Sådan placerer du udestuen rigtigt

Byg, forny og renovering

En velplaceret udestue kan nydes året rundt og blive et dejligt bindeled mellem hus og have.

Når udestuen kan åbnes helt op, så bliver en sydvendt udestue ikke uudholdelig varm, selvom solen bager om sommeren.
Når udestuen kan åbnes helt op, så bliver en sydvendt udestue ikke uudholdelig varm, selvom solen bager om sommeren. Foto: Willab Garden & Vica

Mange har placeret en udestue, hvor der oprindeligt var en terrasse – lige uden for opholdsstuen. Men det er værd at overveje andre placeringer, hvor I måske får mere ud af både udestue og jeres hus.

Det er især i ydersæsonerne, at I kan få stor glæde af en udestue. De store glasarealer betyder, at I kan nyde det frie udsyn til haven, allerede når den første spæde forårssol begynder at varme, og når solen er fremme om efteråret, skærmer glasset for den kølige vind.

Placerer I udestuen fornuftigt, kan I få den sidegevinst, at den i perioder kan bidrage positivt til husets energiregnskab, når solen sender masser af varme ind gennem glasruderne i den ellers kolde årstid. 

Skal udestuen placeres mod øst eller vest?

Men inden I begynder at bygge en udestue, er det værd at overveje, hvor den skal placeres, for det kommer meget an på, hvad I primært vil bruge udestuen til, og hvordan jeres hus og have i øvrigt er indrettet.

En udestue med meget store glasarealer kan blive uudholdelig varm, hvis de største glaspartier vender mod syd. Her er det oftest bedre at orientere de største glasflader mod øst og vest, så varmen kan udnyttes først og sidst på dagen.

Hvis udestuen kan åbnes helt op, kan I godt have de store vinduesarealer mod syd, for så kan I åbne om sommeren og virkelig få glæde af solen i det tidlige forår og sene efterår, når udestuen er lukket.

Læs også: Få en gæstehytte i haven

Den naturlige skygge

Havens indretning spiller også ind, for der kan være træer og større buske, som I vil bevare, men som vil kaste generende skygge på udestuen. Omvendt kan det også vise sig, at I netop kan bruge træer og buske til at skygge for solen, så de tager toppen af varmen, når der er allermest varmt midt på dagen.

Gå evt. et par ture rundt i haven på forskellige tidspunkter af dagen og læg mærke til solens gang og træernes skygge, og overvej om det giver anledning til en anden placering, end I egentlig havde tænkt.

I skal selvfølgelig også tage hensyn til husets udseende. Da udestuer først blev populære i 60’erne og 70’erne var det oftest kedelige firkantede udestuer, der mest af alt lignede et haveskur med mange vinduer, og de gjorde ikke meget godt for helhedsindtrykket af huset.

I dag er det nemmere at finde udestuer, der enten passer ind i huset arkitektur eller kommer til at fremstå som en flot kontrast. 

Læs også: Skal huset have en til- eller ombygning?

Husk åbning til det fri

I alle beboelsesrum skal der være en redningsåbning til det fri –  en dør, et vindue eller en lem, der er nem at åbne indefra. Hvis du fx bygger en udestue "uden på" soveværelset, og adgangen til udestuen går gennem en dør, som ellers er eneste adgang til det fri, så er du nødt til at etablere en ny redningsåbning i form af fx et vindue.

Eneste mulighed for at komme uden om at etablere en redningsåbning er, hvis der i stedet er to døre med adgang til hvert sit rum.

Lidt om regler

En udestue er som udgangspunkt uopvarmet. Kobler I udestuen på husets varmesystem, bliver den betragtet som en tilbygning, og skal leve op til bygningsreglementets krav til beboelsesrum i forhold til fx loftshøjde og isolering. 

En brændeovn eller en elvarmer regnes dog ikke som fast opvarmning, og er det den eneste varmekilde, så regnes den ikke som en tilbygning.

Hvad enten udestuen er opvarmet eller ej, så skal I dog søge om byggetilladelse hos kommunen, og I må ikke begynde byggeriet før tilladelsen er hjemme. Både en opvarmet og en uopvarmet udestue tæller med i det samlede bebyggede areal.

Det skal du IKKE gøre, når du etablerer udestue

1. Der er mange udestuer, der er bygget ud foran terrassedøren i stuen, og hvor husets beboere efterfølgende har måttet sande, at udestuen har taget meget lys fra stuen. 

2. Især udestuer med fladt tag kan sluge rigtigt meget lys. Også den oprindelige udsigt til haven inde fra stuen kan blive ødelagt af en forkert placeret udestue.

Læs også: Placering af røgalarm

3. I skal også tænke på det naturlige flow, der er i huset. Opholdsstuen er som regel sidste rum i flowet. Her er der normalt ikke gennemgang fra og til flere rum, for stuen er netop beregnet til ophold, ro og afslapning. 

Hvis I placerer en udestue lige uden for opholdsstuen, så risikerer I, at stuen pludselig bliver et gennemgangsrum med trafik til og fra udestuen, og det kan bryde den ro, som I sikkert har sat pris på før.

4. Varmen kan blive uudholdelig, hvis I har bygget en sydvendt udestue uden at tænke på solafskærmning. 

Her skal I tænke på at solafskærmningen kan være en kombination af bevoksning, der skygger og en form for gardiner inde eller ude.

Kilder: Magnus Torle og Arte Glasbyg Thomas G

28 april 2016
0

Tjen på at bygge udestue

En udestue er ikke kun nyttige kvadratmeter. Den kan også få husets værdi til at stige.

0

Sådan skifter du dine vindskeder

Det betaler sig at investere i ny vindskede og dækbræt, så du undgår fugtskader på huset. Du kan gøre det selv, hvis du følger vores guide.

0

Styr på energien

Efterisolering af loftet betaler sig hurtigt hjem. I et gennemsnitligt 1-plans parcelhus med gitterspær spares årligt ca. 3.000 kr. i varme...

0

Placering af røgalarm

Hvor er det mest hensigtsmæssigt at sætte røgalarmer op, og hvor mange skal der være?

1

Guiden til det perfekte redskabsskur

Alle kan bygge et redskabsskur. Her er tjeklisten til det perfekte, selvbyggede redskabsrum: træbehandling, støbning af fundament, isolation...

3

Præcisering

På idényt er vi blevet gjort bekendt med, at Sø- og Handelsretten har fældet dom over Papiruld Danmark vedrørende en række anvendte udsagn...

0

Snart kan du få tilskud til at renovere din bolig

Folketinget hastebehandler i disse dage en plan, der indfører tilskud i form af skattefradrag for lønudgifter til håndværkere, rengøringsper...

0

Håndværkere er mere populære end nogensinde

Med lanceringen af det nye skattefradrag for udgifter til håndværk og hushjælp, ser det ud til, at de danske håndværkere får travlt. Dansker...

0

Fire huse - fire forskellige udestuer

Det er vigtigt, at udestuen passer til huset og de øvrige omgivelser. I dag findes der et kæmpe udbud af forskellige typer udestuer.

0

Flyt ud i skuret – hvis du mangler plads til hele familien

Er teenageren ved at fylde for meget, og står du med en garage eller et skur, du ikke bruger, er det nærliggende at kombinere de to ting....

0

Udestuer i forskellige materialer

Der er mange muligheder at vælge i mellem, når man skal bygge udestue. Plast, træ eller aluminium. Se de forskellige løsninger her

0

Tilbygning - fra tanke til papir

Når nu alle tankerne og overvejelserne om indretning, indhold og udseende er på plads, så skal sagen til at tage form på papiret.

0

Tanker før en tilbygning

Er der sket familieforøgelse, eller er børnene blevet så store, at de kræver mere luft, er en tilbygning til huset en nærliggende tanke.

0

Nemt at vedligeholde udestuen

Med moderne udestuer, som også kaldes vinterhaver, er livet let på mange måder - også vedligeholdelsesmæssigt.

1

Få en grøn og frodig udestue

Skal din udestue være grøn og frodig, skal du kunne styre temperatur og luftudskiftning, for at planterne trives. Hvis du kan skabe de...