Din ukrudtsbrænder er farlig – få styr på den!

Undgå at sætte ild til naboens hæk - eller det, der er værre med din ukrudtsbrænder. Næsten halvdelen af danske haveejere har en ukrudtsbrænder, og hvert år sker hundredevis af ulykker.


Ukrudtsbrænder skyld i hundredevis af brande hvert år

Ukrudtbrænderen er effektiv til at slå livet ud af ukrudtet, særligt hvis du har store arealer i haven, hvor du skal have fjernet ukrudt. Uheldigivs kan ukrudtsbrænderen også starte en brand, hvis du ikke tænker dig om. Hvert år må brandvæsenet rykke ud til hundredevis af brande forårsaget af ukrudtsbrændere.

Stor kampagne med fokus på ukrudtsbrændere

Sikkerhedssty­relsen og Beredskabsstyrelsen har fokus på problemet hvert år og har kørt flere kampagner. Budskabet er enkelt: Du kan sagtens fortsætte med at bruge ukrudtsbrænderen, men følg rådene, så minimerer du risikoen for ulykker.

Mange af ulykkerne skyldes, ifølge Sikkerhedstyrelsen, at folk ikke ved, hvordan de bedst og sikrest får ukrudtet bort. Det vigtigste er, at man kun meget kortvarigt skal opvarme ukrudtet med ukrudtsbrænderen, for på den måde fordamper vandet i planten.

– Hvis du bare brænder løs på planterne til de forkuller, så er der større risiko for ulykker – og desuden kommer ukrudtet igen og igen, fordi rødderne overlever, siger Mette Cramon, kommunikationskonsulent i Sikkerhedsstyrelsen.

Sådan bruger du ukrudtsbrænderen

Når du skal fjerne ukrudt er det vigtigt, at ukrudtet kun hurtigt bliver svitset af ukrudtsbrænderen. På den måde varmes planten nok op til at cellerne ødelægges, og planten vil visne i løbet af et par dage. 

Hold ukrudtsbrændere 10 cm væk fra planten kortvarigt til planten varmes op men uden at brænde. Tjek om planten har fået nok ved at klemme et blad mellem to fingre og se om der kommer et mørkt aftryk på bladet. Et mørkt aftryk betyder, at planten har fået nok.

Ukrudtet kan have brug for flere behandlingen inden det forsvinder helt. Særligt ukrudt med stort rodnet har brug for flere behandlinger. Det er en god idé at starte med ukrudtsbrænderen allerede i foråret, da brænderen virker bedst på nye planter. Ukrudtet skal helst ikke være over 3 cm højt. 

Husk at fjerne vissent ukrudt inden du bruger brænderen igen, da du ellers risikere at starte en brand. 

Tjek ukrudtsbrænderen før du køber

  • Ukrudtsbrænderen skal være DG-godkendt.
  • DG-mærket skal sidde på ukrudtsbrænderen.
  • Slangerne skal slutte tæt – hiv og rusk lidt i dem, så du kan se, om de sidder ordentligt fast.
  • Regulatoren skal også slutte helt tæt, så gas ikke siver ud fra ukrudtsbrænderen.

Før du tænder ukrudtsbrænderen: 

  • Foto: iStockphotoBrug ikke ukrudtsbrænderen i tørkeperioder eller i blæsevejr.
  • Vand området, så jorden og planterne er fugtige.
  • Fej blade og andet tørt plantemateriale væk.
  • Sørg for at have en spand vand, en fyldt vandkande eller en pulverslukker i nærheden.

Under brug:

  • Hold afstand til tørre blade og andet letantændeligt materiale.
  • Hold afstand til skure, buske og biler – peg flammen væk.
  • Brænd ikke ukrudtet, men opvarm det kortvarigt.
  • Lad ikke børn eller husdyr komme i nærheden af en tændt eller varm ukrudtsbrænder.
  • Du må aldrig forlade en tændt ukrudtsbrænder.

Efter brug af ukrudtsbrænderen: 

  • Tjek, at der ikke er nogen glødende eller ulmende planterester – vend tilbage til området ad flere omgange og tjek.
  • Efterlad ikke en slukket, men varm brænder i nærheden af brandbare ting. Vent med at sætte den ind på sin plads i skuret, til den er helt afkølet.
  • Afmontér ukrudtsbrænd­erens gasflaske eller gasdåse.

Hvad med forsikringen, hvis uheldet er ude?

Sker der en brandskade på huset, garagen, hækken eller redskabsskuret, er skaden som udgangspunkt dækket af din husforsikring, medmindre du har opført dig uansvarligt under brugen af ukrudtsbrænderen – da risikerer du, at din erstatning bliver nedsat. Hvis det er naboens garage eller andre ejendele, du kommer til at sætte ild til med ukrudtsbrænderen, er det i første omgang naboens egen husforsikring, der dækker. 

Mest læste artikler