Når vejret ikke er til udeliv sidder familien og betragter den flotte have fra den hyggelige udestue, der afslutter huset.
Når vejret ikke er til udeliv sidder familien og betragter den flotte have fra den hyggelige udestue, der afslutter huset. Foto: S. G. Engqvist

Rækkehushaven blev et frodigt fristed med udestue

Udestue

Familien Quist forvandlede en hældende grund med træer og krat til en have fyldt med staudebede og en funktionel udestue, der bruges flittigt. Blomster og planter passer til årstidernes skiften.


Familiens have er en perle
Det er ærgerligt, at haven for enden af vejen bag bøgehækken ikke er synlig for flere. Den hører til “perlerne”. Her trives familien Quist året rundt og bruger så mange timer som muligt i have eller udestue. I 1961 købte familien huset, hvor haven skrånede og var fyldt med græs, birke- og lærketræer.

Nybagte forældre uden trang til meget havearbejde

De første år var de tilfredse med haven. De var nybagte forældre, og i haven havde ungerne mulighed for at boltre sig uden at være bange for at træde i bedene. Dengang var fritiden ikke til smukt anlagte bede og lugejern.

Træer og hældning blev fjernet
- Da overskuddet blev større, fjernede vi en del af træerne og hældningen. Vi erstattede jorden med et par vognlæs sten og sveller, så vi kunne forme haven og lave bede med skråning, fortæller de.

Haven udvikler sig fra sæson til sæson

Siden har haven udviklet sig fra sæson til sæson, og parret i rækkehuset er blevet erfarne haveejere, der klarer alle opgaver lige fra frøformering til støbning af fuglebad og styning af træer i bonsaiagtige former.

 

  Foto: S. G. Engqvist
  I haven vokser bl.a. paradisbuske, natlys, timian og nelliker.

Skal kunne klare tørke
Vælg tørketålende planter, som trives i veldrænet jord.
Vand rigeligt i den første tid, så rødderne stikker så dybt som muligt.

Disse kan du vælge
Rododendron, iris, allium, liljer, forårsløg, timian, lavtvoksende nelliker, bambus, klematis, jordbær og lavendel er vækster, som klæder hinanden, er forholdsvis lette at have med at gøre, og som blomstrer hen over sæsonen.

Undgå græs på skråningen
Vælg planter efter lys og skygge på skråningen. Undgå græs som har svært ved at etablere sig på en grund, der skråner. Hvis det alligevel lykkes at få græsset til at gro, kommer næste problem. Det er svært at slå en græsplæne, der hælder.

Få tjekket jordkvaliteten
Du skal vide, hvordan din jord er, hvis du vil være sikker på succesmed blomster og planter. Tag eventuelt en prøve med til dit plantecenter og få dem til at hjælpe dig med at bestemme kvaliteten.

Brug tid på at dræne
Før du anlægger bede o.l., så brug tid på at dræne ordentligt. Så sikrer du, at rødderne ikke står og sopper i vand i milde vintre.

27 april 2010
0

Få den udestue, der passer bedst til dig og dit hus

En udestue forlænger sæsonen og bringer dig "tættere på naturen". Udestuen har masser af kvaliteter at byde på, men bygge-projektet skal...

0

Udestue lukker haven og naturen indenfor

For tretten år siden byggede familien Murray sit røde hus tæt ved Norrviken nord for Stockholm. Senere fik de et ønske om at bygge en udestu...

0

Vælg den rigtige pavillon til din have, og få et ekstra rum

En pavillon i havengiver dig mulighed for at få et ekstra rum til familien, vennerne og haveredskaberne. Pavillonen giver samtidig god...

0

Opvarmning af din udestue

Varme, isolering og gode vinduer er kombinationen, der holder fugten nede i din udestue.

0

Vælg et uderum, der passer præcis til din have

Først købte familien Ställdal-Eriksson en pavillon, så kom drivhuset til og senest udestuen. Fælles for alle uderum er, at de er funktionell...

betingelserne
Annuller

Alle kundeoplysninger såsom navn og adresse mv vil ikke blive videregivet eller solgt til tredjepart, hvilket betyder, at spam (adresserede reklameforsendelser, masseforsendelser via e-mail) ikke vil forekomme.