Derfor SKAL du rydde sneen væk fra fortovet

Når Danmark i perioder er dækket af en hvid, tyk snedyne, er det din pligt som husejer, at fjerne sneen hurtigst muligt. Reglerne for hvor meget du skal rydde varierer fra kommune til kommune. Derfor er det en god idé at tjekke de lokale krav. 


Du kan få en bøde

Generelt kan man sige, at en grundejer, hvis hus grænser op til offentlig eller privat vej, skal rydde fortov, stier og veje, der grænser op til matriklen. Det kan koste dig en bøde, hvis du glemmer at rydde sne, og en person falder og kommer til skade i en drive uden for netop dit hus.

Ryd sneen med det samme

I lov om vintervedligeholdelse og renholdelse af veje kan du også læse, at sneen skal fjernes umiddelbart efter, den er faldet. Altså ikke noget med at lade den ligge til dagen efter – eller dagen efter igen. Hvis du gør det, risikerer du bøde, og ikke nok med det – kommunen kan sætte en snerydning i gang på din regning.

Husk også at salte

Desuden skal du – når sneen er fjernet – sprede enten, salt, sand, grus eller andet ”glatførebekæmpelse”, så fortovet er farbart. Er dit fortov en skøjtebane, risikerer du et erstatningsansvar, hvis en forbipasserende falder og kommer til skade.

Tænk på andres arbejdsvilkår

Husk også, at postbuddet, skorstensfejeren og skraldemanden skal have ordentlige arbejdsvilkår, selv om det sner. Derfor skal du rydde omkring og optil skraldespand og postkasse, ligesom der skal være fri passage helt hen til hoveddøren, hvis du får besøg af skorstensfejeren.

Flere gange om dagen

Endelig kan det være nødvendigt at rydde sne FLERE gange om dagen. Fortov og veje skal være brugbare i tidsrummet fra klokken 7-22 på hverdage og 8-22 på søndage.

Tjek forsikringen

Bor du i byhus, så vær opmærksom på, om der er fare for, at tagsten, sne, istapper eller lignende på dit hus vil styrte ned. Så skal du nemlig, som ejer, sørge for at sætte forsvarlig afspærring op, så forbipasserende ikke får en istap eller en snelavine i hovedet.

Mest læste artikler