Nyt badeværelse: Det må du gøre selv og det må du ikke

Bad

Det er ikke altid nemt at finde rundt i byggereglerne – hvad må du selv og hvad skal du have en autoriseret til at lave?

Få overblik over gør-det-selv projektet i badeværelset - dét må du selv og dét må du ikke selv.
Få overblik over gør-det-selv projektet i badeværelset - dét må du selv og dét må du ikke selv. Foto: iStock

Byggeregler i badeværelset

Badeværelset er en af de tunge poster i husrenoveringen.

Hvis du gerne vil spare penge og selv udføre en del af arbejdet på badeværelset, skal du dog være opmærksom på, at der er regler for, hvad du selv må lave. Dette skyldes, at det kan have alvorlige konsekvenser for en del af husets resterende konstruktion, hvis arbejdet ikke er udført korrekt.

Reglerne omfatter primært alt af konstruktionsmæssig og teknisk karakter, såsom vvs-, el- og kloakarbejde. Resten af byggeriet, som eksempelvis gulve og vægge, må du gerne selv udføre uden at bryde reglerne for faglært assistance. Dog skal du huske at overholde byggereglementets krav. 

Bemærk at et projekt med et gør-det-selv badeværelse kræver viden og erfaring. Det kan nemt gå galt og få store konsekvenser. Søg derfor altid autoriseret faghjælp, hvis du er i tvivl om noget. Det er også en god ide at få tjekket det afsluttede gør-det-selv-arbejde igennem af en autoriseret håndværker eller fagperson for eventuelle fejl.

Nedenfor kan du se, hvilke dele af vvs-, el- og kloakarbejdet du selv må udføre, og hvilke dele du skal have autoriseret faghjælp til.

Dette siger byggereglerne om VVS-arbejdet

Det må du selv lave

 • Udskifte håndvask og tilhørende vandlås. Dette gælder dog kun, hvis vandlåsen er synligt monteret, og du ikke foretager indgreb i den faste del af installationen.
 • Udskifte toiletter. Dog kun hvis det nye toilet har samme type tilslutning som det eksisterende og er godkendt. Der må heller ikke ske indgreb i den faste del af installationen her. 
 • Udskifte vandhaner og pakninger. Dog kun hvis der er monteret afspærringsventiler ved rørenderne af blandingsbatteriet.
 • Udskifte vaskemaskine. Dog kun hvis den nuværende har installeret en afspærringsventil, og der ikke sker indgreb i den faste installation.

Det skal du have en autoriseret fagperson til

Du skal have en autoriseret vvs-installatør til at tage sig af de faste dele af vvs-installationerne.

Dette omhandler eksempelvis alle former for nye vvs-installationer samt indgreb i de eksisterende faste vand- og afløbsinstallationer.

Læs også:

Det skal du gøre, hvis du kæmper med dårligt vandtryk

Tager det langt tid at fylde vandglasset og at gøre badekarret klar? Så har du sikkert et dårligt vandtryk i din bolig. Det er irriterende...

Du skal altså få en autoriseret vvs’er til at udføre alle de opgaver, som ikke er på listen over de ting, du selv må udføre.

Dette siger byggereglerne om el-arbejdet

Det må du selv lave

 • Udskifte de almindelige afbrydere og stikkontakter til lamper – inklusiv lysdæmpere. Det gælder dem uden jord på normaltæt materiel, dvs. med mærkning IP20 eller uden mærkning.
 • Udskifte normaltætte stikkontakter med jord, hvis boligens elinstallation er forsynet med HFI- eller HPFI-afbryder.
 • Udskifte ledning, fatning og andre elementer på el-apparater og lamper.
 • Ændre og reparere svagstrøms-, styrings- og reguleringssystemer.
 • Montere og udskifte stikpropper og ledningsafbrydere samt forlængerledninger, stikdåser og kontakter på apparater.
 • Nedtage og opsætte lamper, inklusiv lavvoltbelysning, der er leveret med en komplet transformer, ledning etc.

Det skal du have en autoriseret fagperson til

Du skal have en autoriseret elinstallatør til at tage sig af de faste dele af elinstallationerne. Dette omhandler eksempelvis: 

 • Nye installationer.
 • Udvide eksisterende elinstallationer såsom at sætte en stikkontakt op ved siden af en eksisterende.
 • Lave el-arbejde på målertavle og gruppetavle.
 • Installere eller udskifte materiel med en spænding på over 250 volt i boligens faste installation.
 • Opsætte lavvoltsbelysning, hvor lamper, transformer og ledninger er købt hver for sig.

Dette siger byggereglerne om kloakarbejde

Det meste kloakarbejde skal du overlade til en autoriseret kloakmester. 

6. september 2017
Mere om Bad

5 tricks, der forhindrer dine spejle i at dugge

Bad Duggede spejle kan være en tidsrøver om morgenen. Med disse 5 tricks kan du spare dig selv for både tid og irritation – hver morgen.

Sådan vælger du det perfekte badekar

Bad Vi guider dig til, hvordan du vælger det det perfekte badekar, der passer både dine behov, dit badeværelse og din stil. Vi har fundet 5...

DENNE ARTIKEL ER SPONSORERET

Guide: Derfor skal dit toilet være væghængt

Bad Der er mange fordele ved et væghængt toilet. Er du i tvivl om, hvad der er det rigtige valg til dit badeværelse? Her får du 3 gode grunde...

4 typer belysning, der giver dig det perfekte badeværelseslys

Bad Lyset på badeværelset spiller en afgørende rolle for både funktionalitet og stemning. Med disse 4 typer belysning får du det perfekte badeværelseslys.

Sådan får du mest muligt ud af pladsen på dit lille badeværelse

Bad Det gælder om at udnytte kvadratmeterne optimalt, når det lille badeværelse skal indrettes. Vi har samlet 8 tips til, hvordan du kan få det...

8 fejl, du sikkert begår på badeværelset

Bad De fleste af os må nok indrømme, at vi har har smidt lidt hår i toilettet eller haft telefonen med ud på badeværelset. Men det stopper nok...

Dette er grunden til, at badeforhænget bliver suget ind til kroppen...

Bad Hvorfor kan badeforhænget ikke bare blive på sin plads i brusekabinen? Hvorfor skal det absolut klistre sig fast på dine lår og ryg? Det kan du endeligt få det endegyldige svar på her.

Alt hvad du behøver at vide om dit toilet

Bad Selvom det måske ikke er det mest spændende emne, så er vedligeholdelse af dit toilet noget du ikke bør tage forgivet. Læs med og find ud...

Sådan vælger du den helt rigtige vandhane

Bad Vandhanen skal hjælpe dig med at blive ren igen, men ofte står du med beskidte hænder og fumler for at få vandet frem. Læs om de nyeste...

Disse ting på badeværelset er levende bakteriebomber

Bad Det giver god mening, at mange af vores badeværelsesartikler er grobund for en masse bakterier. Dog vil der altid være nogle ting, som har en større spredningsrisiko af bakterier end andre. 

Brug det lille skyl på toilettet korrekt

Bad Alle vil gerne spare penge på vandregningen, men nogle gange skal man bare holde fingrene fra knappen med det lille skyl på toilettet.

Genialt trick til at holde fugerne rene på badeværelset - med...

Bad Dette trick til at holde fuger i badeværelset rene er så forrygende enkelt, at vi grinede, da vi så det. Men det virker!

10 fejl, du SKAL undgå i badeværelset

Bad Løse fliser og dårlig udluftning er to af de fejl, som kan koste dig dyrt efter en ombygning af badet. Her er de 10 mest almindelige fejl, der giver villaejere kæmpe streger i regningen.

Nyt tilbehør til badet

Bad Ved at tilføje nyt tilbebør til badeværelset kan du forvandle rummet med få midler. Her finder du masser af inspiration.

Lynkursus: Fjern selv fuger i badet

Bad Du behøver ikke være håndværker for at udskifte de grimme og ødelagte fuger i badeværelset. Følg Gør Det Selv's guide her.