6 badekar i forskellige materialer

Bad

Det er vigtigt at medtænke materialet, når du skal vælge dit nye badekar. Se her 6 forskellige badekarsmaterialer og deres fordele og ulemper.

Materialet på dit nye badekar er ikke uvæsentligt. Se, hvilke fordele og ulemper, der er ved de forskellige typer materialer.
Materialet på dit nye badekar er ikke uvæsentligt. Se, hvilke fordele og ulemper, der er ved de forskellige typer materialer. Foto: iStock

1. Træ

Træbadekar giver på én og samme tid badeværelset et varmt og rustikt udtryk. Teak, akacie, ceder og ask er oplagte træsorter til badekar, da disse sorter er olieholdige fra naturens side.

Træbadekar er enten oliebehandlede eller lakerede. Hvis du ønsker et træbadekar, bør du gå efter de lakerede kar, da disse kan nøjes med almindelig rengøring. Et olieret træbadekar kræver jævnlig oliering, samtidig med at karret skal tørres af efter hvert bad – ellers vil der dannes fugtskader.

Fordele

Udover at træbadekar er smukke, holder de også godt på varmen, ligesom det også normalvis er skridsikkert.

Ulemper

Prismæssigt er træbadekar i den dyre ende. Der kan være en risiko ved at stille træbadekar direkte på gulvvarme, da det kan varme træet op, så det tørre ud og danner revner nedenunder. Dette kan dog afhjælpes ved at sætte karret på fødder. 

Læs også:

Sådan vælger du det perfekte badekar

Vi guider dig til, hvordan du vælger det det perfekte badekar, der passer både dine behov, dit badeværelse og din stil. Vi har fundet 5...

2. Støbt marmor

Støbt marmor er et materiale lavet af 80 procent knust marmor og 20 procent stærkt kunststof. Blandingen giver en ensartet overflade, der hverken har revner eller hulrum. Badekar i støbt marmor har en massiv godstykkelse, hvilket både kan være en fordel og en ulempe.

Fordele

Grundet den solide godstykkelse er et marmor badekar stabilt, hvilket bevirker at det ikke støjer, når der eksempelvis fyldes vand i karret. Desuden er marmor et varmeisolerende materiale, som holder vandet varmt længere.

Støbt marmor er et forholdsvist billigt materiale, som også er skridsikkert.

Ulemper

Et støbt marmor badekar er tungt, og kan derfor ikke stå på lette, bløde gulve.

Rengøringen af marmor badekarret skal foregå forsigtigt. For eksempel skal kalkfjerner fortyndes op og må ikke sidde længere end et par minutter. Brug heller ikke skuresvampe, da overfladen let ridses. Dog findes der støbt marmor, som tåler kalkfjerner - så gå efter det, hvis du ønsker et støbt marmor badekar. 

3. Plastik

Plastik er et moderne materiale, der ligesom alle andre har både fordele og ulemper.

Læs også:

Nyt badeværelse: Det må du gøre selv og det må du ikke

Det er ikke altid nemt at finde rundt i byggereglerne – hvad må du selv og hvad skal du have en autoriseret til at lave?

Fordele

Plastik kan formes i noget nær det uendelige, så du kan få lige det badekar, du ønsker. Plastik badekar er lette, hvilket blandt andet gør dem super velegnede til badeværelser beliggende højere en stuen. Plastik holder desuden godt på varmen, ligesom plastik er et billigt materiale.

Ulemper

Trods en væsentlig forbedring er plastik badekar ikke det mest robuste på markedet. Desuden er det svært at gøre rent, da nogle rengøringsmidler kan beskadige den følsomme og bløde plast. Bliver plastik badekarret beskadiget, er det svært at reparere.  

4. Kobber

Kobber badekar bruges sjældent, men kan være et passende valg i visse situationer. 

Fordele

Et kobber badekar er æstetisk flot og kan tilføre et ellers koldt badeværelse lidt varme med den smukke farve.

Derudover er et kobber badekar holdbart og får hverken ridser eller buler. Skulle der alligevel komme ridser, vil de typisk forsvinde af sig selv over tid på grund af den ændrende farve i kobber.

Læs også:

Vælg det rigtige udelys - halogen, LED eller solceller

For at skabe en effektfuld og hyggelig belysning i din have, skal lyskilden, og den måde lyset spredes eller målrettes på, tænkes godt...

Kobber kræver heller ikke en særlig vedligeholdelse - faktisk er kobber resistent over for skimmel og bakterier.

Ulemper

Kobber er et kostbart materiale og det er typisk svært at finde. 

5. Glas

Et badekar i glas er en unik og eksklusiv løsning. Det gennemsigtige materiale giver badekarret et let udtryk, som ikke overtager badeværelset.

Fordele

Et glas badekar giver mulighed for at få et helt unikt badekar, som ikke findes i mange andre hjem.

Ulemper

Glas og kalk er ikke gode venner. Du kan se hver en lille kalkplet og fedtfinger på glas. Et glas badekar kræver derfor en del rengøring, hvis det skal fremstå pænt. Desuden har glas en glatoverflade, hvilket kan give problemer i forbindelse med vand.

6. Emalje

Emaljerede badekar bruges oftest enten til integrerede kar eller som de romantiske badekar på løvefødder. Emaljen kan eksempelvis være porcelæn, som mange måske forbinder med de gamle badekar.

Fordele

Fordelen ved emalje badekar er først og fremmest, at det er prisvenligt. Desuden kan et emaljeret badekar bruges i rum med lette gulve, da det ikke vejer så meget – bortset fra hvis det er porcelænsemalje.

Ulemper

Et emaljekar støjer på grund af den tynde pressede stålplade, det er lavet i. Desuden holder emalje badekar dårligt på varmen.

Afslået emalje er svært at reparere og overfladen bliver hurtigt mat af kalk, som er svær at rengøre.

Kilder: Badkøb og Zajacperrone

6. november 2017
Mere om Bad

Alt hvad du behøver at vide om dit toilet

Bad Selvom det måske ikke er det mest spændende emne, så er vedligeholdelse af dit toilet noget du ikke bør tage for givet. Læs med og find ud af hvor meget du egentlig ved om dit toilet, og hvad det kræver at vedligeholde det bedst muligt.

5 tricks, der forhindrer dine spejle i at dugge

Bad Duggede spejle kan være en tidsrøver om morgenen. Med disse 5 tricks kan du spare dig selv for både tid og irritation – hver morgen.

Sådan vælger du det perfekte badekar

Bad Vi guider dig til, hvordan du vælger det det perfekte badekar, der passer både dine behov, dit badeværelse og din stil. Vi har fundet 5...

DENNE ARTIKEL ER SPONSORERET

Guide: Derfor skal dit toilet være væghængt

Bad Der er mange fordele ved et væghængt toilet. Er du i tvivl om, hvad der er det rigtige valg til dit badeværelse? Her får du 3 gode grunde til at vælge et væghængt toilet frem for et gulvstående.

4 typer belysning, der giver dig det perfekte badeværelseslys

Bad Lyset på badeværelset spiller en afgørende rolle for både funktionalitet og stemning. Med disse 4 typer belysning får du det perfekte badevæ...

Sådan får du mest muligt ud af pladsen på dit lille badeværelse

Bad Det gælder om at udnytte kvadratmeterne optimalt, når det lille badeværelse skal indrettes. Vi har samlet 8 tips til, hvordan du kan få det...

8 fejl, du sikkert begår på badeværelset

Bad De fleste af os må nok indrømme, at vi har har smidt lidt hår i toilettet eller haft telefonen med ud på badeværelset. Men det stopper nok hurtigt efter forklaringerne her. 

Nyt badeværelse: Det må du gøre selv og det må du ikke

Bad Det er ikke altid nemt at finde rundt i byggereglerne – hvad må du selv og hvad skal du have en autoriseret til at lave?

Dette er grunden til, at badeforhænget bliver suget ind til kroppen...

Bad Hvorfor kan badeforhænget ikke bare blive på sin plads i brusekabinen? Hvorfor skal det absolut klistre sig fast på dine lår og ryg? Det...

Sådan vælger du den helt rigtige vandhane

Bad Vandhanen skal hjælpe dig med at blive ren igen, men ofte står du med beskidte hænder og fumler for at få vandet frem. Læs om de nyeste armaturer der enten er grebsløse eller kan aktiveres med få greb. 

Disse ting på badeværelset er levende bakteriebomber

Bad Det giver god mening, at mange af vores badeværelsesartikler er grobund for en masse bakterier. Dog vil der altid være nogle ting, som har...

Genialt trick til at holde fugerne rene på badeværelset - med...

Bad Dette trick til at holde fuger i badeværelset rene er så forrygende enkelt, at vi grinede, da vi så det. Men det virker!

10 fejl, du SKAL undgå i badeværelset

Bad Løse fliser og dårlig udluftning er to af de fejl, som kan koste dig dyrt efter en ombygning af badet. Her er de 10 mest almindelige fejl, der giver villaejere kæmpe streger i regningen.

Nyt tilbehør til badet

Bad Ved at tilføje nyt tilbebør til badeværelset kan du forvandle rummet med få midler. Her finder du masser af inspiration.

Lynkursus: Fjern selv fuger i badet

Bad Du behøver ikke være håndværker for at udskifte de grimme og ødelagte fuger i badeværelset. Følg Gør Det Selv's guide her.