Dette er grunden til, at badeforhænget bliver suget ind til kroppen, når du er i bad

Bad

Hvorfor kan badeforhænget ikke bare blive på sin plads i brusekabinen? Hvorfor skal det absolut klistre sig fast på dine lår og ryg? Det kan du endeligt få det endegyldige svar på her.

Foto: iStockphoto

 

3 teorier på, hvorfor badeforhænget bliver suget ind til kroppen

1. Badeforhænget bliver suget ind til dig, fordi varmen stiger op ad 

Denne teori bliver omtalt som Buoyancy-teorien. Det er den teori, der går på, at det varme vand, som kommer ud af bruseren gør, at luften inde i brusekabinen opvarmes, og derfor begynder at stige opad.

Luftens bevægelse gør så, at der bliver skabt et undertryk i brusekabinen, hvilket vil forårsage at badeforhænget bliver suget ind ad.

2. Badeforhænget bliver suget ind til dig, fordi vandet og luften mister tryk

Den næste teori er Bernoulli-princippet. Dette er også en meget udbredt forklaring. Denne teori siger, at vand og luft, der accelereres, mister tryk.

Når vandet kommer ud af din bruser i høj fart, forårsager det altså et fald i lufttrykket i din brusekabine. Dette betyder at badeforhænget vil blive suget ind mod dig.

3. Badeforhænget bliver suget ind til dig fordi, en lille "orkan" skaber et lavtryk i brusekabinen

Den sidste teori, der kom til i 2001, er lavet af en professor ved navn David Schmidt. Schmidt, der én gang for alle ville til bunds i “problemet”, udarbejde sin helt egen teori og afprøvede den.

Teorien går ud på, at vandet fra bruseren overfører energi til luften i brusekabinen. Luften med den nytilførte energi begynder derefter at rotere som en slags mini-orkan. I midten af en orkan opstår der et lavtryk; der hvor "øjet" befinder sig. Dette er også tilfældet med den lille brusekabine-orkan. Dette lavtryk vil gøre at badeforhænget suges ind mod personen i badet.

Læs også:

10 fejl, du SKAL undgå i badeværelset

Løse fliser og dårlig udluftning er to af de fejl, som kan koste dig dyrt efter en ombygning af badet. Her er de 10 mest almindelige...

Hvad er den egentlige forklaring? 

Mini-orkanen er den korrekte forklaring på fænomenet. Professer David Schmidt forskede i problemet og fandt frem til en forklaring, der understøttede hans teori.

Schmidt byggede en model af en brusekabine og begyndte at trække data ud fra hans forsøg. Efter to uger viste computerens udregninger, at et mindre naturfænomen fandt sted i bruseren, når vandet løb. Nemlig den lille mini-orkan. 

Faktisk var professor Schmidts arbejde så værdsat, at han vandt en IG Nobelpris i Fysik. 

Sådan undgår du at badeforhænget bliver suget ind til dig 

Der skal dog understreges, at Schmidts teori ikke nødvendigvis er den eneste, der har fat i noget rigtigt – og at det sagtens kan være, at alle 3 ovenstående teorier, til sammen udgør det rigtige svar på problemstillingen.

Løsningen på problemet med badeforhænget er ganske ligetil. Overvej at installere en brusedør i stedet. Eller prøv med et tungere badeforhæng, da tynde og lette badeforhæng er mere tilbøjelige til at blive suget ind til kroppen.

Kilde: nytimes.com

Læs også:

Guide: Derfor skal dit toilet være væghængt

Der er mange fordele ved et væghængt toilet. Er du i tvivl om, hvad der er det rigtige valg til dit badeværelse? Her får du 3 gode grunde...

15. august 2017
Mere om Bad

Derfor må du ALDRIG dele håndklæder med andre

Bad “Hvad er dog det værste der kan ske?” tænker du sikkert, hvis du lige låner en andens håndklæde efter du har været i bad. Faktisk er der mange ret grunde til, at du hellere burde finde et nyt og rent håndklæde frem.

Alt hvad du behøver at vide om dit toilet

Bad Selvom det måske ikke er det mest spændende emne, så er vedligeholdelse af dit toilet noget du ikke bør tage for givet. Læs med og find ud...

5 tricks, der forhindrer dine spejle i at dugge

Bad Duggede spejle kan være en tidsrøver om morgenen. Med disse 5 tricks kan du spare dig selv for både tid og irritation – hver morgen.

Sådan vælger du det perfekte badekar

Bad Vi guider dig til, hvordan du vælger det det perfekte badekar, der passer både dine behov, dit badeværelse og din stil. Vi har fundet 5 forskellige typer badekar, du kan lade dig inspirere af.

DENNE ARTIKEL ER SPONSORERET

Guide: Derfor skal dit toilet være væghængt

Bad Der er mange fordele ved et væghængt toilet. Er du i tvivl om, hvad der er det rigtige valg til dit badeværelse? Her får du 3 gode grunde...

4 typer belysning, der giver dig det perfekte badeværelseslys

Bad Lyset på badeværelset spiller en afgørende rolle for både funktionalitet og stemning. Med disse 4 typer belysning får du det perfekte badevæ...

Så mange penge sparer du på at installere en sparebruser

Bad Tænker du over, hvor mange penge du bogstaveligt talt skyller ud i afløbet hver dag? Med en sparebruser bruger du mindre vand og skåner både pengepungen og miljøet. Læs med og find ud af hvor mange penge, du egentlig kan spare.

Sådan får du mest muligt ud af pladsen på dit lille badeværelse

Bad Det gælder om at udnytte kvadratmeterne optimalt, når det lille badeværelse skal indrettes. Vi har samlet 8 tips til, hvordan du kan få det...

8 fejl, du sikkert begår på badeværelset

Bad De fleste af os må nok indrømme, at vi har har smidt lidt hår i toilettet eller haft telefonen med ud på badeværelset. Men det stopper nok...

Nyt badeværelse: Det må du gøre selv og det må du ikke

Bad Det er ikke altid nemt at finde rundt i byggereglerne – hvad må du selv og hvad skal du have en autoriseret til at lave?

Sådan vælger du den helt rigtige vandhane

Bad Vandhanen skal hjælpe dig med at blive ren igen, men ofte står du med beskidte hænder og fumler for at få vandet frem. Læs om de nyeste...

Genialt trick til at holde fugerne rene på badeværelset - med...

Bad Dette trick til at holde fuger i badeværelset rene er så forrygende enkelt, at vi grinede, da vi så det. Men det virker!

10 fejl, du SKAL undgå i badeværelset

Bad Løse fliser og dårlig udluftning er to af de fejl, som kan koste dig dyrt efter en ombygning af badet. Her er de 10 mest almindelige fejl, der giver villaejere kæmpe streger i regningen.

Nyt tilbehør til badet

Bad Ved at tilføje nyt tilbebør til badeværelset kan du forvandle rummet med få midler. Her finder du masser af inspiration.

Lynkursus: Fjern selv fuger i badet

Bad Du behøver ikke være håndværker for at udskifte de grimme og ødelagte fuger i badeværelset. Følg Gør Det Selv's guide her.