Dette er grunden til, at badeforhænget bliver suget ind til kroppen, når du er i bad

Hvorfor kan badeforhænget ikke bare blive på sin plads i brusekabinen? Hvorfor skal det absolut klistre sig fast på dine lår og din ryg? Det kan du endeligt få det endegyldige svar på her.


 

3 teorier om, hvorfor badeforhænget bliver suget ind til kroppen

1. Badeforhænget bliver suget ind til dig, fordi varmen stiger opad 

Denne teori bliver omtalt som Buoyancy-teorien. Det er den teori, der går på, at det varme vand, som kommer ud af bruseren, gør, at luften inde i brusekabinen opvarmes og derfor begynder at stige opad.

Luftens bevægelse gør så, at der bliver skabt et undertryk i brusekabinen, hvilket vil forårsage, at badeforhænget bliver suget indad.

2. Badeforhænget bliver suget ind til dig, fordi vandet og luften mister tryk

Den næste teori er Bernoulli-princippet. Dette er også en meget udbredt forklaring. Denne teori siger, at vand og luft, der accelereres, mister tryk.

Når vandet kommer ud af din bruser i høj fart, forårsager det altså et fald i lufttrykket i din brusekabine. Dette betyder, at badeforhænget vil blive suget ind mod dig.

3. Badeforhænget bliver suget ind til dig, fordi en lille “orkan” skaber et lavtryk i brusekabinen

Den sidste teori, der kom til i 2001, er lavet af en professor ved navn David Schmidt. Schmidt, der én gang for alle ville til bunds i “problemet”, udarbejde sin helt egen teori og afprøvede den.

Teorien går ud på, at vandet fra bruseren overfører energi til luften i brusekabinen. Luften med den nytilførte energi begynder derefter at rotere som en slags mini-orkan. I midten af en orkan opstår der et lavtryk; der hvor “øjet” befinder sig. Dette er også tilfældet med den lille brusekabine-orkan. Dette lavtryk vil gøre, at badeforhænget suges ind mod personen i badet.

Hvad er den egentlige forklaring? 

Mini-orkanen er den korrekte forklaring på fænomenet. Professer David Schmidt forskede i problemet og fandt frem til en forklaring, der understøttede hans teori.

Schmidt byggede en model af en brusekabine og begyndte at trække data ud fra sit forsøg. Efter to uger viste computerens udregninger, at et mindre naturfænomen fandt sted i bruseren, når vandet løb. Nemlig den lille mini-orkan. 

Faktisk var professor Schmidts arbejde så værdsat, at han vandt en IG Nobelpris i Fysik. 

Sådan undgår du, at badeforhænget bliver suget ind til dig 

Der skal dog understreges, at Schmidts teori ikke nødvendigvis er den eneste, der har fat i noget rigtigt – og at det sagtens kan være, at alle tre ovenstående teorier til sammen udgør det rigtige svar på problemstillingen.

Løsningen på problemet med badeforhænget er ganske ligetil. Overvej at installere en brusedør i stedet. Eller prøv med et tungere badeforhæng, da tynde og lette badeforhæng er mere tilbøjelige til at blive suget ind til kroppen.

Kilde: nytimes.com

Mest læste artikler