6 tips: Sådan fjerner du generende støj i dit hus og din have

Støj i hjemmet generer og stresser. Se her, hvad du kan gøre, for at undgå de mest almindelige støjgener.

Fjern vejstøj

Støj kommer fra kilder inde og ude, men med forskellige foranstaltninger kan du gøre dit til at reducere den i hjemmet og haven.

6 tips til at fjerne støj i hus og have

1. Tætn fuger og sprækker

Støj, der trænger gennem væggene, kan dæmpes ved at tætne fuger og sprækker i indervæggene. Vær især opmærksom på revner ved døre og vinduer, som kan tætnes med isoleringsmateriale og akrylfuger.

2. Lydtæt væg på de indre vægge

Ved særligt svære tilfælde kan du opsætte en ekstra lydtæt væg på de indre vægge. Det kan fx være to gipsplader med forskudte samlinger. Sørg for, at der er et mellemrum mellem gipspladerne på mindst syv centimeter, som fyldes ud med et isoleringsmateriale. Konstruktionen skal være uden sprækker, så den er helt tæt, og lyden ikke kan trænge igennem.

lydisolerende væg

3. Lydisolér ventilationsanlægget

Et ventilationsanlæg kan både afgive motorstøj, støj fra vibrationer, der forplanter sig i konstruktionen, og luftstøj. Derfor er der tre ting at være opmærksom på, når der skal lydisoleres. Har du et anlæg med en larmende motor, kan anlægget lukkes inde bag nogle gipsplader. Desuden bør selve anlægget monteres på vibrationsdæmpende materiale, så vibrationer ikke forplanter sig i bygningskonstruktionen.

Der bør være lyddæmper mellem selve anlægget og hovedkanalen. En lyddæmper er et fleksibelt rør, der er pakket ind i et isoleringsmateriale. Også forgreningerne mellem hovedkanalen og kanaler ud i husets rum bør forsynes med lyddæmpere. Ellers risikerer du, at luftbåren støj – fx stemmer – overføres fra det ene rum til det andet.

Endelig kan der opstå luftstøj fra selve suget. Her handler det om, at anlægget skal være indstillet til, at den rette mængde luft bliver skiftet ud. Er suget for kraftigt, skabes undertryk og dermed luftstøj.

4. Materialer der absorberer lyd

Alle indendørs lyde – samtaler, porcelæn, der klirrer eller tv/radio, der kører – bliver reflekteret af rummets overflader. Her gælder det om at benytte materialer, der absorberer lyd. Er din bolig indrettet med mange hårde flader, som fx stengulve, glas, stål og beton, kan du forkorte lydenes rækkevidde, fx ved at bruge gulvtæpper, kunst på væggene og puds eller akustikplader i loftet.

5. Brug lydtætte vinduer

Trafikstøj kommer primært ind i huset gennem vinduesglasset. Derfor kan du med fordel udskifte ruderne til nogle med lydisolerende glas, som er udstyret med lydisolerende laminat. En anden løsning er forsatsruder.

Læs også: Vinduesglas: Disse 9 glastyper kan du vælge til dine vinduer

6. Afskærm haven med støjhegn

Har du problemer med trafikstøj i haven, kan du afskærme haven med et støjhegn. Et støjhegn skal være tæt, så der ikke slipper lyd gennem sprækker. Derudover er det en fordel, at det er lavet af et lydabsorberende materiale, som kan fange lyden, så den ikke kastes tilbage og generer genboen.

Det er de individuelle trafikale forhold, der afgør, hvor højt hegnet skal være. Du kan få en fagmand til at hjælpe med at finde den løsning, der passer dig bedst.

Fakta om støj

Luftbåren støj

Lyd, der sendes gennem luften fra et rum til et andet. Det kan være trafikstøj, musik eller stemmer fra rummet ved siden af. For at undgå luftbåren støj skal vægge, tag og vinduer være tætte og godt isolerede, og rummene skal indrettes med materialer, der kan opsuge lydbølger.

Strukturbåren støj

Støj, der bliver overført via bygningsdele. Det kan være fra rør, ventilationskanaler, fodtrin og rystelser i gulv og vægge. For at undgå strukturbåren støj skal rør og kanaler, der gennembryder bygningen, isoleres fra resten af konstruktionen. Desuden skal der tænkes i elastiske løsninger, fx gummiunderlag til vaskemaskinen og andre vibrerende apparater.

Ajourført november 2023

Mest læste artikler