Styr på ombygningen

Du skal passe på ikke at stå alene med ansvaret, når du skal lave større ombygninger. En rådgiver kan være en god investering.

Indhent tilbud fra håndværkerne
Med udbudsmaterialet i hånden kan du eller din rådgiver rette henvendelse til håndværkere. Der er ikke nogen lovgivning, der regulerer, hvordan du må indhente tilbud – eller hvor mange tilbud private må indhente.

Gennemgå tilbuddene meget grundigt før du siger ja

I få tilfælde ønsker byggevirksomheden betaling for at give et tilbud, men det skal være aftalt på forhånd. Det er vigtigt at gennemgå og sammenligne tilbuddene grundigt, også selv om det tager noget tid og kræver nogle kræfter!
Vælg om du kan klare det selv eller skal have hjælp
Når der er fundet frem til den eller de håndværkere, der skal udføre arbejdet, er der igen flere muligheder for det videre forløb. Her må du gøre op, om du har tiden og fagkundskaben til selv at klare byggestyringen – eller om du ønsker en rådgiver med på sidelinjen.

En rådgiver kan være en god investering

Det koster naturligvis nogle penge at få en rådgiver til at styre byggeprocessen, men pengene kan meget vel vise sig at være godt givet ud, specielt hvis der er tale om en større ombygning. Rådgiveren vil løbende følge arbejdet, tjekke kvaliteten og se til, at byggeriet følger tegningerne og lever op til gældende regler.

Det er håndværkernes ansvar alene, at arbejet bliver gjort Vær opmærksom på, at det fortsat er entreprenøren/håndværkerne, der har ansvaret for deres arbejde. Hvis noget går galt, kan rådgiveren hjælpe med at udrede trådene, men håndværkets udførelse er altid håndværkernes ansvar!

Er det en længere byggesag, så hold byggemøder
Hvis du sætter et større arbejde i gang, der strækker sig over mere end en måned, anbefales det at holde regelmæssige byggemøder. Her kan håndværkerne orientere om, hvordan byggeriet skrider frem i forhold til tidsplanen – hvis der er flere håndværkere, kan de koordinere deres indsats. Her deltager også din rådgiver, og både du og rådgiveren har mulighed for at sige til, hvis der er noget I synes halter eller skal laves om.

Betal ikke før hele arbejdet er færdigt
Når arbejdet afleveres af entreprenørerne, gennemgår du, håndværkerne og – hvis du har en rådgiver – det færdige resultat. Her skrives mangellister, og der aftales en frist for, hvornår fejl og mangler skal være udbedret. Du kan som kunde tilbageholde en del af betalingen til den eller de håndværkere, hvis arbejdet ikke er gjort færdigt. Men du har kun ret til at tilbageholde et beløb, der svarer til omkostningerne ved at gøre arbejdet færdigt eller udbedre manglerne.

Hvad koster en rådgiver?
Det koster typisk 10-15 pct. af byggesummen at engagere en rådgiver til at stå for hele byggesagen, inkl. skitsering og indretning, myndighedsbehandling og kontraktindgåelse, samt fagtilsyn, afholdelse af byggemøder og afleveringsforretning.

HER KAN DU LÆSE BYGNINGSREGLEMENTET, SOM SKAL FØLGES UNDER OMBYGNINGER

Mest læste artikler