Udestue og terrasse hænger sammmen, når man åbner glasdørene.
Udestue og terrasse hænger sammmen, når man åbner glasdørene. Foto: Dahlstrøm Center

Opvarmning af udestuen

Byg, forny og renovering

Hvordan skal udestuen opvarmes på de køligere dage. Se her, hvorfor det er vigtigt at vælge den rigtige form for opvarmning - inden du går i gang med byggeriet.


Foto: Lito BygMindre varmeregning
Da det er oplagt at bygge udestuen mod syd, vil den ofte blive bygget ud over et fag med store vinduer. Og det betyder, at udestuen også luner inde i stuerne, fordi den virker som klimaskærm, når den isolerer de store vinduer mod blæst og kulde.

Et trækvindue giver varme i huset
Når udestuen i koldere perioder bliver opvarmet af solen og er varmere end huset, vil det være muligt at trække varmen ind i stuerne. Det kan ofte gøres ved at åbne et trækvindue et strategisk sted i den modsatte ende af huset – eller ved at suge den varme luft ind med mekanisk ventilation.

Solafskærmning
Det er selvfølgelig rart med varme, men en udestue må ikke blive for varm. Derfor er det en god idé at konstruere den, så hele den ene væg kan åbnes enten med foldedøre eller skydedøre.

Afskærmning til solrige dage
Desuden er det vigtigt, at der er mulighed for at skærme af for solens varme. De fleste ovenlysvinduer kan leveres med standardpersienner eller rullegardiner. Det er en god idé at få dette udstyr monteret fra start evt. med fjernbetjening, der gør det enkelt at indstille persiennerne også i tagvinduerne. Nogle termoruder har persiennerne monteret mellem glassene – så bliver de ikke støvede!

Foto: Santex
Opvarmet udestue
Har udestuen fast varme, er der lovgivningsmæssigt tale om en reel tilbygning, der tæller
med i grundens byggeprocent og i boligarealet på BBR-
meddelelsen, og så gælder alle byggereglementets regler – også at der laves et varmetabsregnskab.

Læs på næste side hvilke regler der gælder for en udestue. #br

Krav til isolering og varmetab
Det nye bygningsreglement fra april 2006 stiller så store krav til isolering og varmetab, at det er meget vanskeligt at bygge en klassisk opvarmet glastilbygning med masser af vinduer både i vægge og tag. Lad en ekspert i varmetabsberegninger regne på, om din plan kan realiseres.

Foto: Win-DoorUopvarmet udestue
En uopvarmet udestue er ikke underlagt bygningsreglementets krav om isolering og varmetabsberegning. For at få godkendt udestuen som uopvarmet, skal den være adskilt fra resten af boligen med en ydermur og yderdør, og den må ikke have fastinstalleret opvarmning.

Sådan tæller udestuen ikke med i byggeprocenten
Hvis den uopvarmede udestue holder sig på under fem pct. af grundens areal, tæller den ikke med i byggeprocenten.
Den uopvarmede udestue tæller ikke som boligareal på BBR-meddelelsen, men derimod som udestue.


Indbygget solskærm
En anden løsning er at udføre taget i materialer, der kun lader sollyset slippe igennem, men reflekterer varmen fra solen. Så får du maksimalt lys, men slipper for den værste varme. Her kan du vælge mellem tonet glas, klare isoleringsplader og særlige termoruder, der reflekterer solens varme.

Undgå den stærke varme fra sommersolen
Hvis du isolerer vinduerne i taget mod solens varme og sætter almindeligt glas i væggene, undgår du den stærke varme fra sommersolen, mens du får glæde af den lave vintersol, når strålerne kommer ind igennem de lodrette vinduer. Vinduerne i væggene vil dog i de fleste tilfælde også kræve en form for gardiner, der skygger for den skarpe sol.

Husk at søge om byggetilladelse
Både en opvarmet og en uopvarmet udestue kræver byggetilladelse. Byggeansøgningen indsendes til kommunens tekniske forvaltning, og det er op til en konkret vurdering, om dit projekt er en “udestue” eller en egentlig "tilbygning".
6 juli 2007
0

Tjen på at bygge udestue

En udestue er ikke kun nyttige kvadratmeter. Den kan også få husets værdi til at stige.

0

Sådan skifter du dine vindskeder

Det betaler sig at investere i ny vindskede og dækbræt, så du undgår fugtskader på huset. Du kan gøre det selv, hvis du følger vores guide.

0

Styr på energien

Efterisolering af loftet betaler sig hurtigt hjem. I et gennemsnitligt 1-plans parcelhus med gitterspær spares årligt ca. 3.000 kr. i varme...

0

Placering af røgalarm

Hvor er det mest hensigtsmæssigt at sætte røgalarmer op, og hvor mange skal der være?

0

Sådan placerer du udestuen rigtigt

En velplaceret udestue kan nydes året rundt og blive et dejligt bindeled mellem hus og have.

1

Guiden til det perfekte redskabsskur

Alle kan bygge et redskabsskur. Her er tjeklisten til det perfekte, selvbyggede redskabsrum: træbehandling, støbning af fundament, isolation...

3

Præcisering

På idényt er vi blevet gjort bekendt med, at Sø- og Handelsretten har fældet dom over Papiruld Danmark vedrørende en række anvendte udsagn...

0

Snart kan du få tilskud til at renovere din bolig

Folketinget hastebehandler i disse dage en plan, der indfører tilskud i form af skattefradrag for lønudgifter til håndværkere, rengøringsper...

0

Håndværkere er mere populære end nogensinde

Med lanceringen af det nye skattefradrag for udgifter til håndværk og hushjælp, ser det ud til, at de danske håndværkere får travlt. Dansker...

0

Fire huse - fire forskellige udestuer

Det er vigtigt, at udestuen passer til huset og de øvrige omgivelser. I dag findes der et kæmpe udbud af forskellige typer udestuer.

0

Flyt ud i skuret – hvis du mangler plads til hele familien

Er teenageren ved at fylde for meget, og står du med en garage eller et skur, du ikke bruger, er det nærliggende at kombinere de to ting....

0

Tilbygning - fra tanke til papir

Når nu alle tankerne og overvejelserne om indretning, indhold og udseende er på plads, så skal sagen til at tage form på papiret.

0

Tanker før en tilbygning

Er der sket familieforøgelse, eller er børnene blevet så store, at de kræver mere luft, er en tilbygning til huset en nærliggende tanke.

0

Nemt at vedligeholde udestuen

Med moderne udestuer, som også kaldes vinterhaver, er livet let på mange måder - også vedligeholdelsesmæssigt.

1

Få en grøn og frodig udestue

Skal din udestue være grøn og frodig, skal du kunne styre temperatur og luftudskiftning, for at planterne trives. Hvis du kan skabe de...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.