Facadematerialer der er nemme at holde

Facade

Skal du efterisolere huset og dermed ændre facadens udseende? Eller er du bare træt af at vedligeholde din nuværende facade? Her giver vi dig et overblik over de typer af facadematerialer, som kræver mindst vedligehold. Læs også om efterisolering, inddækninger og forebyggelse af fugt og skimmel, når du vælger at udskifte din facade.

Skifer er et forholdsvis nyt materiale til facadebrug. Det er vedligeholdelsesfrit.
Skifer er et forholdsvis nyt materiale til facadebrug. Det er vedligeholdelsesfrit. Foto: Kongebro Natursten

Så vedligeholdelsesfrit som muligt

Foto:
En løsning i fibercement er meget modstandsdygtig over for fugt.

En næsten vedligeholdelsesfri facade lokker mange. Især den yngre generation, som måske oven i købet er førstegangs-købere, er meget fokuserede på, at deres hus bliver så vedligeholdelsesfrit som muligt.

Derfor søger de ofte mod tegl, fibercement eller skifer, når der skal vælges facadebelægning. Og specielt når der er tale om et ældre hus, der skal renoveres, er der efterspørgsel efter alternative materialer.

En løsning der ligner træ

En løsning, som er populær lige nu, er en renovering, hvor ældre huse pudses op, og dele af facaden dækkes med træ. Det er flotte løsninger, men også løsninger, der kræver fremtidigt vedligehold.

Hvis du vælger fibercement til facaden, kan du få en løsning, der ligner træ. Producenterne siger selv, at du ikke kan se forskel på ti meters afstand. Når du så lægger til, at et sådant materiale er helt vedligeholdelsesfrit, at mange af de "nye" materialer er farvebestandige , at en del af dem er miljøvenlige, og at der gives 30 års garanti – fx på flere skifer-typer, så er der nok grund til at se lidt mere på disse muligheder. 

Vil du se materialet, så kan du bestille en gratis vareprøve her.

Facadebelægningen skal passe til huset

Foto:
Det er vigtigt, at facadematerialet passer til husets stil.

Ikke alle typer facadebelægning passer til alle huse. Det er vigtigt, at du tager flere forhold i betragtning. Ud over energibesparelser, vedligehold og funktion skal du også overveje æstetikken i den valgte løsning.

Facadematerialet bør fx matche husets alder – ellers skabes der samme ubalance, som hvis du satte nye heftige fælge på en klassisk bil. Dit hus er bedst tjent med, at du bevarer den stil, det er født med. Her skal du også tænke på, at et særegent hus kan være svært at sælge.

Læs også:

4 urter med lang holdbarhed

Med fire friske urter i haven kan du krydre ethvert måltid på bedste vis. Og så kan urterne overvintre.

Den rigtige konstruktion

Christer Harrysson, der er doktor i byggeteknik ved Ørebro Universitet, mener, at der er to grundregler, du skal følge, når du vælger facademateriale:

– Du må aldrig gå på kompromis med konstruktionen af facaden. Det bør ikke være et problem, at lidt slagregn eller fygesne bevæger sig ind "under" facaden. Det vigtige er, at den er konstrueret således, at vandet ledes væk igen eller fordamper via rigtig ventilation, siger han.

Pas på fugt og skimmel

De omfattende fugt- og skimmelproblemer, som desværre ses i flere nybyggerier, skyldes i følge Christer Harrysson for tætte løsninger, hvor der fx er pudset direkte på isoleringen.

– For at være på den sikre side, bør du forsegle alle samlinger i to trin og aldrig opgive luftspalter. De ekstra omkostninger ved dette er ubetydelige, understreger Christer Harrysson.

Læs også: Priser på nyt tag, Se 4 priseksempler

Efterisoleringen er vigtig

Foto:
Tilføjer du kviste eller trapper, skal du have professionel hjælp.

Når du har valgt at ændre gavlen på dit hus eller udnytte 1.salen får huset et nyt udtryk: Men du skal huske, at det i de fleste tilfælde også rejser krav til ny isolering. Ifølge Bygningsreglementet (BR10) afhænger kravet af, hvorvidt førstesalen er beboet eller ej.

Læs også:

Miniguide til facadevalg

Vælg nyt facade-materiale efter behov. Du skal selvfølgelig vælge noget, som passer til husets stil. Alle materialer har deres fordele og...

Krav om efterisolering

En gavl er nemlig så stor en flade, at den betragtes som en bygningsdel – og hvis førstesalen er beboelsesrum, udløser det krav om efterisolering.
Følger du ikke kravet, skal du skriftligt kunne dokumentere hvorfor. Det betyder, at du skal lave en beregning, der viser, at det ikke er rentabelt at efterisolere og/eller en begrundelse for, at efterisolering ikke kan laves fugt-teknisk korrekt.

Få ekstra isoleret

Foto:
Det kan godt betale sig at øge isoleringen, når facaden skiftes.

Er der blot et loftsrum bag gavlen, udløser en ny gavl-beklædning derimod ikke krav om efterisolering. Men når du først er i gang med at ”pille” ved facaden, er det altid en god idé at overveje, om du skulle udnytte situationen til at få ekstra isoleret. Det kan nedsætte dit varmeforbrug samt være med til at flytte huset højere op i energiklasse, hvilket kan have stor betydning den dag, du vil sælge huset.

Ikke oplagt til gør det selv-projekter

I dag tilbyder flere producenter løsninger, hvor du får efterisoleret og skiftet facadebeklædning i en og samme procedure. At udskifte gavl eller ændre førstesalen til beboelsesrum er ikke oplagte gør det selv-projekter.

Efterisolering ved beboelig førstesal

Hvis løsningen betyder en bebolig førstesal, skal der efterisoleres. Isoleringen vil gøre gavlen tykkere end husets facade, altså vil gavlen rage ud over husmuren. Det kan give omfattende fugtskader i overgangen mellem husmur og gavl, hvis det ikke udføres 100 procent korrekt.

Læs også:

Højbede i køkkenhaven og blomsterhaven

Højbede er et traditionelt dyrknings­system til grøntsager, der er blevet populært i moderne haver. Det er der mange gode grunde til, men...

Vær forsigtig ved inddækninger

Skal facadebelægningen skiftes ved fx vinduer, kræver det stor akkuratesse. Du bør også være meget forsigtig, når du udskifter inddækning omkring vinduer – fordi du meget nemt kan komme til at beskadige fugen omkring vinduet og lave små huller i husets dampspærre.

Vores anbefaling er at kontakte en fagmand, så du får en løsning, der også på den lange bane er til husets fordel.

13. juni 2016
Mere om Facade

Find den rigtige klatreplante til din husfacade

Facade Klatreplanter pynter og giver husfacaden liv, men dette er bestemt ikke de eneste gode kvaliteter ved at integrere de grønne bestigere med din husmur. Klatreplanternes høje vandforbrug holder nemlig soklen tør, og såfremt murværket er ubeskadiget, bidrager planterne til at beskytte og isolere huset mod vind og vejr. 

Sådan pudser du murværket

Facade Skal du pudse facaden på dit hus, så er der mange spændende overflader at vælge mellem. Det kan filtsning, vandskuring, sækkeskuring eller...

Sådan fjerner du alger på din husmur og facade billigt og nemt

Facade Med tiden kan en flot facade, miste lidt af sin skønhed i takt med, at alger og andet vækst stille angriber bygningen. Her har du løsningen...

Husets facade – det ydre udtryk

Facade Dit hus skal vedligeholdes lidt eller meget afhængigt af, hvilken facade du vælger. Det er vigtigt, at du vælger efter loven - ellers kan det blive svært at sælge.

Det nemmeste trick i verden til rengøring af husmure

Facade At vaske ydermure ned kan virke som en uoverskuelig opgave, men her er en metode, der er så simpel, at man tror, det er løgn.

Miniguide til facadevalg

Facade Vælg nyt facade-materiale efter behov. Du skal selvfølgelig vælge noget, som passer til husets stil. Alle materialer har deres fordele og...

Nyt liv til gamle huse

Facade Ældre murstenshuse kan få en helt ny murstensfacade og rykke to energiklasser op med ny metode for facaderenovering. En ekstra fordel er, at du kan blive boende i huset under renoveringen.

Vedligehold husets facade

Facade Facaden er en vigtig del af husets klimaskærm, der beskytter os mod vejrets lunefulde skiften. Det er ofte den mest holdbare del af huset,...

6 gode grunde til at kalke

Facade Kalkning står for mange som et gammeldags og bøvlet alternativ til plastmaling, men gøres det rigtigt, er kalkning både billigere og mere...

Guide: Revner i husmuren skal tages i opløbet

Facade Det danske blæsevejr tæver løs på dine husmure, også de nye. Der kan opstå revner, og du skal holde høje med dem, ellers kan der opstå store skader.

Vælg den rigtige isolering til hulmuren

Facade Trænger din hulmur til (ny) isolering kan du vælge mellem flere gode materialer. Husk at rådføre dig med en fagmand for at sikre, at huset...

Udvendige fuger skal passe til husets materialer

Facade Fugen omkring vinduer og yderdøre kan være en elastisk gummi­fuge, en kalkmørtelfuge eller fugebånd. Men der er ikke frit valg, selv om der...

Giv huset en flot træfacade

Facade Træfacader er både smukke at se på og nemme at opføre. Du kan skabe et hus med et meget personligt udseende. Og du kan gøre det selv, hvis du vælger det rigtige træ og passende søm.

Sådan holder du husets facade

Facade Se her, hvad du skal vælge til hvilken facade og hvilke fordele og ulemper der er ved de enkelte malingstyper. Det er et stort arbejde at...

Algerne er ankommet

Facade Det varme og fugtige vintervejr giver algerne gode kår i år.