Ny udestue - første skridt er valg af opvarmning

Byg, forny og renovering

Inden du beslutter dig for at bygge din nye udestue selv eller købe en færdig hos en leverandør, skal du beslutte dig for, om udestuen skal være opvarmet eller uopvarmet.

Udestuen kan bruges hele dagen – du er altid i tørvejr. Og vælger du en opvarmet – kan du bruge den hele året.
Udestuen kan bruges hele dagen – du er altid i tørvejr. Og vælger du en opvarmet – kan du bruge den hele året.

Udestuen forlængede sommeren med et par måneder

Tidligere blev en udestue brugt til at forlænge sommeren udenfor med et par måneder. Den var oftest hjemmegjort, ikke ret stor og bestod af nogle store vinduer og et plastiktag.

Nutidens udestuer er en del af huset

I dag er en udestue blevet en integreret del af huset og haven. Vi vil gerne kunne bruge den i flere måneder, materialerne skal være gode, og den skal passe til husets udseende.

Færre krav til den uopvarmede udestue

Vælger du en uopvarmet udestue, slipper du for at skulle overholde en del af kravene i Bygningsreglementet, men til gengæld kan du ikke bruge udestuen hele året. Den opvarmede kræver mere, men kan blive en del af dit hus.

Hvis det skal være en opvarmet udestue

Vælger du en opvarmet ude­stue, er det en tilbygning, der tæller med i boligarealet på BBR-meddelelsen, og så gælder alle byggereglementets regler. Ude­stuen skal bl.a. være isoleret, og du skal lave et varmetabsregnskab.

Læs også: Sådan gør du din emhætte ren

Varmetabsberegninger er et krav

Drømmer du om store glaspartier i den nye udestue, skal du være opmærksom på, at det kan udløse energikrav til resten af det eksisterende hus – kontakt et byggefirma eller en vinduesleverandør for at få fat på en ekspert til at udføre varmetabsberegninger.

Hvis det skal være uopvarmet udestue

Hvis du vælger en uopvarmet udestue, så skal du ikke tænke på bygningsreglementets krav om isolering og varmetabsberegning. Til gengæld må du ikke have fast varmekilde som fx radiator eller gulvvarme.

Rigtig dør mellem hus og udestue

Udestuen skal også være adskilt fra huset med en ydermur, og der skal være en terrasse- eller yderdør mellem udestue og hus. Da den uopvarmede udestue kun bliver opvarmet, når døren til selve huset står åben, er det vigtigt, at du får installeret en eller anden form for ventilation for at undgå fugtproblemer.

 

Start ikke byggeriet uden en byggetilladelse

Det er lige meget, om udestuen skal være opvarmet eller uopvarmet, så skal du søge om byggetilladelse. Ansøgningen skal bl.a. indeholde beskrivelse af udestuen, nøjagtige tegninger, materialer, placering, afstand til skel og bebyggelsesprocent på grunden.

Læs også: Derfor skal du hyre håndværkerne om vinteren

Få en tjekliste hos kommunen

Hos din kommune kan du få en tjekliste over de eksakte informationer, som kræves. Det er værd at bruge tid på, da det er ærgeligt og spild af tid, hvis du får ansøgningen retur pga. manglende oplysninger.

Lad være med at bygge ekstra

Gå aldrig i gang med byggeriet, før du har fået byggetilladelsen. Og overhold nøje de tegninger, du har fået godkendt. Det kan være fristende at udvide lidt mere, når nu håndværkerne er i gang, men det er ikke sikkert, naboen synes det samme. Dertil kommer, at kommunerne har meget mere “styr” på os, da de i dag kan bruge nettet til at se satellitfoto af vores haver – og tilbygninger.

Forskel på prisen for byggetilladelser

Og indregn byggetilladelsen i dit byggebudget. Der kan nemlig være flere tusinde kroners forskel på prisen for en byggetilladelse, alt efter hvilken kommune du bor i.

Skærm af for solen i udestuen

Det kan blive meget varmt i en udestue, men der findes flere smarte løsninger, der kan dæmpe solens opvarmning. Du kan vælge at købe vinduerne med solfilm, eller få det sat på senere. De findes i flere farver.

Læs også: Tjen på at bygge udestue

Rullegardiner med solfilter

Der findes også rullegardiner med solfilter til indendørs brug eller solgardiner, der sidder uden på vinduerne. Endelig er det vigtigt, at du kan ventilere og lufte ud. Det både køler og sikrer, at der ikke bliver for fugtigt.

9 maj 2011
0

Bliv tryg ved hvad du aftaler med håndværkere

Det kan nogle gange være svært at afkode, hvad man egentlig har aftalt med håndværkerem. Hvad betyder for eksempel "leveret og monteret",...

0

Derfor skal du hyre håndværkerne om vinteren

Der kan være mange fordele ved at hyre håndværkere om vinteren. Håndværkerne har oftest god tid, prisen kan være lavere, og kvaliteten af...

0

Tjen på at bygge udestue

En udestue er ikke kun nyttige kvadratmeter. Den kan også få husets værdi til at stige.

0

Derfor skal du huske at forny fugerne

Mørtelfugerne er murens svage led. Når de forvitrer og smuldrer, kan vand trænge ind i muren – og murbierne har frit spil. Derfor skal...

0

Styr på energien

Efterisolering af loftet betaler sig hurtigt hjem. I et gennemsnitligt 1-plans parcelhus med gitterspær spares årligt ca. 3.000 kr. i varme...

0

Placering af røgalarm

Hvor er det mest hensigtsmæssigt at sætte røgalarmer op, og hvor mange skal der være?

0

Fjern generende støj i boligen og haven

For meget støj i hjemmet generer og stresser. Støj kommer fra kilder inde og ude, men med forskellige foranstaltninger kan du gøre dit til...

Denne artikel er sponsoreret.

Find den rette håndværker

Skal du have forbedret din bolig, så du allerede næste år kan få en lavere varmeregning? Go’ Energis Håndværkerliste matcher dig med den...

0

Sunken flisebelægning

Dele af vores terrasse er sunket, så stenene ligger ujævnt. Er det muligt at rette op?

0

Rottesikring af afløb

Vi skal have udskiftet en del af afløbsrørene, og vvs’eren anbefaler, at vi rottesikrer rørene, da vi flere gange har haft problemer med...

0

Mørtelfarven driller

Jeg har repareret fugerne på vores murstenshus, men den tørmørtel, jeg har brugt, bliver grå, når den tørrer. De gamle fuger er mere gullige...

0

Træliste uden sømhuller

Jeg vil sætte nogle profillister i træ op på væggen. Kan det lade sig gøre uden at få synlige skrue- eller sømhuller i træet? Listen skal...

0

Belysning i badeværelse

Er det tilladt at opsætte almindelige lamper i et badeværelse, eller er der særlige krav, fordi der er tale om et vådrum?

0

Skridsikker gulvmaling

Vi skal til at male betongulvet i kælderen og vil gerne vide om der er noget, der hedder skridsikker maling?

0

Ingen duer over døren

Vi har et problem med duer, som ynder at sidde på en gesims over indgangen til huset. Hvad kan der gøres for at forhindre dem i at sætte...