Bliv tryg ved hvad du aftaler med håndværkere

Det kan nogle gange være svært at afkode, hvad man egentlig har aftalt med håndværkerem. Hvad betyder for eksempel "leveret og monteret", og hvad er forskellen på en mundtlig og en skriftlig aftale? 


Lære at tale “håndværsk”

Håndværkere taler deres eget sprog. Det kan være jargon og fagudtryk for byggetekniske opgaver og redskaber. Håndværkersproget omfatter dog også håndværkernes særlige aftalesprog.

Der er nogle helt helt specifikke termer, som håndværkere og entreprenører benytter sig af, når de skal aftale ting som pris, levering og arbejdstid med en bygherre. Og sådan en bygherre kan være dig.

Derfor er det en god idé at lære at forstå håndværkernes kodesprog. Her er et par gode bud på “oversættelse” fra Bolius’ blogger, Jan Feiland (1 og 2) . Han er både arkitekt og bygningskonstruktør og har 25 års erfaring i branchen. Derudover har vi tilføjet en forklaring på forskellen på dels mundtlig og skriftlig aftale og dels på et tilbud og et overslag (3 og 4). 

1. Betydningen af “leveret og monteret”

Det lyder lige ud ad landevejen, men helt så enkelt er det ikke. Hvis du for eksempel aftaler, at en håndværker skal “levere” et nyt køkken til dig. Så indebærer denne term og denne aftale strengt taget ikke andet end, at køkkenelementerne er blevet “afleveret”. Der er altså næppe noget vand i hanen på baggrund af en sådan aftale. 

Går aftalen ud på, at noget skal leveres og monteres, er det ikke nødvendigvis ensbetydende med, at det kan tages i brug med det samme.

Der indgår nemlig for eksempel næppe nogen aftale i kontrakten om, at elementer som vandhane og emhætte skal være sluttet til ved monteringens færdiggørelse, og før dette er sket, kan du ikke endegyldigt sikre dig, at alt fungerer efter hensigten. 

2. Betydningen af at “demontere”

Aftaler du med en håndværker eller et håndværkerfirma, at dit gamle køkken skal demonteres, så skal du ikke nødvendigvis regne med, at håndværkerne også kører dit udtjente køkken ud til genbrugspladsen. Dette kræver, at det udtrykkeligt fremgår af kontrakten eller aftalen.

Det er ikke nødvendligvis slendrian fra håndværkers side, hvis det gamle nedrevne køkken stadig ligger og flyder, når håndværkerne er kørt hjem for sidste gang.

Håndværkerne kan jo tænke, at du selv vil bruge materialerne. Det er der mange, der ønsker af forskellige årsager. Hvis bortskaffelsen er af afgørende betydning for dig, skal du sørge for at få det indføjet i kontrakten.

3. Forskellen på “mundtlig” og “skriftlig” aftale?

I juridisk forstand er der ingen forskel: mundtlige og skriftlige aftaler er begge lige juridisk bindende. Det kan dog ofte blive noget rod, hvis en aftale kun er indgået mundtligt. Derfor er det altid en fordel at indgå en skarp og præcis skriftlig aftale.

Hvis du som privatperson har svært ved at overskue det, så findes der forskellige standardaftaler, som du kan rekvirere og bearbejde til dit formål.

Aftalen er ikke endelig indgået, selvom du har sendt en underskreven kontrakt til håndværkeren pr. e-mail. Kontrakten er først bindende, når håndværkeren har bekræftet modtagelsen af kontrakten.

4. Forskel på “overslag” og “tilbud”?

Et overslag er ikke bindende. Det er en cirkapris. Hvis arbejdet påbegynder udelukkende på baggrund af et overslag, kan du risikere at arbejde efter regning, og at slutprisen derfor bliver en helt anden end den, der fremgik af overslaget. 

Et tilbud er bindende. Accepterer du som bygherre et tilbud, er aftalen bindende. Det er derfor vigtigt, altid grundigt at gå ordlyden i tilbuddet igennem.

Læs mere om aftaler med håndværkere på forbrug.dk.

Kilde: Bolius

Mest læste artikler