Tjen på at bygge udestue

Byg, forny og renovering

En udestue er ikke kun nyttige kvadratmeter. Den kan også få husets værdi til at stige. 

Foto: Penge & Privatøkonomi og Kristian Septimus Krogh

De 10 kvadratmeter i grænselandet mellem natur og inden døre ligger hyggeligt oplyste hen i den nordsjællandske skumring i udkanten af Snekkersten. 

Det er ikke så længe siden, at Lotte Rønne og Søren Jensen kunne drikke den første kop kaffe i udestuen, og lige siden har familien, som hver anden uge også huser hendes 14-årige søn, Simon, spist alle deres måltider her. 

– Vi besluttede os for knap to år siden for at få en udestue, fordi vi havde set det i et blad, siger Lotte Rønne. Søren Jensen var noget mere skeptisk ved tanken. For de var inden da lige blevet færdige med det nye stråtag. 

– Men jeg plagede længe, og i dag er vi enige om, at pengene er givet godt ud, fortsætter hun.

Mange overvejer udestuen

Parret fra Snekkersten er langt fra de eneste, som har eller har haft planer om et par ekstra kvadratmeter, som kan bringe dem tættere på naturen. 

En undersøgelse, som Bolius, Boligejernes Videncenter, har lavet, viser, at 14 % af alle danske boligejere overvejer at bygge enten udestue, vinterhave eller havestue. Morten Friis Nielsen er indehaver af ejendomsmæglerfirmaet Place2Live i Helsingør. Han ser ikke mange nye udestuer i sit område, men han er positivt overrasket, da han ser Lotte Rønne og Søren Jensens.

– Det fungerer godt her, fordi huset er anderledes, og der kommer mere luft og lys i huset med denne løsning, siger han.

Læs også: Maling af laminat?

Huset blev ca. 150.000 kr. mere værd

Han er ikke i tvivl om, at investeringen på cirka 120.000 kr. er godt givet ud, hvis parret en dag vil sælge de 106 kvadratmeter.

– Jeg tror, at projektet vinder på flere planer: For det første vil huset blive solgt hurtigere, for det andet vil det blive solgt til en pris, som minimum er investeringen værd, og for det tredje er de jo glade for at bruge den. Mit bud er, at merværdien på huset er 150.000 kr. med udestuen, siger han.

Vælg et passende tag til udestuen

Generelt har Søren Jensen og Lotte Rønne ikke haft nogle større skrupler ved at bygge udestuen. Fra begyndelsen havde de dog udelukket, at taget på stuen ude i naturen skulle være stråtag ligesom resten af huset. 

Men parret vil gerne beklæde tagpappet, som lige nu ligger på udestuen, med nogle svenske tag-spån, som med tiden vil falde bedre ind med stråtaget.

– Da jeg fandt ud af, at det ville koste 12.500 kr., udskød vi de planer. Det er jo mange penge for ren kosmetik, siger Søren Jensen.

Det mener ejendomsmægleren dog ikke har været det rigtige valg.

– Tagpappet med stålkanterne er ikke smukt at se på. Jeg synes, at de burde have gennemført udestuen ved at få stråtækt udestuen fra begyndelsen, så den ville hænge bedre sammen med resten af huset eller i det mindste få lagt tagspån på, mener Morten Friis Nielsen.

Læs også: Lav en tilbygning, der øger husets salgspris

Tænk på kvaliteten af byggematerialerne

Som mægler glæder han sig over, at parret har valgt kvalitet frem for en mere økonomisk løsning. Kvalitet er lettere at "sælge godt" i næste led, som han siger.

En forholdsvis lang sagsbehandlingstid hos Helsingør Kommune viser, at det er vigtigt, at du går i gang med projektet tidligt. Det er en af de erfaringer, parret gerne giver videre. Parret har været glade for den grundige vejledning, de har fået af deres erfarne tømrer. 

– Han havde en del udfordringer med de skæve linjer i det gamle bondehus. Ind imellem måtte han bruge trælim og save til for at få det hele til at passe, forklarer Søren Jensen og peger op i et hjørne, hvor de fine skævheder i hovedhuset står frem.

Før i tiden var der blot to små vinduer i gavlen til stuen. I dag bliver stuen, som har fået en del mere dagslys med den nye tilbygning, kun brugt til TV-kiggeri, og køkkenet bruges kun til madlavning, for alle måltider indtages i udestuen.

– Vi har bygget udestuen, fordi vi gerne ville have den. Ikke for at sælge huset med større fortjeneste. Vi har nemlig tænkt os at være her mange år endnu, siger Søren Jensen.

24 maj 2016
0

Sådan skifter du dine vindskeder

Det betaler sig at investere i ny vindskede og dækbræt, så du undgår fugtskader på huset. Du kan gøre det selv, hvis du følger vores guide.

0

Styr på energien

Efterisolering af loftet betaler sig hurtigt hjem. I et gennemsnitligt 1-plans parcelhus med gitterspær spares årligt ca. 3.000 kr. i varme...

0

Placering af røgalarm

Hvor er det mest hensigtsmæssigt at sætte røgalarmer op, og hvor mange skal der være?

0

Sådan placerer du udestuen rigtigt

En velplaceret udestue kan nydes året rundt og blive et dejligt bindeled mellem hus og have.

1

Guiden til det perfekte redskabsskur

Alle kan bygge et redskabsskur. Her er tjeklisten til det perfekte, selvbyggede redskabsrum: træbehandling, støbning af fundament, isolation...

3

Præcisering

På idényt er vi blevet gjort bekendt med, at Sø- og Handelsretten har fældet dom over Papiruld Danmark vedrørende en række anvendte udsagn...

0

Snart kan du få tilskud til at renovere din bolig

Folketinget hastebehandler i disse dage en plan, der indfører tilskud i form af skattefradrag for lønudgifter til håndværkere, rengøringsper...

0

Håndværkere er mere populære end nogensinde

Med lanceringen af det nye skattefradrag for udgifter til håndværk og hushjælp, ser det ud til, at de danske håndværkere får travlt. Dansker...

0

Fire huse - fire forskellige udestuer

Det er vigtigt, at udestuen passer til huset og de øvrige omgivelser. I dag findes der et kæmpe udbud af forskellige typer udestuer.

0

Flyt ud i skuret – hvis du mangler plads til hele familien

Er teenageren ved at fylde for meget, og står du med en garage eller et skur, du ikke bruger, er det nærliggende at kombinere de to ting....

0

Udestuer i forskellige materialer

Der er mange muligheder at vælge i mellem, når man skal bygge udestue. Plast, træ eller aluminium. Se de forskellige løsninger her

0

Tilbygning - fra tanke til papir

Når nu alle tankerne og overvejelserne om indretning, indhold og udseende er på plads, så skal sagen til at tage form på papiret.

0

Tanker før en tilbygning

Er der sket familieforøgelse, eller er børnene blevet så store, at de kræver mere luft, er en tilbygning til huset en nærliggende tanke.

0

Nemt at vedligeholde udestuen

Med moderne udestuer, som også kaldes vinterhaver, er livet let på mange måder - også vedligeholdelsesmæssigt.

1

Få en grøn og frodig udestue

Skal din udestue være grøn og frodig, skal du kunne styre temperatur og luftudskiftning, for at planterne trives. Hvis du kan skabe de...