Sådan bruger du det lille skyl på toilettet korrekt

Alle vil gerne spare penge på vandregningen, men nogle gange skal man bare holde fingrene fra knappen med det lille skyl på toilettet.  

Det nye lille skyl

I over 40 år har det lille skyl på toilettet sparet meget vand og mange penge i utallige husholdninger.

Kombinationstoilettet med den todelte udskyldningsmulighed blev første gang foreslået af den indutrielle designer Victor Papanek. Det første toilet med dobbeltskyl var dog først på markedet i 1980.

Besparelser på det lille skyl

Der er store besparelser på de moderne kombinationstoiletter. Meget store:

  • Gammeldags toiletter med væghængte cisterner bruger ifølge energitjenesten.dk op til 12 liter vand pr. skyl.
  • Senere sammenbyggede toiletter med cisterne og wc-kumme i ét bruger omkring 9 liter pr. skyl.
  • Moderne toiletter er nede på 6 liter pr. skyl.
  • På kombinationstoiletter med lille skyl er forbruget ca. 6 liter på det store skyl og ned til 2 liter på det lille skyl.

Så hvorfor ikke bruge det lille skyl hver gang? Med de vandmængder er det jo muligt for en familie at tjene ind til et nyt toilet i løbet af et par år.

Udfordringer ved det lille skyl på toilettet

Det kan aldrig skade, at få installeret et vandbesparende toilet. Ved “små” besøg er der ingen grund til at skylle et halvt vandværk ud i kloakken. Der er dog også nogle ulemper ved det lille skyl, når det vel at mærke bliver fejlanvendt.

Underdimensionerede rør

Nogle gange er der et uheldigt misforhold mellem et topmoderne kombinationstoilet og de udtjente og uddaterede rørsystemer i en ejendom. Rørene kan være undermissionerede, så fortoppelser lidt for nemt kan opstå ved overdreven brug af små skyl.

Indvendige “buler” på røret

Mange års slitage på ældre rørsystemer kan have resulteret i, at rørene har fået små “buler” indvendigt fra for eksempel gammel mørtel eller kattegrus. Lidt for hyppige små skyl kan derfor resultere i, at der ikke er tryk nok på til, at toiletpapiret kan passere uhindret. Det kan medføre, at papiret bliver sidende og derefter bidrager til at gøre de små buler og forhindringer endnu større.

Læs også: Det skal du gøre, når toilettet er forstoppet

En af tilværelsens store spørgsmål: stort skyl – lille skyl?

Større risiko for besøg af rotter

Formanden for Danske Kloakmestre peger til bolius.dk på, at for vandsvag udskylning i toillet giver lidt for gode vikår for rotter:

– Vores kloaksystem er bygget til at være selvrensende ved, at en bestemt mængde spildevand skyller det igennem. Men hvis der kommer mindre vand end det er dimensioneret til, på grund af fx vandsparetoiletter, bliver affaldet ikke skyllet væk. Det kan give forstoppelse, lugtgener og flere rotter, siger Henning Lübcke ifølge bolius.dk.

Midlet mod rotter og forstoppelser er dog lige ved hånden ved et kombinationstoilet. Det handler først og fremmest om at indbygge en vane om dels altid at bruge det store skyl ved “store” besøg, eller når der er meget tolietpapir og lignende i kummen.

Derudover handler det om at udøve rettidigt omhu og af og til helt umotiveret at skylle ud stort, selvom den eneste anledning er at holde rørgennemstrømningen ved lige og beskytte med uventede gnaverbesøg.

Kilde: bolius.dk

Mest læste artikler