6 kaktusser, der er gode i hjemmet

Blomster og dekorationer

Kaktusser er flotte og nemme at holde, men hvilke egner sig til at have derhjemme?

Foto: iStock

Kaktusser til hjemmet

Kaktusser er de senere år blevet utroligt populære, og du kan endda gå på opdagelse i hele butikker, der udelukkende er dedikeret til de hårdføre ørkenplanter.

De er fine og kræver ikke særligt meget opmærksomhed, og de egner sig godt til dem, der ikke har så meget tid eller ganske enkelt glemmer at få vandet blomsterne. 

Men hvilke typer findes der egentlig, og hvordan skal de hver især passes? Vi har samlet seks slags, der egner sig godt som stueplanter, og så er du ellers klar til at shoppe amok i kaktusser til dit hjem.

Opuntia

Den er også kendt som figenkaktus og får flade og runde/ovale skud uden rigtige torne, men nærmere små børster eller “hår”. 

Opuntia microdasys egner sig fint som stueplante, og i plantens første sæson i en ny potte skal den vandes ofte, så jorden holdes fugtig (dog ikke våd), så planten kan skabe et godt rodsystem. Efter første sæson skal planten vandes mere sporadisk, og om vinteren skal den slet ikke vandes. 

Opuntia microdasys skal helst stå ved 21-37 grader om sommeren og køligere temperaturer på omkring 10-18 grader om vinteren.

Læs også: Sådan dyrker du stiklinger af pengeplanten

Det er nødvendigt at have planten stående et køligere sted om vinteren, da den ellers kan dø sæsonen efter. I vinterperioden bliver visse dele af planten en lysegrå farve. 

Aporocactus Flagelliformis

Denne kaktus går også under navnet “rottehalekaktus” eller “slangekaktus”, og den skiller sig ud fra de andre kaktusser med sit lidt sjove udseende.

Den er god som hængeplante, da den har lange, hængende stængler med korte torne, og den kan få rødlige, tragtformede blomster, der kommer frem om foråret og blomstrer i op til fem dage. 

Rottehalekaktussen kan både dyrkes inde og ude, men egner sig dog ikke til at blive dyrket ude i det danske klima.

Den trives i lyse omgivelser, men ikke direkte sollys. Planten skal vandes ofte om sommeren og sjældent om vinteren, og den skal stå ved en temperatur på ca. 10-23 grader.

Læs også: Vælg den rigtige plante til hvert rum i din bolig

Cereus 

Cereus-kaktusser, også kendt som søjlekaktusser, findes i mange forskellige former, og de varierer meget i højden alt efter arten.

Som stueplante er f.eks. cereus peruvianus velegnet; den skal have masser af sollys, og den skal vandes mere i vækstperioden om sommeren og mindre om vinteren. 

Om sommeren og foråret skal den vandes, når jorden begynder at tørre ud, og herefter skal vandingen reduceres indtil næste forår. I denne periode må jorden gerne være relativt tør.

Kaktussen skal om sommeren og i foråret gerne stå ved en temperatur på 15,5-23 grader og i vintertiden lidt køligere ved 10-13 grader.

Julekaktus

Julekaktussen er en tropisk kaktus og en populær potteplante med fine blomster. Om vinteren skal planten gerne have masser af sollys, og resten af året skal den helst stå i delvist sollys.

Læs også: 6 gode råd til pleje af indendørs planter

Julekaktussen blomstrer fra november til januar, og herefter skal den gerne have en hvileperiode, hvor den står ved 12-13 grader og vandes mindre.  

Omkring oktober-november, lige før blomstringsperioden, skal jorden gerne holdes relativt tør (dog ikke for tørt). Når der kommer blomsterknopper frem, skal den vandes normalt igen og stå ved temperaturer omkring 20 grader. 

De øverste par centimeter af jordlaget skal gerne holdes konstant fugtigt, da det er en tropeplante. 

Påskekaktus

Påskekaktussen minder lidt om julekaktussen, og den hedder sådan, fordi den blomstrer lige omkring påsketid. Planten tåler ikke direkte sol, så om sommeren skal den holdes i halvskygge og om vinteren helst i et lyst vindue. 

Hvis du gennemvæder jorden, kan rødderne risikere at rådne, men planten trives med jævnlige overbrusninger. Om sommeren og i foråret trives planten ved 24-27 grader.

I det sene efterår skal planten stå tørt og køligt omkring 10 grader, og fra januar af skal den stå lidt varmere, så blomsterknopperne dukker op.

Jorden skal holdes konstant fugtig, men ikke våd - den må ikke stå med vand i underskålen.

Echinocactus Grusonii

I folkemunde kaldes den lille, runde kaktus for “guldkugle”, og det passer fint til det kugleformede udseende med gule torne.

Den lille plante skal helst stå et sted, der er mellem 10-23 grader varmt, og den har brug for masser af sollys. Guldkuglen får sjældent blomster indenfor.

Fra forår til efterår skal den vandes meget lig andre stueplanter, altså når jorden begynder at blive tør, og i det sene efterår og om vinteren skal den kun vandes meget lidt. Vandes den for meget, kan den rådne, især hvis temperaturen er lav. 

Kilder: haveabc.dk, houseplantsexpert.com 

6 december 2016
0

6 gode råd til pleje af indendørs planter

Det er ikke nødvendigvis helt nemt at få sine stueplanter til at leve længe, men med disse 6 råd kan du hjælpe dine planter godt på vej –...

0

8 smukke planter, der giver dit hjem mere farve

Skønne og friske farver giver lidt mere liv i hjemmet, og så er det helt vidunderligt for øjet. Vi har derfor fundet 8 skønne blomster, der...

0

Vælg den rigtige plante til hvert rum i din bolig

Planter i boligen både pynter og hjælper på indeklimaet. De forskellige rum i boligen fungerer dog bedst med en bestemt type planter. Her...

0

Derfor er det vigtigt, at du støver dine stueplanter af

Vidste du, at støv er særdeles usundt for dine planter, og du faktisk bør undgå det så vidt som muligt?

0

Spiseløg på hyacintglas

Når spiseløgene ikke længere er optimale til madlavning, så kan de heldigvis bruges som dekoration indendørs. Lotte Bjarke guider her til,...

0

Studenter dekoration

Lige nu vrimler det med smukke studenter…

0

Magi med potteskår

Forvandl en kedelig vase eller krukke til et personligt kunstværk ved hjælp af den gamle teknik: mosaik.

0

Pynt op til konfirmation

En pink og piget dekoration til konfirmationen. Se her, hvor nemt og enkelt det kan gøres.

0

Sådan dyrker du stiklinger af pengeplanten

Pengeplanten, Pilea, er en af de mest populære stueplanter, og blomsterbutikkerne må ind i mellem melde om udsolgt. Men hvorfor ikke oprette...

0

7 planter, der gør dit humør bedre om vinteren

Mange stueplanter har en gavnlig effekt på indemiljøet, men vidste du, at de også kan gøre dit måske lidt slidte vinterhumør væsentligt...

0

Sådan binder du en sommerbuket direkte fra haven

Florist Lars Jon har udgivet en flot bog om buketbinderi, som giver dig mulighed for at skabe blomsterdekorationer med alt det smukke fra...

0

4 planter, der ikke behøver sollys

Der er også håb for dig uden plads i vindueskarmen.

0

Sådan forvandler du din gamle sukkulent til en ny

At dine sukkulenter er ved at dø hen, er ikke ensbetydende med at de skal kasseres. Her får du en guide til, hvordan de kan spire på ny.

0

Krans af georginer

Brug de smukke blomster fra haven og lav den smukkeste krans med georginer i smukke farver.

0

Se hvordan du arrangerer blomster på smukkeste vis

Vi afslører disse 8 blomstertricks, der gør det nemt for dig at arrangere blomster på smukkeste vis i din bolig eller i buketter. Vidste du...