Få valmuer i buketter til at holde længere med en lighter

Blomster og dekorationer

Valmuer i buketter er kropumulige. Blomsterbladene har en dårlig vane med at falde af, inden solen går ned. Heldigvis findes der et ganske enkelt trick til at få glæde af afskårne valmuer, og det involverer en lighter. 

Valmuer kan godt bruges til buketter. Det kræver bare lidt ild.
Valmuer kan godt bruges til buketter. Det kræver bare lidt ild. Foto: iStock

Drømmen om valmuer i buketter

Der er intet så smukt som en valmuemark i blomst. Der er heller ikke meget, der i skønhed kan slå et staudebed i haven fuld af valmuer. Derfor kan det ikke undre, at mange gerne vil overføre denne pragt til buketter. Og her har vi miseren.

Afklippede valmuer har nemlig en notorisk kort levetid. Nogle gange er alle bladene faldet af, inden blomsterne er kommet ind i huset. De fleste ved godt, at det er vanskeligt, men forsøger alligevel. Måske har man registreret, at blomsterhandlerne faktisk sælger valmuer, og de kan vel ikke dratte af ved det mindste vindpust?

Afklippede valmuer kan ikke suge vand

Blomsterhandlernes valmuer er for det første som regel siberiske valmuer, og de er lidt mere hårdføre og bedre egnede som afskårne buketblomster.  

Problemet ligger dog primært i de vilde valmuers og havevalmuernes botanik.

Der sker nemlig det, at en mælkeagtig substans siver ud, når blomsten bliver skåret af. Denne substans danner hurtigt et slags segl om den afklippede stilk, og dette vil forhindre valmuen i at suge vand, når den bliver anbragt i en vase.  

Heldigvis kan det godt lade sig gøre at forlænge levetiden på valmuer til buketter. Hvis du følger disse 3 trin, giver du valmuerne de bedste muligheder for at stråle i buketter. '

Og glem ikke nr. 3 - tricket med lighteren.

Læs også: 10 ting, du har gjort forkert hele livet

1. Pluk valmuerne tidligt om morgen

Kig efter blomster, der ser sunde og raske ud, når du tager ud for at klippe valmuer. Vælg de valmuer, hvis blomster ikke har åbnet sig endnu. 

2. Klip valmuer med en skarpsleben blomstersaks

Brug en ren og skarp blomstersaks og skær blomsterstilken af lige over jorden. Et sløvt blad på saksen eller kniven kan beskadige blomsten.

3. Svits valmuernes stilke

Svits kortvarigt enden på stllken med ilden fra en lighter eller en tændstik. Det forhindrer, at den mælkeagtige substans når ned til snittet, og det vil give blomsterne mulighed for at optage vandet i vasen.

I stedet for lighteren og ilden er det også en mulighed kortvarigt at stikke det yderste af de afklippede stilke ned i kogende vand. 

Læs også: Alt om såning og pasning af valmuer i idényts planteleksikon

Kilde: gardenguides.com

Læs også: Derfor må du ALDRIG slå edderkopper ihjel

7 juni 2016
0

4 planter, der ikke behøver sollys

Der er også håb for dig uden plads i vindueskarmen.

0

7 planter, der gør dit humør bedre om vinteren

Mange stueplanter har en gavnlig effekt på indemiljøet, men vidste du, at de også kan gøre dit måske lidt slidte vinterhumør væsentligt...

0

6 mirakler stueplanter kan udrette

Grønne planter kan meget mere, end vi tror. Hvis du omgiver dig med masser af bregner og andre stueplanter, forbedrer dit indemiljø og...

0

Lav din egen rå kaktus-dekoration

Planter er ikke nødvendigvis bundet af jord og potte, og kan bruges som en flot dekoration på middagsbordet.

0

Sådan binder du en sommerbuket direkte fra haven

Florist Lars Jon har udgivet en flot bog om buketbinderi, som giver dig mulighed for at skabe blomsterdekorationer med alt det smukke fra...

0

Isterninge-tricket, der kan redde dine planter

Det kan være svært at ramme det rette mål, når man skal vande planterne. Vil du sikre dig, at dine planter aldrig mere svømmer over i vand...

0

Studenter dekoration

Lige nu vrimler det med smukke studenter…

0

Spiseløg på hyacintglas

Når spiseløgene ikke længere er optimale til madlavning, så kan de heldigvis bruges som dekoration indendørs. Lotte Bjarke guider her til,...

0

6 kaktusser, der er gode i hjemmet

Kaktusser er flotte og nemme at holde, men hvilke egner sig til at have derhjemme?

0

Sådan får du din amaryllis til at holde længere

Amaryllissen har smukke blomster, men de kan komme til at hænge lidt. Det er der dog heldigvis råd for, så nu skal det være slut med triste,...

0

Sådan dyrker du stiklinger af pengeplanten

Pengeplanten, Pilea, er en af de mest populære stueplanter, og blomsterbutikkerne må ind i mellem melde om udsolgt. Men hvorfor ikke oprette...

0

Sådan forvandler du din gamle sukkulent til en ny

At dine sukkulenter er ved at dø hen, er ikke ensbetydende med at de skal kasseres. Her får du en guide til, hvordan de kan spire på ny.

0

Krans af georginer

Brug de smukke blomster fra haven og lav den smukkeste krans med georginer i smukke farver.

0

Leg med sommerens farvestrålende blomster

Nogen kalder hende for blomsterhviskeren, andre hylder hendes geni – amerikanske Georgianna kan uden tvivl noget magisk med blomster.

0

Brug fennikel som pynt på bordet

Det behøver ikke være svært at skabe noget smukt pynt til bordet. Tryl hverdagsglas om til en nem og enkelt dekoration med smukke fennikel.