Derfor skal du renovere dit hus med PVC-plast

Selv om vi er storforbrugere af træ i vores huse, så bør plast måske overvejes. PVC er langt mere miljøvenligt, end det var for 20 år siden – så længe det anbringes efter hensigten. 


Hvorfor vælge plast?

Plast som byggemateriale er ikke vanvittig populært i  boliger i Danmark i modsætning til i andre europæiske lande. Og det skønt plasten har nogle helt klare fordele. Plast er helt uimodtagelig for råd og svamp, og kan derfor være et oplagt valg til fugtige omgivelser som fx bad, køkken og entré.

Samtidigt er plast praktisk taget vedligeholdelsesfrit, og vælger du eksempelvis plastvinduer, så skal du ikke længere tænke på jævnlig maling af vinduesrammerne. Her kan du nøjes med at gå rammerne over med en fugtig klud, når du alligevel vasker vinduer.

Gamle synder

Det mest populære plastmateriale i byggeriet er PVC, som hos nogle slæber rundt på et kedeligt ry fra 1990’erne.

Dengang havde vi herhjemme mange ophedede debatter om PVCs skadelige indvirkning på miljøet. Det skyldtes ikke mindst, at vi  brugte tungmetaller i produktionen, og at kasseret PVC blev bortskaffet i forbrændingsanlæggene.

Branchen har rettet op

De danske producenter af produkter i hård PVC er gået sammen om at lave en genbrugsordning, der står for indsamlingen og genanvendelsen af hård PVC. Det vil sige, at det er branchen selv, der indsamler PVC-affald og fragter det til anlæg, der gendanner det brugte plast.

Samtidig har nye produktionsmetoder betydet, at der ikke længere bruges tungmetaller som bly og cadmium i PVC.

Vil du være sikker på, at du køber PVC-produkter, der er produceret med størst muligt hensyn til miljøet, så skal du sikre dig, at produkterne er produceret i et EU-land, da reglerne her er langt skrappere end i fx Kina.

Fordelene ved PVC

PVC har en række egenskaber, der gør det velegnet til byggemateriale. Produkter af hård PVC har en utrolig lang holdbarhed og nedbrydes hverken af fugt eller sollys. Derfor er fx vinduer eller tagrender af PVC nærmest uopslidelige, og kræver et minimum af vedligeholdelse.

Samtidigt er produkterne lette at transportere og er langt mindre udsat for transportskader end andre produkter.

Og så har  PVC den egenskab, at det kan genanvendes til ny PVC. Der findes kloakrør, der består af 80% genanvendt PVC, og det er påvist, at PVC kan genanvendes op til syv gange,  uden det går ud over kvaliteten.

PVC er så bestandigt, at det på ingen måde afgiver stoffer til miljøet. Det er en fordel, hvis du fx afleder regnvand via en faskine af plast. Bruger du PVC-tagrender, så er du sikker på, at der ikke kommer skadelige stoffer i grundvandet via dit regnvand.

Endelig – men ikke mindst – er der prisen.  PVC er meget konkurrencedygtig i forhold til andre materialer.

Læs også: Sætningsskader – sådan skal du forholde dig til revner i muren

PVC på genbrugspladsen

Skal du skaffe dig af med PVC-holdige produkter, så er det vigtigt at holde dem væk fra skraldespanden. PVC skal altid på genbrugspladsen, og det skal sorteres i hård og blød PVC.

Branchens genbrugsordning

Danmarks fem største plastproducenter har stiftet et fælles selskab, der står for indsamling og genbrug af PVC. Ordningen hedder Wuppi efter de fem stiftere: Wavin, Uponor, Primo, Plastmo og Icopal. I dag er mere end 80 % af alle kommuner med i ordningen sammen med en lang række entreprenører og håndværksfirmaer – og det betyder, at størstedelen af de PVC-produkter, der bliver kasseret herhjemme bliver genanvendt.

Mest læste artikler