Tjek jævnligt badeværelsets fuger

Langt de fleste skader i forbindelse med badeværelser sker som følge af revnede fuger. For at badeværelsets flisebelagte overflader skal holde tæt, skal fugerne også gøre det.

Cementfuger i gamle badeværelser

Har du et meget gammelt badeværelse, er der typisk cementfuger over det hele, både i hjørner og på flader. Det går også fint, når alle vægge er muret op, og gulvet er støbt, så er du helt fri for, at væggene eller gulvet giver sig. Når konstruktionen er stiv og stabil, udfylder cementfugen sin plads på sin egen ‘stive’ facon, og så kan konstruktionen ofte holde både 20 og 30 år.

Nye vægge

Det kan så være, at fliserne bliver løse, og overfladen af den grund bliver utæt, men det er en ganske anden historie. Men gamle badeværelser trænger med tiden ofte til istandsættelse og ombygning. Det medfører, at der skal bygges nye vægge op, som ikke altid er mursten eller lignende. 

Løbende vedligehold

Det anbefales at få udskiftet de elastiske fuger hvert 5. år for at undgå, at problemet opstår og medfører skader på vægge og gulve i tilstødende rum.

Væggene bevæger sig

Gips og mursten opfører sig ikke ens, de bevæger sig forskelligt og giver sig derfor i forhold til hinanden. En fuge i et hjørne mellem to forskellige materialer vil altid bevæge sig. Det kan cementfugen ikke klare – den vil revne og blive utæt. 
Læs også: Microcement – sådan gør du det selv

Elastiske fuger i indadgående hjørner

Derfor er der i dag krav om, at der skal være elastiske fuger i indadgående hjørner. Den elastiske fuge har nemlig den egenskab, at den kan give sig op til 50 pct. Dermed vil fugen bevare sin tæthed, også selv om der opstår små bevægelser de enkelte vægge og gulv imellem.

‘Fordamper’ med tiden

Grunden til, at den elastiske fuge er blød, er, at der er blødgørende stoffer i materialet. Disse vigtige blødgørende stoffer har det desværre med at ‘fordampe’ med tiden.

To uheldige ting

Det har to uheldige følger: Den ene er, at den bløde fugemasse bliver hård og revner, fordi den ikke længere er fleksibel. Og den anden følge er, at fugen skrumper og dermed bliver mindre og med tiden ikke længere fylder sin plads ud.

Tjek med en skruetrækker

For at være sikker på, at dine fuger derhjemme ikke har problemer, er du nødt til at komme ned på alle fire. Frem med en lygte og en lille skruetrækker, og så er det med at undersøge, om fugerne er begyndt at revne. Vigtigst er det i områder med meget vand, typisk i brusenichen og ved badekarret.

Læs også: Guide til fugemasser – acryl, silikone, byggefugemasse

Mest læste artikler