Ældre huse er slidte

Forventningerne til ejerskifteforsikringen er pumpet højt op og punkterer ofte.

Ved de fleste hushandler vælger nye husejere at sikre sig bedst muligt ved også at købe en ejerskifteforsikring.

Med en ejerskifteforsikring og en almindelig husforsikring vil man som husejer være godt dækket ind mod de uforudsete store skader, der kan overgå nyerhvervelsen. Alligevel bliver nogle ind imellem skuffede. Typisk fordi deres forventninger til forsikringen ofte er ALT for høje.

Dækket eller ej

  • Ejerskifteforsikringen sikrer boligkøberen mod større udgifter til skjulte skader.
  • Udgifter til mindre skader, vedligeholdelse samt skader, der skyldes slid og ælde, må boligejeren selv betale.
  • Forhold, der er normale for husets alder og type, er ikke dækket af forsikringen.


I
kke alle huse er nye
Ofte går det galt, fordi mange husejere er tilbøjelige til at sammenligne deres nykøbte – men ældre hus, med et nyt hus. Men tilstandsrapporten skal kun beskrive, hvor huset afviger fra, hvad der er normalt for et hus af tilsvarende type, alder og vedligeholdelsesstand. Har du købt et hus fra halvtredserne med kælder, er det ikke unormalt, at der er fugt i kælderen. Det er ikke en mangel og er måske ikke engang omtalt i tilstandsrapporten, da den jo netop kun skal beskrive det afvigende fra det “normale”. Det er heller ikke en mangel, når der intet står om, at tegltaget på et ældre hus er slidt.

I begge tilfælde er der tale om helt normale skavanker for huse med deres alder. Derfor dækker ejerskifteforsikringen ikke.

Får du en skade, der er dækket af ejerskifteforsikringen, er det ikke altid, at forsikringen betaler hele skaden. Når erstatningen skal udregnes, vil der nemlig blive taget hensyn til bygningens alder, og hvor slidt den er. Skal en skade på et ældre nedslidt tag repareres ved, at man lægger et helt nyt tag, må husejeren regne med, at han selv må være med til at betale.

Nævnte forhold dækkes ikke
Det er også vigtigt at være klar over, at ejerskifteforsikringen ikke dækker forhold, der er nævnt i tilstandsrapporten, medmindre der er tale om en klar forkert beskrivelse. En skade vil heller ikke være dækket, hvis forholdet i tilstandsrapporten har karakteren UN. Denne karakter er netop en opfordring til at få det nævnte område undersøgt inden køb.

Så inden køb bør man sætte sig ordentligt ind i tilstandsrapporten. Forstår du den rigtigt, har du et godt forhandlingsgrundlag og er bedre rustet til at kunne kræve garantier, prisnedsættelse eller nærmere undersøgelser, såfremt handlen skal gennemføres.

Læs også: Ejerskifteforsikring – hvad dækker den, og hvad er en god pris?

Mest læste artikler