Nyd en hyggestund i udestuen, og vær tæt på naturen samtidig.
Nyd en hyggestund i udestuen, og vær tæt på naturen samtidig. Foto: Hans Juhl

Nyd årstiderne i udestuen

Byg, forny og renovering

Med en udestue kommer man tæt på årstidernes skiften. Og du kan vælge mellem udhuse i mange prisklasser. Se mulighederne her.


Udestuer findes i mange prisklasser
Man kan få udestuer til 30.000-60.000 kroner, mens andre udestuer i vinterhave-klassen koster mere end én million kroner. Det er dog typisk for rigtig mange af de udestuer, der opføres i disse år, at de ligger på godt 500.000 kroner.

Fra spartansk til luksusudgaven
Den spartanske version af en udestue vil typisk bestå af et rum med elementer af glas samt dør og tag – men termotag skal man ikke sætte næsen op efter ved den billigste løsning. I mellemudgaven af en udestue vil især glas og tag være af bedre kvalitet. En udestue i luksusudgaven vil være en regulær tilbygning, der er fuldt isoleret, nøjagtigt som når man bygger et hus.

Foto: Hans Juhl
En fuldintegreret udestue fremstår som en del af huset.

Skal matche huset
Når man vælger udestue, er det ifølge fagfolkene vigtigt at holde sig for øje, at den skal passe til huset. Den skal være i harmoni med den bolig, som den skal være en del af. Desuden skal man gøre sig klart, hvilke behov udestuen eller vinterhaven egentlig skal opfylde?
Mange går efter at få et lyst rum, mens andre ønsker ekstra plads og et rum mere – som de voksne kan trække ud i, mens børnene udfolder sig i stuen.

Udsigt til haven
I dag består mange udestuer næsten udelukkende af glas, men de fleste kan varmes op, og udestuen er typisk i brug året rundt. I udestuen kommer man tættere på sin have og kan følge årstidernes skiften. Derfor kan det også være en god idé at tænke på udsigten fra havestuen, når man planter.

Tænk på, hvordan udsigten skal være
Der må gerne være noget smukt at kigge ud på, når nu man har vinduer til alle sider: Et skulpturelt cedertræ i et af havens fjernere hjørner, et rosenflor eller en blå ensian, der blomster lige uden for vinduerne, når alt andet er passé, kan forøge glæden ved både have og udestuen mange gange. Et rigtigt anbragt fuglebad kan også give meget liv.


Hvidt er populært
Blandt de seneste trends for udestuer nævner fagfolkene, at der er efterspørgsel på vinduer, som på ydersiden består af aluminium, mens de helst skal være hvidmalede indvendig.

Hvide gipslofter
I gamle dage var det almindeligt med træloft i udestuen, mens valget i dag ofte falder på hvide gipslofter. I det hele taget ligger det i tiden, at udestuen skal være lys og enkel. Gulvvarme passer godt ind i tidens minimalistiske stil og er meget brugt, mens andre vælger at få varme, ild og stemning fra en gaspejs.


Læs mere om at skræddersy udestuen på næste side.#br

Luksus-liv
Engang var udestuer mest for folk med grønne fingre, men nu er de blevet hvermandseje, idet mange føler velvære ved at opholde sig i et rum med meget dagslys. Den typiske udestue er 20-30 kvadratmeter stor, består af masser af glas og har højt til loftet.

Skræddersy udestuenFoto: Dahlstrøm Center, tlf. 36 78 08 49
Der findes udestuer i mange prisklasser. Generelt kan man sige, at jo flere kvadratmeter udestue man ønsker, desto dyrere vil den blive. Dertil kommer valget af materialer – samt kvaliteten af materialerne. Her er der rigt spillerum for individuelle valg, så du kan skræddersy din egen udestue.

Flere måder at vælge gulv på
Nogle vælger at lægge et gulv af hårdt træ i udestuen og at bruge det samme materiale til den terrasse, som udestuen fortsætter ud i. Det giver en meget glidende overgang mellem ude og inde. I udestuer i den økonomiske mellemklasse vil man måske vælge klinker indvendig og almindelige havefliser udvendig, mens løsningen i de billigste udestuer kan være fyrretræ begge steder.

Termotag til udestuen
En udestue, der ikke er fuldt isoleret, kan blive godt ophedet om sommeren og meget kold om vinteren. Der kan danne sig dryp og kondens medmindre, der er termotag. Derfor er termotag blevet en naturlig løsning både i nye udestuer og i udestuer af ældre dato, som skal have ny tagbelægning.

Nye typer termotage
Polycarbonat er et helt nyt produkt til fremstilling af termotage. Materialet er aluminiumsholdigt kunststof, og det er så stærkt, at man kan gå på det. Nogle termotage dæmper varmen i udestuen om sommeren og holder på varmen om vinteren. Et termotag kan være fra 10-32 mm tykt og bestå af op til seks lag.

10 marts 2009
0

Tjen på at bygge udestue

En udestue er ikke kun nyttige kvadratmeter. Den kan også få husets værdi til at stige.

0

Sådan skifter du dine vindskeder

Det betaler sig at investere i ny vindskede og dækbræt, så du undgår fugtskader på huset. Du kan gøre det selv, hvis du følger vores guide.

0

Styr på energien

Efterisolering af loftet betaler sig hurtigt hjem. I et gennemsnitligt 1-plans parcelhus med gitterspær spares årligt ca. 3.000 kr. i varme...

0

Placering af røgalarm

Hvor er det mest hensigtsmæssigt at sætte røgalarmer op, og hvor mange skal der være?

0

Sådan placerer du udestuen rigtigt

En velplaceret udestue kan nydes året rundt og blive et dejligt bindeled mellem hus og have.

1

Guiden til det perfekte redskabsskur

Alle kan bygge et redskabsskur. Her er tjeklisten til det perfekte, selvbyggede redskabsrum: træbehandling, støbning af fundament, isolation...

3

Præcisering

På idényt er vi blevet gjort bekendt med, at Sø- og Handelsretten har fældet dom over Papiruld Danmark vedrørende en række anvendte udsagn...

0

Snart kan du få tilskud til at renovere din bolig

Folketinget hastebehandler i disse dage en plan, der indfører tilskud i form af skattefradrag for lønudgifter til håndværkere, rengøringsper...

0

Håndværkere er mere populære end nogensinde

Med lanceringen af det nye skattefradrag for udgifter til håndværk og hushjælp, ser det ud til, at de danske håndværkere får travlt. Dansker...

0

Fire huse - fire forskellige udestuer

Det er vigtigt, at udestuen passer til huset og de øvrige omgivelser. I dag findes der et kæmpe udbud af forskellige typer udestuer.

0

Flyt ud i skuret – hvis du mangler plads til hele familien

Er teenageren ved at fylde for meget, og står du med en garage eller et skur, du ikke bruger, er det nærliggende at kombinere de to ting....

0

Tilbygning - fra tanke til papir

Når nu alle tankerne og overvejelserne om indretning, indhold og udseende er på plads, så skal sagen til at tage form på papiret.

0

Tanker før en tilbygning

Er der sket familieforøgelse, eller er børnene blevet så store, at de kræver mere luft, er en tilbygning til huset en nærliggende tanke.

0

Nemt at vedligeholde udestuen

Med moderne udestuer, som også kaldes vinterhaver, er livet let på mange måder - også vedligeholdelsesmæssigt.

1

Få en grøn og frodig udestue

Skal din udestue være grøn og frodig, skal du kunne styre temperatur og luftudskiftning, for at planterne trives. Hvis du kan skabe de...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.