Spar penge på energien, når du bygger nyt

Byg, forny og renovering

I dag stilles der krav til nye boliger og renoveringer. Du skal bl.a. tænke placering, materialer, ventilation og isoleringsgrad, før du tager første spadestik. For at få en byggetilladelse skal der udregnes en energiramme med så lavt et energiniveau som muligt. Det kan være en god idé at investere i en varmepumpe – enten af den ene eller anden slags. 

Luft/luft-varme-pumper, som denne fra IVT/Bosch, er en energivenlig opvarmningsform. Vær opmærksom på, hvor den monteres.
Luft/luft-varme-pumper, som denne fra IVT/Bosch, er en energivenlig opvarmningsform. Vær opmærksom på, hvor den monteres. Foto: Patrik Svedberg

Der skal udregnes en energiramme

Foto: Patrik SvedbergSkal du bygge nyt hus eller renovere, har du en oplagt mulighed for at komme rigtigt fra start energimæssigt – og således fremtidssikre dit hus. Først og fremmest skal byggeriet overholde bygningsreglementets lovkrav. For overhovedet at få en byggetilladelse skal der udregnes en såkaldt energiramme. Den skal vise, hvilket behov for energi det nye hus har. Det er ofte en bygningsrådgiver, der udregner energirammen.

Lavere faste udgifter i fremtiden

Byggeriet skal naturligvis planlægges med et så lavt energiforbrug som over- hovedet muligt. Her og nu vil det betyde en ekstra investering, men pengene er givet godt ud: Ofte vil fx pengeinstituttet låne dig ekstra på en fornuftig energiplan for byggeriet, og endelig vil du over tid sidde med lavere faste udgifter til løbende opvarmning.

På sitet sparenergi.dk kan du finde inspirerende eksempler på, hvordan andre villaejere har energirenoveret.

Vælg den rigtige pumpe

En varmepumpe er i den forbindelse et godt valg. Den henter energien fra omgivelserne, tilfører elektricitet og "flytter" varmen ind i huset.

En varmepumpe bruger meget mindre energi til at producere samme mængde varme end en elektrisk ovn. 

Hovedkategorier for varmepumper

Der findes flere varianter af varmepumpen. Hovedkategorierne er luft/luft-varmepumpe, luft/vand-varmepumpe, jordvarmepumpen og væske/vandpumpe. De to første typer er de mest almindelige.  Har du planer om en varmepumpe,  så start med at afsøge markedet fx på nettet. Med den viden kan du stille de rigtige spørgsmål til fagmanden, der kan hjælpe dig med både endeligt valg og installation.  

Gode tips

Tjek energistyrelsens liste over fornuftige varmepumpekøb. Se sparenergi.dk/forbruger/varmepumpe. Flere producenter har beregnere liggende på nettet, hvor du kan beregne din værdi af en varmepumpe-investering. Se fx Bosch-climate eller Dong Energy. Kontakt gerne en installatør,  der er med i VE-ordningen  – før du  investerer.

www.bosch-climate.dk  · www.ivt.dk

www.dongenergy.dk  ·  www.gidex.dk

www.danfoss.dk  · www.danskvarme.dk

2 forskellige slags varmepumper

Luft/vand-varmepumpe

En luft/vand-varmepumpe henter varmen fra ude- eller aftræksluft og afleverer den i boligen via vandbåret gulvvarme eller radiatorer. Vandbåret varme giver en jævn temperatur, og det gir fleksibilitet i forhold til valg af opvarmingskilde. En luft/vand-varmepumpe passer til den, som har et totalt energiforbrug over 25.000 kWh per år.

Fordele

- Udeluft er tilgængelig overalt.

- Bore- og gravearbejdet er en moderat investering, eftersom varmeoptagssystemet er en integreret del
af anlægget.

- Høj virkningsgrad, specielt i kyst-
nære områder.

- Mindre investering end en  væske/vand-varmepumpe.

Ulemper

- Udedelen kan lave vibrationsstøj og bør monteres på selvstændigt stativ eller fæstnes til husmuren.

- Varmepumpen har lavest varmefaktor og lavest varmeydelse, når varme-
behovet er størst – der er beskeden varme at hente i udeluft på de koldeste dage. Dermed har du større behov for tillægsvarme end ved en væske/vand-varmepumpe.

- Udedelen på luft/vand-varmepumpen har kortere levetid end delene på en væske/vand-varmepumpe.

- Fugtig og saltholdig luft kan forkorte levetiden på varmepumpens fordamper.

- Kræver en anden opvarmningskilde i tillæg.

- Forudsætter, at du allerede bor i bolig med vandbåret varmefordeling i huset. Hvis ikke må du tage højde for flere investeringer.

Økonomien

- Prisen på luft/vand-varmepumpe varierer meget. Gode luft/vand-varmepumper koster fra   ca. 60.000–130.000 kroner. Montering kommer oveni. Levetiden er ca. 15 år.

Luft/luft-varmepumpe

Luft/luft-varmepumpen består af en inde- og en udedel. Energien/varmen spredes via en motor-vifte. Denne
pumpe passer i mindre boliger, fritids- eller sommerhuse.

Fordele

- Kan bruges som aircondition om sommeren.

- Enkel at installere, kan tilpasses
de fleste boliger.

- Moderat investering i forhold til
besparelsen.

- Sørger for jævn varme og filtrerer støvpartikler fra.

Ulemper

- Kræver alternative varme-kilde til de koldeste perioder.

- En punktopvarmningskilde, som er afhængig af en åben planløsning for at varmen fordeler sig bedst muligt.

- Fugtig og saltholdig luft kan forkorte varmepumpens fordampers levetid.

- Bruger du varmepumpen som aircondition, øger du strømforbruget og reducerer gevinsten.

- Tjek støj-volumen på udedelen.

Økonomien

Prisen på en luft/luft-varmepumpe inklusive installation kan variere. Priserne starter ved ca. 15.000 kr. med en levetid på 10–15 år. Modeller med tidsstyring af temperaturen giver et  lavere strømforbrug end dem, der bare har termostat.

Værd at vide før køb

- Penge at spare: Beregninger fra Dansk Energi siger, at du kan opnå en besparelse på 7.000 kr. om året, hvis du fx skifter dit oliefyr ud med en varmepumpe.

- Udendørstemperaturen: Tjek, hvilken udendørstempera-tur, varmepumpen er beregnet til.

- Det anbefales, at pumpen er designet til udendørstemperatur på -15° ned til -30°.

- Forskningsinstitut: Er varmepumpen testet af SP – Sveriges Tekniske Forsknings-institut, har du ekstra garanti for effektivitet.

- Fradrag for arbejdet: Husk, at du kan få fradrag for den arbejdsløn, du betaler i forbindelse med etableringen. Det skyldes Boligjobordningen, som du kan læse mere om på: www.bolig-job-ordning.dk

- Lovpligtige eftersyn: Vær opmærksom på, at der skal udføres tre lovpligtige eftersyn af pumpen, efter den er installeret.

- Placering: Inde-delen fylder en del i boligen, og den rigtige placering er afgø-rende for effektiviteten. Bl.a. kan en placering tæt ved gulvet være bedre end en placering øverst
på en væg. Varmepumpen skal også placeres, så der er mulig-hed for at den varme luft kan fordele sig i hele huset.

 

 

 

22 august 2014
0

Tjen på at bygge udestue

En udestue er ikke kun nyttige kvadratmeter. Den kan også få husets værdi til at stige.

0

Sådan skifter du dine vindskeder

Det betaler sig at investere i ny vindskede og dækbræt, så du undgår fugtskader på huset. Du kan gøre det selv, hvis du følger vores guide.

0

Styr på energien

Efterisolering af loftet betaler sig hurtigt hjem. I et gennemsnitligt 1-plans parcelhus med gitterspær spares årligt ca. 3.000 kr. i varme...

0

Placering af røgalarm

Hvor er det mest hensigtsmæssigt at sætte røgalarmer op, og hvor mange skal der være?

0

Sådan placerer du udestuen rigtigt

En velplaceret udestue kan nydes året rundt og blive et dejligt bindeled mellem hus og have.

1

Guiden til det perfekte redskabsskur

Alle kan bygge et redskabsskur. Her er tjeklisten til det perfekte, selvbyggede redskabsrum: træbehandling, støbning af fundament, isolation...

3

Præcisering

På idényt er vi blevet gjort bekendt med, at Sø- og Handelsretten har fældet dom over Papiruld Danmark vedrørende en række anvendte udsagn...

0

Snart kan du få tilskud til at renovere din bolig

Folketinget hastebehandler i disse dage en plan, der indfører tilskud i form af skattefradrag for lønudgifter til håndværkere, rengøringsper...

0

Håndværkere er mere populære end nogensinde

Med lanceringen af det nye skattefradrag for udgifter til håndværk og hushjælp, ser det ud til, at de danske håndværkere får travlt. Dansker...

0

Fire huse - fire forskellige udestuer

Det er vigtigt, at udestuen passer til huset og de øvrige omgivelser. I dag findes der et kæmpe udbud af forskellige typer udestuer.

0

Flyt ud i skuret – hvis du mangler plads til hele familien

Er teenageren ved at fylde for meget, og står du med en garage eller et skur, du ikke bruger, er det nærliggende at kombinere de to ting....

0

Tilbygning - fra tanke til papir

Når nu alle tankerne og overvejelserne om indretning, indhold og udseende er på plads, så skal sagen til at tage form på papiret.

0

Tanker før en tilbygning

Er der sket familieforøgelse, eller er børnene blevet så store, at de kræver mere luft, er en tilbygning til huset en nærliggende tanke.

0

Nemt at vedligeholde udestuen

Med moderne udestuer, som også kaldes vinterhaver, er livet let på mange måder - også vedligeholdelsesmæssigt.

1

Få en grøn og frodig udestue

Skal din udestue være grøn og frodig, skal du kunne styre temperatur og luftudskiftning, for at planterne trives. Hvis du kan skabe de...