Ny udestue - første skridt er valg af opvarmning

Byg, forny og renovering

Inden du beslutter dig for at bygge din nye udestue selv eller købe en færdig hos en leverandør, skal du beslutte dig for, om udestuen skal være opvarmet eller uopvarmet.

Udestuen kan bruges hele dagen – du er altid i tørvejr. Og vælger du en opvarmet – kan du bruge den hele året.
Udestuen kan bruges hele dagen – du er altid i tørvejr. Og vælger du en opvarmet – kan du bruge den hele året.

Udestuen forlængede sommeren med et par måneder

Tidligere blev en udestue brugt til at forlænge sommeren udenfor med et par måneder. Den var oftest hjemmegjort, ikke ret stor og bestod af nogle store vinduer og et plastiktag.

Nutidens udestuer er en del af huset

I dag er en udestue blevet en integreret del af huset og haven. Vi vil gerne kunne bruge den i flere måneder, materialerne skal være gode, og den skal passe til husets udseende.

Færre krav til den uopvarmede udestue

Vælger du en uopvarmet udestue, slipper du for at skulle overholde en del af kravene i Bygningsreglementet, men til gengæld kan du ikke bruge udestuen hele året. Den opvarmede kræver mere, men kan blive en del af dit hus.

Hvis det skal være en opvarmet udestue

Vælger du en opvarmet ude­stue, er det en tilbygning, der tæller med i boligarealet på BBR-meddelelsen, og så gælder alle byggereglementets regler. Ude­stuen skal bl.a. være isoleret, og du skal lave et varmetabsregnskab.

Læs også: Få den udestue, der passer bedst til dig og dit hus

Varmetabsberegninger er et krav

Drømmer du om store glaspartier i den nye udestue, skal du være opmærksom på, at det kan udløse energikrav til resten af det eksisterende hus – kontakt et byggefirma eller en vinduesleverandør for at få fat på en ekspert til at udføre varmetabsberegninger.

Hvis det skal være uopvarmet udestue

Hvis du vælger en uopvarmet udestue, så skal du ikke tænke på bygningsreglementets krav om isolering og varmetabsberegning. Til gengæld må du ikke have fast varmekilde som fx radiator eller gulvvarme.

Rigtig dør mellem hus og udestue

Udestuen skal også være adskilt fra huset med en ydermur, og der skal være en terrasse- eller yderdør mellem udestue og hus. Da den uopvarmede udestue kun bliver opvarmet, når døren til selve huset står åben, er det vigtigt, at du får installeret en eller anden form for ventilation for at undgå fugtproblemer.

 

Start ikke byggeriet uden en byggetilladelse

Det er lige meget, om udestuen skal være opvarmet eller uopvarmet, så skal du søge om byggetilladelse. Ansøgningen skal bl.a. indeholde beskrivelse af udestuen, nøjagtige tegninger, materialer, placering, afstand til skel og bebyggelsesprocent på grunden.

Læs også: Fire huse - fire forskellige udestuer

Få en tjekliste hos kommunen

Hos din kommune kan du få en tjekliste over de eksakte informationer, som kræves. Det er værd at bruge tid på, da det er ærgeligt og spild af tid, hvis du får ansøgningen retur pga. manglende oplysninger.

Lad være med at bygge ekstra

Gå aldrig i gang med byggeriet, før du har fået byggetilladelsen. Og overhold nøje de tegninger, du har fået godkendt. Det kan være fristende at udvide lidt mere, når nu håndværkerne er i gang, men det er ikke sikkert, naboen synes det samme. Dertil kommer, at kommunerne har meget mere “styr” på os, da de i dag kan bruge nettet til at se satellitfoto af vores haver – og tilbygninger.

Forskel på prisen for byggetilladelser

Og indregn byggetilladelsen i dit byggebudget. Der kan nemlig være flere tusinde kroners forskel på prisen for en byggetilladelse, alt efter hvilken kommune du bor i.

Skærm af for solen i udestuen

Det kan blive meget varmt i en udestue, men der findes flere smarte løsninger, der kan dæmpe solens opvarmning. Du kan vælge at købe vinduerne med solfilm, eller få det sat på senere. De findes i flere farver.

Læs også: Lav en tilbygning, der øger husets salgspris

Rullegardiner med solfilter

Der findes også rullegardiner med solfilter til indendørs brug eller solgardiner, der sidder uden på vinduerne. Endelig er det vigtigt, at du kan ventilere og lufte ud. Det både køler og sikrer, at der ikke bliver for fugtigt.

9 maj 2011
0

Tjen på at bygge udestue

En udestue er ikke kun nyttige kvadratmeter. Den kan også få husets værdi til at stige.

0

Sådan skifter du dine vindskeder

Det betaler sig at investere i ny vindskede og dækbræt, så du undgår fugtskader på huset. Du kan gøre det selv, hvis du følger vores guide.

0

Styr på energien

Efterisolering af loftet betaler sig hurtigt hjem. I et gennemsnitligt 1-plans parcelhus med gitterspær spares årligt ca. 3.000 kr. i varme...

0

Placering af røgalarm

Hvor er det mest hensigtsmæssigt at sætte røgalarmer op, og hvor mange skal der være?

0

Sådan placerer du udestuen rigtigt

En velplaceret udestue kan nydes året rundt og blive et dejligt bindeled mellem hus og have.

1

Guiden til det perfekte redskabsskur

Alle kan bygge et redskabsskur. Her er tjeklisten til det perfekte, selvbyggede redskabsrum: træbehandling, støbning af fundament, isolation...

3

Præcisering

På idényt er vi blevet gjort bekendt med, at Sø- og Handelsretten har fældet dom over Papiruld Danmark vedrørende en række anvendte udsagn...

0

Snart kan du få tilskud til at renovere din bolig

Folketinget hastebehandler i disse dage en plan, der indfører tilskud i form af skattefradrag for lønudgifter til håndværkere, rengøringsper...

0

Håndværkere er mere populære end nogensinde

Med lanceringen af det nye skattefradrag for udgifter til håndværk og hushjælp, ser det ud til, at de danske håndværkere får travlt. Dansker...

0

Fire huse - fire forskellige udestuer

Det er vigtigt, at udestuen passer til huset og de øvrige omgivelser. I dag findes der et kæmpe udbud af forskellige typer udestuer.

0

Flyt ud i skuret – hvis du mangler plads til hele familien

Er teenageren ved at fylde for meget, og står du med en garage eller et skur, du ikke bruger, er det nærliggende at kombinere de to ting....

0

Tilbygning - fra tanke til papir

Når nu alle tankerne og overvejelserne om indretning, indhold og udseende er på plads, så skal sagen til at tage form på papiret.

0

Tanker før en tilbygning

Er der sket familieforøgelse, eller er børnene blevet så store, at de kræver mere luft, er en tilbygning til huset en nærliggende tanke.

0

Nemt at vedligeholde udestuen

Med moderne udestuer, som også kaldes vinterhaver, er livet let på mange måder - også vedligeholdelsesmæssigt.

1

Få en grøn og frodig udestue

Skal din udestue være grøn og frodig, skal du kunne styre temperatur og luftudskiftning, for at planterne trives. Hvis du kan skabe de...