Indret badeværelset, så du undgår vandskader

Få gode råd til at indrette badet og til, hvordan du i det daglige kan begrænse vandsjaskeriet. Badeværelset er et af hjemmets vigtigste rum, der bruges flere gange om dagen. Rummet er også uløseligt forbundet med vand, og der stilles derfor krav til konstruktion og valg af materialer.


Tag en fagmand med på råd, når det gælder vådrum
Står du for at skulle ombygge dit badeværelse eller bare shine det op med nye fliser og sanitet, bør du sætte dig ind i reglerne for vådrum, før du kaster dig over arbejdet. Vi anbefaler samtidig, at du tager en fagmand med på råd, så du er sikker på ikke at lave konstruktioner, der senere kan koste dig dyrt.

Forskellen på vådrum og vådzone
Et badeværelse er ifølge bygningsreglementet et vådrum, som består af en vådzone – de overflader i rummet, der jævnligt udsættes for vand – og en fugtig zone, som udgør den resterende overflade. I små badeværelser på under 3,25 kvadratmeter regnes samtlige overflader for vådzone.

Underlaget skal være fuldstændig vandtæt
Det underlag i vådzonen, som fliser eller anden beklædning skal monteres på, skal være fuldstændigt vandtæt. Det kan fx opnås ved, at du – før du sætter fliser eller anden beklædning op – lægger en vådrumsmembran på underlaget.

Brug kun materialer, der er testet af ETA-Danmark
Brug kun MK-godkendte materialer i badeværelset, når det gælder membraner og andre vådrumsprodukter. MK står for materialer og konstruktioner, og den slags produkter er testet af ETA-Danmark, så man kan være sikker på, at de lever op til byggelovgivningens krav om en ordentlig vandsikring.
 
Vådzonen i badeværelset omfatter: 

  • Gulvet i hele rummet.
  • De nederste 10 cm af væggene.
  • Vægstykket bag ved håndvasken, 50 cm over håndvasken og 50 cm på hver side.
  • Væggene i brusenichen samt 50 cm på hver side fra gulv til loft.
  • Væggene bag badekarret samt 50 cm på hver side af karret fra gulv til loft.
Foto: Gustavsberg
Fliser på gulvet er nemme at vedligeholde og rengøre.

Valg af beklædning
Tænk over, hvilke krav du stiller til gulv- og væg-beklædningen. Fliser er det mest almindelige valg. Og de findes i alverdens materialer fra keramik og marmor til de helt nye skinnende af titanium. Du skal overveje, hvor megen tid du vil bruge på rengøringen. Det kan se flot ud med spejlblanke fliser, men for at bevare dem blanke, skal de tørres over med en klud, hver gang de er blevet sprøjtet til med vand.

Natursten er ikke helt vandtætte
Fliser af marmor, skifer eller andre natursten er porøse og derfor ikke helt vandtætte. Hvis du vil sætte dem op i fx brusenichen, skal du vælge nogle, der er voksbehandlede. Du kan også selv give dem en behandling med voks. Marmor har ligesom terrazzo et minus: det bliver hurtigt gråt af kalk, hvis du ikke tørrer overfladen over efter brusebadet.

Teaktræ velegnet som badeværelsegulv
Hvis du vil have træ på gulvet, kan du følge sidste nye trend med badeværelsegulve af teaktræ. Netop denne træsort egner sig godt til et vådrum, da træets høje indhold af olie forhindrer det i at rådne. Men det er ikke så ligetil med et trægulv i badeværelset, idet gulvet kun må lægges oven på et i forvejen fuldstændigt vandtæt flise- eller vinylgulv.

Undgå glatte og våde gulve
Hvis du vil være sikker på at kunne stå fast, bør du vælge fliser med en lidt ru overflade. Vinyl i en skridsikker udgave er også et godt valg, og det kan bruges til både gulve og vægge. Men hvis du er varm på det blanke look, så vælg fliser, der er mindre end dine fødder eller fx små blanke mosaikstifter. Fugen giver et fast fundament, når gulvet er vådt.

Anti-Skrid er et nyt middel til gulvet
Skridsikre måtter foran brusenichen og håndvasken er en god måde, at undgå fald på det glatte gulv. Endnu en løsning kan være en behandling af gulvet med Anti-Skrid, et relativt nyt og effektivt produkt, som kan købes i større byggemarkeder. Midlet sprøjtes på og fordeles fx med en opvaskebørste. Det kan anvendes til alle flisetyper og til badekar med emaljerede overflader.

Mest læste artikler