Kloakskader - hvem har egentlig ansvaret

Boligøkonomi og forsikring

Kloaknettet i Danmark er man­ge steder i katastrofal dår­lig stand. En utæt kloak kan ved kraftige regnskyl betyde fugt, råd og skimmelsvamp i dit hus. Det kan blive dyrt, hvis husets kloakrør pludselig bryder sammen. Tjek her, hvem der har ansvaret .
Foto: Birgitte Svennevig
  Tjek brønden ofte. Der skal ikke meget til, før end at kloak­rørene bliver tilstoppede.

Kloakader kan blive dyre

Husejerne har som udgangspunkt ansvaret for de kloakrør, der ligger på husets matrikel, og det gælder om at passe godt på dem, da det kan koste dyrt og blive en kaotisk affære at få lagt nye ind, hvis de pludselig bryder sammen.

Indenfor matrikler

Private kloakrør er sjældent større end 10 cm i diameter, så der skal ikke så meget til for at stoppe dem. Det er en god ide at tjekke, hvor husets kloakker løber, og hvor man selv kan få et kig ned til dem for at kontrollere deres tilstand.

Udenfor matriklen

Alle kloakrørene uden for husejerens matrikler er som udgangspunkt kommunernes ansvar, og mange kommuner er allerede godt i gang med at udskifte eller udbygge kloaknettet. 

Særlige tinglysninger

I sjældne tilfælde kan der være særlige tinglysninger, der flytter lidt rundt på de private og kommunale kloak-ansvar. Det kan man altid få oplyst hos sin kommune.

Kend inspektionsbrøndens placering

Inspektionsbrønden er placeret på husets grund, og det er husejerens ansvar at vide, hvor den er. Hvis den ikke er direkte synlig (dækket af jord, græs eller perlesten), kan den måske findes på tegninger over husets kloakføring.
De fleste ældre inspektionsbrønde er dækket af en cementdæksel på ca. 60 cm i diameter. Nyere brønde kan være dækket af plastikdæksler på 40 cm i diameter.
  Foto: Birgitte Svennevig
  Rens afløbet i badet, det hjælper kloakken.

Ikke på tegningen

Mange husejere har dog gjort sig den bitre erfaring, at brønden ikke ligger som angivet på tegningen – formentlig fordi kloakmesteren, der i sin tid anlagde husets kloakker, endte med at placere den et andet sted end planlagt.

Når skaden er sket

Har du mistanke om, at noget er galt, bør du starte med at kigge ned i inspek­tionsbrønden og se, om der står vand i den. Hvis brønden er fuld af vand, er det sandsynligvis det offentlige net, der er problemer med, og så er det kommunens ansvar. Hvis den er tom, er det tegn på, at kloakvandet ikke kan løbe væk fra huset, og så er det din opgave at ringe efter en kloakmester, som kan spule kloakken og reparere evt. skader. Du må ikke selv udføre kloakarbejde.

Rørskader - tjek forsikringen

Tjek, om din forsikring dækker skader på skjulte rør/kloakken. Og om den dækker rør-skader som følge af almindelig slitage.
  Foto: Birgitte Svennevig
  Pas på skidt i køkkenvaskens afløb.

5 måder at skåne din kloak

  1. Lad være med at hælde fedt, madrester, kaffegrums mv. og opløsningsmidler i husets afløb.
  2. Sørg for, at kloakdækslet
    slutter tæt.
  3. Fjern træer med kraftige rødder tæt på kloakken.
  4. Skyl jævnligt med kogende vand for at forhindre propper af sæbe og snavs.
  5. Få evt. foretaget en undersøgelse med kloak-tv. Det giver dig overblik over kloakkens tilstand.
17. april 2017
Mere om Boligøkonomi og forsikring

Regeringen vil afskaffe fradraget til håndværkere i håndværkerfradr...

Boligøkonomi og forsikring Regeringen lægger op til at beskære BoligJobordningen med 2/3 i sit forslag til næste års finanslov. Skattefradraget for håndværkerarbejde skal desuden helt afskaffes. Derimod vil støtten til hjemmeservice som rengøring, havearbejde og børnpasningen blive øget. Se mere om forslaget her.

Byg Garanti hæver dækningssummen fra 100.000 til 150.000 kroner

Boligøkonomi og forsikring Laver din håndværker byggesjusk, og er han eller hun medlem af Byg Garanti-ordningen, så har du nu mulighed for at få 50 procent mere i...

Du må bo i dit sommerhus året rundt, hvis...

Boligøkonomi og forsikring Ifølge planloven må man ikke bo permanent i sit sommerhus. Der findes dog undtagelser for denne regel. Se her, hvad der kræves, for at du...

Så meget stiger grundskylden i din kommune

Boligøkonomi og forsikring Grundskylden stiger, og det er særligt i hovedstadsområdet, at boligejerne bliver ramt. Se hvilke dele af landet, der skal betale mere i grundskyld.

26 uundværlige tips til at undgå svindel med dine kreditkort

Boligøkonomi og forsikring 20% af befolkningen har oplevet svindel med deres kreditkort mere end én gang - og det er 20% for mange. Læs med her, og bliv godt rustet...

Disse 7 tips kan mindske din vandregning

Boligøkonomi og forsikring Den gennemsnitlige dansker bruger ca. 108 liter vand dagligt til mange praktiske og hygiejniske formål. Vi har samlet 7 gode råd til, hvorda...

Køb dit sommerhus om vinteren - det er meget billigere

Boligøkonomi og forsikring Det er mange penge, du kan spare eller tjene, hvis du handler sommerhus på det rette tidspunkt af året. Se, hvilken måned du ALDRIG skal handle sommerhus i.

Tvangsauktioner - sådan er forløbet, og sådan undgår du selv at...

Boligøkonomi og forsikring Hvad er en tvangsauktion? Se de 8 trin i forløbet. Læs mere om fogedret, tingbog og restgæld og se 6 tips til, hvordan du med rettidig omhu...

Husk disse ting, når du vælger håndværker

Boligøkonomi og forsikring Når du fx benytter dit håndværkerfradrag, er det afgørende, at du får en detaljeret og helst skriftlig aftale med håndværkeren – ellers kan...

Undgå træk under døren med et par strømpebukser og en plakatrulle

Boligøkonomi og forsikring Frygter du din varmeregning på denne kolde årstid? Vi har et simpelt trick til, hvordan du bedre kan holde på varmen.

Forældrekøb - disse ting skal du overveje

Boligøkonomi og forsikring Overvejer du et forældrekøb? Hvis du har lidt luft i budgettet, er forældrekøb en perfekt måde at få dine børn ind på boligmarkedet. Men...

Find din rette bolig: eje, leje eller andel?

Boligøkonomi og forsikring Hvad passer bedst til dig: ejerbolig, andelsbolig eller lejebolig?Idenyts læsere bor mest i parcelhus. Men er det den boligform, som passer...

Det kan du få håndværkerfradrag for i 2015

Boligøkonomi og forsikring Den nye regerings aftale med SF og Alternativet omkring håndværkerfradraget genindfører det for 2015 med tilbagevirkende kraft. Se, hvad du kan få fradrag for her. 

Klimatjek gav god søvn

Boligøkonomi og forsikring Et højvandslukke, en pumpebrønd og faskiner blev løsningen på flere års kamp mod slimet kloakvand og masser af ødelæggelser.

De billigste solskinstimer fås på Fejø

Boligøkonomi og forsikring Hvis du køber sommerhus på Fejø, får du en solskinstime for kun 312 kr. Det viser en undersøgelse fra Boligsiden.dk. Men hvor findes den...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.