Derfor bør du fremtidssikre dit hus med gulvvarme

Byg, forny og renovering

Du behøver ikke nødvendigvis at rive dit gulv op for at installere gulvvarme i dit hjem. Læs med og find ud af hvordan du fremtidssikrer dit hus med gulvvarme.

Eftermontering på eksisterende gulve kræver ikke ændring af isolering i rummet.
Eftermontering på eksisterende gulve kræver ikke ændring af isolering i rummet. Foto: Danfoss og Uponor

Spar penge med energirigtig opvarmning

Gulvvarme passer som hånd i handske til energirigtig opvarmning med lav fremløbstemperatur. Da varmen "ligger" i hele gulvet, er det en meget stor flade, der afgiver varme, og dermed er det muligt med meget lave fremløbstemperaturer i forhold til andre opvarmningssystemer.

Det kan mange gange medvirke til en stor besparelse på varmebudgettet, særligt hvis varmekilden er en jordvarmepumpe eller luft til vand varmepumpe.

Går du fra almindeligt radiatorsystem til gulvvarme, vil det i mange tilfælde betyde, at du går fra en fremløbstemperatur på 70° og helt ned til 35° – det hæver årsvirkningsgraden på varmepumpen væsentligt. Og det vil i mange tilfælde give en stor besparelse på det årlige energiforbrug.

Alle varmekilder kan anvendes, dog opnås den største besparelse ved at benytte varmepumpe eller kondenserende kedler til  gas eller olie.

Gulvvarme kan eftermonteres

Gulvvarme kan sagtens eftermonteres. Vi ser på to forskellige principper:

 1. Der findes gulvvarmesystemer, som så at sige bygges oven på den eksisterende gulvbelægning, det nye gulv lægges ovenpå. Det kræver dog en vis loftshøjde. Desuden vil der altid være noget ekstra tilretning ved fodpaneler, døre mv., hvis gulvhøjden ændres.
 2. Der findes en del gulvvarmesystemer, som er særligt udviklet til renovering. De fylder helt ned til 15 mm. Hertil kommer dog det nye (ekstra) lag gulv.

Gulvvarmen kan enten udføres med flydespartel oven på varmerørene, eller du kan vælge systemer, hvor varmerørene ligger i varmefordelingsplader.

Læs også:

Et svømmende trægulv er et gulv, du selv kan lægge

Trægulve findes i flere typer – de bærende og de ikke-bærende. Blandt de ikke-bærende findes det svømmende trægulv. Det er et gulv, en...

Hvis der ikke er lofthøjde nok, kan det være en løsning at bryde den gamle belægning op og lægge et helt nyt gulv med indbygget gulvvarme.

Krav til gulvet inden gulvvarme kan etableres

Gulvvarme kan etableres sammen med alle typer af gulve. Du skal dog være opmærksom på, at et trægulv "kræver", at  overfladetemperaturen ikke må overstige 27 °. Det stiller krav til husets isolering.

Det er ikke et krav, at gulvvarmen skal lægges af autoriserede fagfolk, men meget af arbejdet bør udføres af VVS installatører, da det kræver en del ekspertise.

Vær opmærksom på, at varmesystemet jo netop gemmes bort i gulvet, så der er ingen fortrydelsesret, når gulvet er støbt eller lagt. Derfor skal det være korrekt udført fra start.

Dog kan systemer i enkeltrum, hvor man kobler sig til det eksisterende system, godt udføres som gør det selv- arbejde, men det kræver håndværksmæssig snilde. 

Husk reglerne

Som udgangspunkt er der ingen specifikke regler, så længe du monterer gulvvarme på eksisterende gulve.

Hvis du fjerner et trægulv eller klinker, opbryder du gulvkonstruktionen, og det udløser krav om rentabel isolering i henhold til Bygningsreglementet. Kravet beror dog på en rentabilitetsberegning – og under normale omstændigheder vil det ikke være rentabelt at isolere, hvor den underliggende konstruktion er et terrændæk, da det er meget omkostningstungt at fjerne terrændæk, grave ud og lægge isolering.

Læs også:

Undervurdér ikke undertagets betydning

Som husejer kan et utæt undertag have enorme økonomiske konsekvenser, da hele taget skal lægges om. Alligevel er mange ikke klar over...

Der kan godt opstå tvivl om reglerne på dette område, du bør derfor sørge for at få kvalificeret rådgivning.

Gulvvarmerør kan monteres i en gulvvarmeplade

Gulvvarmerør på eksisterende gulve kan være monteret i en gulvvarmeplade, hvor der er færdige spor og varmefordelingsplader til montering af varmerørene. Selve gulvvarme- konstruktionen fylder blot 15 mm, eksklusive overgulv.

Oven på gulvvarmepladerne lægges derefter et laminat- eller parketgulv. Hvis der ønskes et plastgulv, skal der først lægges en 10 mm spånplade på gulvvarmepladerne.

Gulvvarmerør på eksisterende gulve kan monteres i en selvklæbende gulvvarmeplade. Der afsluttes med flydespartel oven på rørene, her kan gulvet lægges direkte ovenpå - fliser, trægulve eller lign. Selve gulvvarmekonstruktionen fylder blot 15 mm, eksklusive det nye overgulv. 

Gulvvarmeplader med isolering

Gulvvarmeplader med isolering anvendes, hvor der er tilstrækkelig loftshøjde, hvor der eventuelt er fjernet et trægulv på en strøkonstruktion. Her er det isolerende lag mellem terrændækket og gulvvarmekonstruktionen.

Gulvvarmepladerne fås i flere forskellige højder og afsluttes med flydespartel oven på rørene, hvor gulvet kan lægges direkte på: fliser, trægulve eller lign. Selve gulvvarmekonstruktionen fylder enten 48 mm eller 67 mm, eksklusive overgulv.

Læs også:

Vælg det rigtige træ

Et bræt er ikke bare et bræt. Der er forskel på træsorter, og hvordan de bruges. Læs med her, før du vælger træ.

Styr på varmen

Med et nyt intelligent gulvvarmesystem kan du styre varmen i hele huset. Du kan skrue op og ned for varmen fra en app – der både kan styre radiator- og gulvvarme. Du kan således sidde på arbejde og regulere temperaturen, hvis det pludselig sætter ind med kulde.

Intelligent gulvvarme har indbyggede spareprogrammer. Fx kan varmen sænkes om natten, eller når familien ikke er hjemme. Ad den vej kan du spare op til 23% på dit varmeforbrug.

Dertil kommer en øget komfort – tænk fx på ungernes værelse: Her kan du sikre dejlig varme, mens ungerne er vågne – og et køligt rum, når de skal sove. Familien kan sammen lave programmer, der automatisk sørger for varme i stuen eller køkken fra dag til dag. Varmen overvåges af en rumtermostat pr rum.

Og når du tager på ferie, kan varmen sænkes – og hæves igen til I kommer hjem.Du kan skrue op og ned for varmen uanset, hvor du befinder dig. Kommer du en dag tidligere hjem fra arbejde, eller har du glemt at sætte systemet i feriefunktion, kan det hele klares fra app’en.

Fordele

 • Bedre varmefordeling og varme fødder.
 • Ingen radiatorer, der skal vedligeholdes og gøres rene.
 • Ingen synlige installationer.
 • Ingen radiatorer, du skal tage hensyn til, når du indretter dit hjem.
 • Bedre indeklima for alle, også for planterne.
 • Et typisk gulvvarmesystem kan levere 50-60 W pr m2 ved en fremløbstemperatur på 35°.

Ulemper

 • Gulvvarme er langsomt at regulere – særligt hvis rørene er støbt ned i beton.
 • Vær opmærksom på, at gulvvarme kræver et godt isoleret hus – ellers skal der evt. Suppleres med radiatorer. 
14. november 2017
Mere om Byg, forny og renovering

Derfor skal du renovere dit hus med PVC-plast

Byg, forny og renovering Selv om vi er storforbrugere af træ i vores huse, så bør plast måske overvejes. PVC er langt mere miljøvenligt, end det var for 20 år siden – så længe det anbringes efter hensigten. 

Sådan isolerer du dig til bedre økonomi

Byg, forny og renovering Ekstra isolering er en af de nemmeste måder at spare penge på. Vi viser dig tre områder i huset, hvor en investering i efterisolering hurtig...

Fordele og ulemper ved loft til kip

Byg, forny og renovering Loft til kip er både arkitektonisk flot og praktisk i mindre rum, da rummene vil få en større rummelighed. Men som ved alt andet er der...

Skal jeg bygge nyt hus eller renovere det gamle?

Byg, forny og renovering Det kan du finde ud af, hvis du sammenligner priserne på huse i din landsdel med prisen på et nyt hus + prislejet på en byggegrund. Se her, om du skal lade dit hus stå, eller om du skal ud og svinge nedrivningskuglen. 

Så meget koster det at energirenovere dit hus

Byg, forny og renovering Du kan stadig få glæde af håndværkerfradraget. Har du lidt penge til forbedringer – så er her inspiration til, hvordan du får både energibes...

Mindre håndværkerfradrag i BoligJobordningen i 2018

Byg, forny og renovering Der er nu politisk opbakning om, at BoligJobordningen skal fortsætte som permanent ordning i 2018 og 19. Der vil dog være færre fradragsmuli...

Afslibning af gulve: Sådan gør du

Byg, forny og renovering Gamle, slidte gulve kan få hele rummet til at se trist ud, ligesom de ofte kan være svære at gøre ordentlig rene på grund af hakker og revner. Få den store guide til, hvordan du selv afsliber gulve samt hemmeligheden bag et flot resultat.

10 tips til rengøring af alle udendørs gulve

Byg, forny og renovering Der er forskel på, hvordan man bør rengøre udendørs gulve. Alligevel er der nogle gennemgående regler for udendørs rengøring, der gælder...

Valg af farve til fundament: Skal huset svæve eller lande tungt?

Byg, forny og renovering Farven på husets fundament kan virke som en bagatel på mange. Men den har faktisk stor betydning for helhedsindtrykket. Erfaren malermester...

Sådan laver du selv et cykelstativ

Byg, forny og renovering Få styr på alle cyklerne i familien med dette flotte cykelstativ i træ. Vi guider dig igennem hele processen fra start til slut. 

Derfor skal du huske at forny fugerne

Byg, forny og renovering Mørtelfugerne er murens svage led. Når de forvitrer og smuldrer, kan vand trænge ind i muren – og murbierne har frit spil. Derfor skal...

Derfor skal du hyre håndværkerne om vinteren

Byg, forny og renovering Der kan være mange fordele ved at hyre håndværkere om vinteren. Håndværkerne har oftest god tid, prisen kan være lavere, og kvaliteten af...

Sådan skifter du dine vindskeder

Byg, forny og renovering Det betaler sig at investere i ny vindskede og dækbræt, så du undgår fugtskader på huset. Du kan gøre det selv, hvis du følger vores guide.

Huset, der kan ånde

Byg, forny og renovering Et bæredygtigt hus med sundt indklima og lavt energiforbrug drømmer mange om. Lige nu er endnu et på vej – oven i købet bygges det i materia...

Denne artikel er sponsoreret

Undervurdér ikke undertagets betydning

Byg, forny og renovering Som husejer kan et utæt undertag have enorme økonomiske konsekvenser, da hele taget skal lægges om. Alligevel er mange ikke klar over betydn...