Opvarmning af udestuen

Hvordan skal udestuen opvarmes på de køligere dage. Se her, hvorfor det er vigtigt at vælge den rigtige form for opvarmning - inden du går i gang med byggeriet.

Udestuen virker som klimaskærm og giver mindre varmeregning 

Da det er oplagt at bygge udestuen mod syd, vil den ofte blive bygget ud over et fag med store vinduer. Og det betyder, at udestuen også luner inde i stuerne, fordi den virker som klimaskærm, når den isolerer de store vinduer mod blæst og kulde.
Når udestuen i koldere perioder bliver opvarmet af solen og er varmere end huset, vil det være muligt at trække varmen ind i stuerne. Det kan ofte gøres ved at åbne et trækvindue et strategisk sted i den modsatte ende af huset – eller ved at suge den varme luft ind med mekanisk ventilation.

Solafskærmning i udestuen

Det er selvfølgelig rart med varme, men en udestue må ikke blive for varm. Derfor er det en god idé at konstruere den, så hele den ene væg kan åbnes enten med foldedøre eller skydedøre.

Desuden er det vigtigt, at der er mulighed for at skærme af for solens varme. De fleste ovenlysvinduer kan leveres med standardpersienner eller rullegardiner. Det er en god idé at få dette udstyr monteret fra start evt. med fjernbetjening, der gør det enkelt at indstille persiennerne også i tagvinduerne. Nogle termoruder har persiennerne monteret mellem glassene – så bliver de ikke støvede!

Foto: SantexOpvarmet udestue

Har udestuen fast varme, er der lovgivningsmæssigt tale om en reel tilbygning, der tæller med i grundens byggeprocent og i boligarealet på BBR-
meddelelsen, og så gælder alle byggereglementets regler – også at der laves et varmetabsregnskab.

Krav til isolering og varmetab

Bygningsreglementet fra april 2006 stiller så store krav til isolering og varmetab, at det er meget vanskeligt at bygge en klassisk opvarmet glastilbygning med masser af vinduer både i vægge og tag. Lad en ekspert i varmetabsberegninger regne på, om din plan kan realiseres.

Foto: Win-DoorUopvarmet udestue

En uopvarmet udestue er ikke underlagt bygningsreglementets krav om isolering og varmetabsberegning. For at få godkendt udestuen som uopvarmet, skal den være adskilt fra resten af boligen med en ydermur og yderdør, og den må ikke have fastinstalleret opvarmning.

Sådan tæller udestuen ikke med i byggeprocenten

Hvis den uopvarmede udestue holder sig på under fem pct. af grundens areal, tæller den ikke med i byggeprocenten. Den uopvarmede udestue tæller ikke som boligareal på BBR-meddelelsen, men derimod som udestue.

Indbygget solskærm

En anden løsning er at udføre taget i materialer, der kun lader sollyset slippe igennem, men reflekterer varmen fra solen. Så får du maksimalt lys, men slipper for den værste varme. Her kan du vælge mellem tonet glas, klare isoleringsplader og særlige termoruder, der reflekterer solens varme.

Undgå den stærke varme fra sommersolen

Hvis du isolerer vinduerne i taget mod solens varme og sætter almindeligt glas i væggene, undgår du den stærke varme fra sommersolen, mens du får glæde af den lave vintersol, når strålerne kommer ind igennem de lodrette vinduer. Vinduerne i væggene vil dog i de fleste tilfælde også kræve en form for gardiner, der skygger for den skarpe sol.

Husk at søge om byggetilladelse, når du skal bygge udestue

Både en opvarmet og en uopvarmet udestue kræver byggetilladelse. Byggeansøgningen indsendes til kommunens tekniske forvaltning, og det er op til en konkret vurdering, om dit projekt er en “udestue” eller en egentlig “tilbygning”.

Læs også: Vælg den rigtige solafskærmning til dit hus

Læs også: Ny udestue – første skridt er valg af opvarmning

Mest læste artikler