Opvarmning af udestue og havestue: Disse ting skal du vide

Inden du beslutter dig for at bygge din nye udestue selv eller købe en færdig hos en leverandør, skal du beslutte dig for, om udestuen skal være opvarmet eller uopvarmet. Se regler og gode råd til opvarmning her, og få 3 gode tips til at holde fugten nede i din udestue.

opvarmning af udestue

Opvarmning af udestue eller ej?

Tidligere blev en udestue brugt til at forlænge sommeren udenfor med et par måneder. Den var oftest hjemmegjort, ikke ret stor og bestod af nogle store vinduer og et plastiktag. I dag er en udestue blevet en integreret del af huset og haven. Vi vil gerne kunne bruge den i flere måneder, materialerne skal være gode, og den skal passe til husets udseende.

Vælger du en uopvarmet udestue, slipper du for at skulle overholde en del af kravene i Bygningsreglementet, men til gengæld kan du ikke bruge udestuen hele året. Opvarmning af udestue kræver mere, men til gengæld kan udestuen blive en del af dit hus.

Indhold – opvarmning af udestue

Regler og krav til opvarmning af udestue

Vælger du en opvarmet ude­stue, er det en tilbygning, der tæller med i boligarealet på BBR-meddelelsen, og så gælder alle byggereglementets regler. Ude­stuen skal bl.a. være isoleret, og du skal lave et varmetabsregnskab.

Drømmer du om store glaspartier i den nye udestue, skal du være opmærksom på, at det kan udløse energikrav til resten af det eksisterende hus – kontakt et byggefirma eller en vinduesleverandør for at få fat på en ekspert til at udføre varmetabsberegninger, inden du får opvarmning af udestue.

Regler og krav til en uopvarmet udestue

Hvis du vælger en uopvarmet udestue, skal du ikke tænke på bygningsreglementets krav om isolering og varmetabsberegning. Til gengæld må du ikke have en fast varmekilde som fx radiator, gulvvarme eller varmepumpe i udestuen.

Udestuen skal også være adskilt fra huset med en ydermur, og der skal være en terrasse- eller yderdør mellem udestue og hus. Da den uopvarmede udestue kun bliver opvarmet, når solen bager på tilbygningen, er det vigtigt, at du får installeret en eller anden form for ventilation for at undgå fugtproblemer.

Start ikke byggeriet uden en byggetilladelse

Det er lige meget, om du vil have opvarmning af udestue eller ej. Du skal stadig søge om byggetilladelse. Ansøgningen skal bl.a. indeholde beskrivelse af udestuen, nøjagtige tegninger, materialer, placering, afstand til skel og bebyggelsesprocent på grunden.

Hos din kommune kan du få en tjekliste over de eksakte informationer, som kræves. Det er værd at bruge tid på, da det er ærgerligt og spild af tid, hvis du får ansøgningen retur pga. manglende oplysninger.

Til toppen

Lad være med at bygge ekstra

Gå aldrig i gang med byggeriet, før du har fået byggetilladelsen. Og overhold nøje de tegninger, du har fået godkendt. Det kan være fristende at udvide lidt mere, når nu håndværkerne er i gang, men det er ikke sikkert, naboen synes det samme. Dertil kommer, at kommunerne har meget mere “styr” på os, da de i dag kan bruge nettet til at se satellitfoto af vores haver – og tilbygninger.

Og indregn byggetilladelsen i dit byggebudget. Der kan nemlig være flere tusinde kroners forskel på prisen for en byggetilladelse, alt efter hvilken kommune du bor i.

Tre ting du skal tænke på når du planlægger din udestue

  • Hvad skal du bruge din udestue til?
  • Hvornår vil du bruge din udestue – hvilken årstid?
  • Hvor stor skal din udestue være

Se alt du skal vide før, du bygger din udestue i guiden her.

Tænk over kvaliteten når du køber udestue

Valget af gulv, tagisolering og glaspartier er afgørende for, hvor lang din sæson i udestuen bliver.

Når du planlægger din udestue, er det vigtigt at tænke fra grunden – bogstaveligt talt. Det er den samlede isoleringsevne, der afgør hvor lang din sæson i udestuen bliver. Et gulv i terrasse-træ fungerer fint i sommersæsonen, mens et støbt betongulv med gulvvarme giver den bedste komfort i vintersæsonen, så har du planer om, at bruge udestuen hele året, er det et valg, du vil sætte pris på.

Til toppen

Skærm af for solen i udestuen

Det kan blive meget varmt i en udestue, men der findes flere smarte løsninger, der kan dæmpe solens opvarmning. Du kan vælge at købe vinduerne med solfilm, eller få det sat på senere. De findes i flere farver.

Solens opvarmning af udestuen
Dæmp solens opvarmning af udestuen med rullegardiner. Foto: Getty Images

Rullegardiner med solfilter

Der findes også rullegardiner med solfilter til indendørs brug eller solgardiner, der sidder uden på vinduerne. Endelig er det vigtigt, at du kan ventilere og lufte ud. Det både køler og sikrer, at der ikke bliver for fugtigt.

Derfor kommer der høj luftighed

I en dårligt isoleret udestue, som ofte har store vinduesarealer, vil temperaturen om dagen hurtigt blive høj. Samtidig har man tit mange planter i udestuen, som afgiver en masse fugt til luften. Resultatet er en høj luftfugtighed. Se, hvordan du isolerer din udestue her.

Temperaturen falder hurtigere i udestue

Når solen forsvinder om aftenen, falder temperaturen i udestuen hurtigt med den uheldige følge­virkning, at vanddampen i luften kondenserer på alle de koldeste overflader.

Til toppen

Kondensproblemer

Der er flere faktorer, som spiller en væsentlig rolle, når man skal håndtere kondensproblemer: Styring af lufttemperaturen, isoleringsevnen i taget, ydervæggene og vinduerne samt udluftning af den fugtige luft. Hvis bare én af tingene overses, får man problemer med kondens, eller en alt for stor varmeregning for at kunne holde temperaturen tilstrækkelig høj om natten.

Luft ud

Det nytter heller ikke at højisolere ydervæggene og sætte lavenergiruder i vinduerne, hvis man ikke sørger for at lufte tilstrækkeligt ud og holde temperaturen oppe på et rimeligt niveau om natten. Uanset hvor godt vinduerne isolerer, vil temperaturen på rudens inderside på et tidspunkt nå det såkaldte dugpunkt, og vandet vil begynde at drive ned ad vinduet.

3 tips til at undgå kondens og høj luftfugtighed i udestuen

  1. Hold temperaturen om natten
    Holde temperaturen oppe på et rimeligt niveau om natten.
  1. Spar ikke på isoleringen
    Det vil blive dyrt at varme udestuen så tilpas op om natten, at vanddampen ikke kondenserer, hvis man ikke har isoleret ydervæggene og vinduerne rimeligt. Så har man først besluttet sig for at indlægge varme i udestuen, kan det ikke betale sig at spare på isoleringen.
  2. Luft ud
    Endelig er udluftning i løbet af dagen lige så vigtig som isolering og varme. Luft ud 2-3 gange dagligt af 5-10 minutter.

Dug indenfor

Lavenergivinduer kan både dugge på indersiden og yder-siden. Fordi de isolerer så godt, kan temperaturen på ydersiden blive så lav, at udeluftens vanddamp kondenserer på ruden. Det er et fænomen, som oftest ses en klar forårs- eller efterårsmorgen. Dug på ydersiden af udestuens vinduer er et godt tegn.

Undgå kondens i opvarmet udestue
Undgå kondens i din udestue ved hjælp af opvarmning, god isolering og udluftning. Foto: Getty Images

Senest opdateret den 09. januar 2024

Til toppen

Mest læste artikler