde er det dog en god idé at øge murtykkelsen med 60 mm, så man kan få isoleret soklen også; samtidig med, at der er plads til mere isolering. Systemet er meget fleksibelt og kan tilpasses huset og ejerens ønsker.

Læs også:

Vælg den rigtige isolering til hulmuren

Trænger din hulmur til (ny) isolering kan du vælge mellem flere gode materialer. Husk at rådføre dig med en fagmand for at sikre, at...Vinduerne kan blive


Du behøver ikke udskifte dine vinduer og døre, og de bliver endda siddende i, mens arbejdet på muren udføres. Hele facaden er således lukket, mens arbejdet foregår, så du kan blive boende imens. Men når murværket energirenoveres, bør man dog altid overveje, om vinduerne er energirigtige; selv vinduer, som kun er fem år gamle, kan være ”overhalet” af nye energivenlige vinduestyper. Besparelser, øget værdi, bedre varmeøkonomi og nyt udseende


Forventningen er, at en gennemgribende udskiftning af facaden vil give den enkelte husejer en årlig besparelse på varmeregningen på 3.000 til 10.000 kr. afhængigt af husets stand, og hvordan det varmes op.


Et overslag viser, at renoveringen af et gennemsnitligt 60er eller 70er hus på 120 – 150 m2 vil koste i omegnen af 300.000 kr. Det er inklusive materialer og håndværkere – men uden nye døre og vinduer.
 Energibesparelsen kan altså ikke finansiere en renovering. Men samtidig med bedre varmeøkonomi og større komfort, får huset et helt nyt udseende, og værdien vil øges med en ny teglfacade.


Læs også: Sådan bliver håndværkerfradraget i 2016

Metoden kan ses som et godt alternativ til udvendig efterisolering, som ikke bevarer teglfacaden - og indvendig efterisolering, som i praksis er svær at udføre uden at få problemer med skimmel og indeklima.

2. juli 2015
Mere om Facade

Find den rigtige klatreplante til din husfacade

Facade Klatreplanter pynter og giver husfacaden liv, men dette er bestemt ikke de eneste gode kvaliteter ved at integrere de grønne bestigere med din husmur. Klatreplanternes høje vandforbrug holder nemlig soklen tør, og såfremt murværket er ubeskadiget, bidrager planterne til at beskytte og isolere huset mod vind og vejr. 

Sådan pudser du murværket

Facade Skal du pudse facaden på dit hus, så er der mange spændende overflader at vælge mellem. Det kan filtsning, vandskuring, sækkeskuring eller...

Sådan fjerner du alger på din husmur og facade billigt og nemt

Facade Med tiden kan en flot facade, miste lidt af sin skønhed i takt med, at alger og andet vækst stille angriber bygningen. Her har du løsningen...

Husets facade – det ydre udtryk

Facade Dit hus skal vedligeholdes lidt eller meget afhængigt af, hvilken facade du vælger. Det er vigtigt, at du vælger efter loven - ellers kan det blive svært at sælge.

Det nemmeste trick i verden til rengøring af husmure

Facade At vaske ydermure ned kan virke som en uoverskuelig opgave, men her er en metode, der er så simpel, at man tror, det er løgn.

Miniguide til facadevalg

Facade Vælg nyt facade-materiale efter behov. Du skal selvfølgelig vælge noget, som passer til husets stil. Alle materialer har deres fordele og...

Vedligehold husets facade

Facade Facaden er en vigtig del af husets klimaskærm, der beskytter os mod vejrets lunefulde skiften. Det er ofte den mest holdbare del af huset, men tjek for skader, da de kan blive alvorlige og dyre.

6 gode grunde til at kalke

Facade Kalkning står for mange som et gammeldags og bøvlet alternativ til plastmaling, men gøres det rigtigt, er kalkning både billigere og mere...

Guide: Revner i husmuren skal tages i opløbet

Facade Det danske blæsevejr tæver løs på dine husmure, også de nye. Der kan opstå revner, og du skal holde høje med dem, ellers kan der opstå...

Sådan plejer du husets udvendige metal, puds, teglsten og smedejern

Facade Skaller nedløbsrøret, er havelågen fyldt med rustpletter eller trænger hele husfacaden til et "nyt ansigt"? Det er vigtigt, at du ser opgaven an, inden du går i gang – måske skal noget repareres inden vedligeholdelsen. Og så skal materialet gøres klar med rengøring eller rensning. Her får du gode råd om, hvordan du bedst plejer dit hus udvendigt.

Vælg den rigtige isolering til hulmuren

Facade Trænger din hulmur til (ny) isolering kan du vælge mellem flere gode materialer. Husk at rådføre dig med en fagmand for at sikre, at huset...

Udvendige fuger skal passe til husets materialer

Facade Fugen omkring vinduer og yderdøre kan være en elastisk gummi­fuge, en kalkmørtelfuge eller fugebånd. Men der er ikke frit valg, selv om der...

Giv huset en flot træfacade

Facade Træfacader er både smukke at se på og nemme at opføre. Du kan skabe et hus med et meget personligt udseende. Og du kan gøre det selv, hvis du vælger det rigtige træ og passende søm.

Sådan holder du husets facade

Facade Se her, hvad du skal vælge til hvilken facade og hvilke fordele og ulemper der er ved de enkelte malingstyper. Det er et stort arbejde at...

Algerne er ankommet

Facade Det varme og fugtige vintervejr giver algerne gode kår i år.