Renovering giver tilskud

Få fradrag for forbedringer og økonomisk tilskud til din energirenovering. Vi guider dig til mulighederne.


Energirenovering er en stor gevinst for indeklimaet i ældre huse. Men udover et bedre indeklima kan renovering som regel altid betale sig økonomisk. Det er selvfølgelig forskelligt, hvor lang tid der går, inden investeringen er tjent hjem, men du kan forkorte den tid, ved at udnytte mulighederne for både at få fradrag og tilskud til dine renoveringsprojkter.

Håndværkerfradraget (BoligJobordningen) er genindført, så du kan få fradrag for håndværkerløn allerede i indeværende år efter de gamle regler. Men fra nytår får fradraget en grøn profil. Du kan allerede nu få fradrag for flere typer energirenovering, fx isolering af loft, udskiftning af vinduer og installation af solceller. Vil du se hele listen over, hvad du kan få fradrag for, så gå på skat.dk. 

Resten af 2015 udgør fradraget maksimalt 15.000 kr. pr. person over 18 år i husstanden.

Fradrag i 2016

Fra 2016 bliver fradraget to-delt, så det er muligt at få et fradrag på 6.000 kr til serviceydelser og et fradrag på 12.000 kr til håndværkerlønninger. 

De 12.000 kr. kan altså udelukkende opnås for håndværkerydelser, der har energiforbedringer eller klimatilpasninger som mål. 

Og det er altså 12.000 kr. for hver person i husstanden, der er fyldt 18 år.

Tilskud og rådgivning

Også landets energiselskaber har forpligtet sig til at realisere besparelser i energiforbruget hos slutbrugerne. Det kan de gøre ved hjælp af rådgivning og tilskud. 

Det er op til det enkelte selskab, hvordan de vil løse opgaven og nå sparemålet, og der er rigtigt mange af dem, der har valgt at tilbyde både rådgivning og tilskud til private boligejere.

Sådan søger du

Vil du se dine muligheder, så begynd på energisparesiden.dk, hvor du kan se hvilke energiselskaber, der yder tilskud til private. Og du behøver ikke kun at lede efter dit eget forsyningsselskab, for mange yder tilskud til husejere, der bor uden for deres eget dækningsområde.

Vigtigt er det dog, at du tager kontakt til forsyningsselskabet og søger om tilskud, inden du laver en aftale med håndværkeren og sætter projektet i gang. Og du kan med fordel kontakte flere selskaber for at høre, hvad de yder i tilskud til dit konkrete projekt. 

Du kan dog kun få tilskud fra ét selskab til hvert projekt.

Ny spareindsats

Energiselskabernes spareindsats har de overordnede rammer på plads indtil 2020. Men her i efteråret skal det konkrete indhold af indsatsen genforhandles mellem Energistyrelsen og energiselskaberne. Ordningen har fået en pæn evaluering, og energiselskaberne har nået de årlige delmål, så der er ikke forventninger om de helt store ændringer. 

I hvert fald vurderer kilder i branchen, at der også er mulighed for private at opnå tilskud til energiforbedringer i de kommende år. 

En grøn profil

Håndværkerfradraget for 2016 og 2017 bliver en del af finansloven. Den endelige udformning kendes ikke endnu, men regeringen og aftaleparterne har foreløbigt meldt
dette ud: 

Der kan fradrages lønudgifter ved en række energiforbedringer af boligen som isolering og udskiftning af tag, udskiftning af vinduer og døre, isolering af ydervægge, installation af solceller, husstandsvindmøller, jordvarme, gasfyr, fjernvarme-units, varmeanlæg, visse varmepumper og varmestyringsanlæg.

For klimatilpasning kan der fradrages lønudgifter til installation eller forbedring af afløbs- og vandinstallationer, kloakarbejder på egen grund, udskiftning af kloakrør, fornyelse og etablering af dræn, udskiftning af opsamlingstank, nedsivningsanlæg, regnvandsfaskiner, rodzoneanlæg og minirensningsanlæg.

Mest læste artikler