Skybrud – sådan dækker forsikringen

Danmark har været udsat for voldsomme skybrud de senere år. Det har mange steder resulteret i oversvømmede kældre og omfattende skader. Vi har set nærmere på, hvordan forsikringen dækker i tilfælde af skybrud. 


Her dækker forsikringen

Bliver dit hus oversvømmet på grund af skybrud, kan der være mulighed for erstatning. Kommer der så megen regn, at der er tale om et “voldsomt skybrud”, vil din husforsikring betale for skader på dit hus, og din indboforsikring betale for skader på dine ejendele. Dine forsikringer vil også betale rimelige udgifter til at få pumpet vand væk, til den nødvendige udtørring og til at redde dit indbo.

Tommelfingerreglen er, at den almindelige husforsikring dækker, hvis vandet ikke kan få afløb, hvor der normalt er afløb. 

Her dækker den ikke

Dine forsikringer betaler ikke, hvis regnvandet blot siver ind gennem utætheder fx gennem revner i kælderydervægge, eller hvis vandet kommer fra søer eller vandløb – der er dog enkelte forsikringsselskaber, der er begyndt at udbyde forsikringer til disse tilfælde.

Forsikringen dækker heller ikke, hvis afløbene er tilstoppede eller underdimensionerede.

Hvad er et voldsomt skybrud?

Forsikringsmæssigt er der tale om “voldsomt skybrud”, når nedbøren er så kraftig, at utilstoppede, normalt konstruerede og vel vedligeholdte afløbssystemer ikke kan klare afledningen. Eller udtrykt i mm: 30-50 mm regn i løbet af 24 timer eller 1 mm regn pr. minut vil være “voldsomt skybrud”.

Begræns skaderne

Det er en god idé at begrænse skaderne, når kælderen er oversvømmet. Du skal ikke vente til taksatoren kommer. Sørg for at tømme kælderen for vand og sætte affugtningen i gang. Er det nødvendigt at reparere på akutte skader, før taksatoren har været på besøg, skal du tage billeder af skaden til senere dokumentation.

Forebyg skaderne

Det er dog muligt at forebygge de skader, der kan opstå under et skybrud ved at tage sig nogle forholdsregler.

  • Undgå at sætte ting direkte på gulvet, hvis du bor i et område med risiko for opstigende kloakvand.
  • Tjek jævnligt om dit afløb er tilstoppet – det er den hyppigste årsag til oversvømmede kældre.
  • Det kan være en god idé at sikre dit afløb mod tilbageløb af kloakvand – få flere oplysninger hos din lokale kloakmester.
  • Gamle flisearealer, hvor vandet ledes ind mod huset, bør lægges om, da der er stor risiko for at vandet siver ind i kælderen via fundamentet.

Kilde: Forsikringsoplysningen

Mest læste artikler